În Moldova, 900 de copii au fost diagnosticați cu noul coronavirus, 27% dintre ei având vârsta de 1-5 ani

De la începutul pandemiei, aproape 900 de copii au fost infectați cu noul tip de coronavirus. Cei mai mulți dintre ei au vârsta cuprinsă între 11-17 ani, constituind circa 41% din numărul total de minori testați pozitiv.

separator

Totodată, peste 200 dintre ei sunt copii cu vârsta cuprinsă între 6-10 ani, alți 233 – între 1-5 ani. Datele au fost prezentate în cadrul conferinței de presă a ministerulu Sănătății, de către șeful ANSP, Nicolae Furtuna, punând accent pe vârsta copiilor în contextul în care mai mulți părinți solicită redeschiderea grădinițelor, iar terenurile de joacă din curțile blocurilor sunt foarte aglomerate.

Întrebat care sunt posibilitățile de redeschidere a instituțiilor de educație timpurie, Nicolae Furtuna a spus că totul depinde de evoluația situaței epidemiologice.

„Am lucrat de comun cu colegii de la ministerul Educației pentru pregatirea instrucțiunii. Criteriul de bază va fi situația epidemiologică și parametrii care o caracterizează, și anume, cazuri înregistrate, cele grave, număr de decese ș.a. Decizia va fi luată finală de ministerul Educației, dar și a pregătirii administrației publice locale de nivel 1 și 2 ca și fondator a acestor unități, pentru dotarea integrală a unităților de educație timpurie cu necesarul absolut pentru buna funcționare a grădinițelor și a exclude riscul de a fi transformat în platforma de infectare”, a declarat șeful ANSP, Nicolae Furtuna, potrivit unimedia.info.

Totodată, a menționat că în cazul unei eventuale redeschideri a grădinițelor, copii care vor fi admiși conform priorității, este sarcina ministerului educației, astfel urmează instituția să vină cu propuneri în acest sens.

De la începutul pandemiei, 23 de copii de până la un an au au fost depistați pozitiv la Covid-19. Totodată, 132 de gravide au fost confirmate pozitiv la noul tip de coronavirus, 50% dintre ele fiind în trimestrul III de sarcină, 29% – trimestrul ii, iar circa 16% în trimestrul I.

Anunț! Copiii din raioanele Telenești și Sângerei pot beneficia de Servicii stomatologice gratuite

Copiii din localitățile rurale ale Republicii Moldova pot beneficia gratuit și în acest an de servicii stomatologice acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Astfel, în perioada 6-10 februarie, echipele mobile de medici specialiști se vor afla în mai multe localități din raioanele Telenești și Sângerei.

Potrivit CNAM, în perioada sus-menționată echipele se vor afla în următoarele localități:

– în zilele de 6-8 februarie – în Bănești, r-nul Telenești;
– în perioada 6-10 februarie – în Heciul Nou, r-nul Sângerei;
– pe 9 și 10 februarie – în Coropceni, r-nul Telenești.

Pentru prestarea serviciilor medicale stomatologice de către echipele mobile de medici specialiști, în fondul măsurilor de profilaxie pentru 2023 au fost planificate peste patru milioane de lei.

Anul trecut, aproape 19 mii de copii din diverse localități rurale ale țării au beneficiat gratuit de servicii stomatologice în valoare de peste 3,7 milioane de lei.

O femeie de 33 de ani a murit la trei zile după ce a născut acasă

O femeie de 33 de ani, dintr-un sat izolat din Munții Apuseni, România, care născuse în urmă cu trei zile, a murit la scurt timp după ce a fost preluată de o ambulanță.

Femeii i s-a făcut rău în această dimineață și rudele sale au cerut ajutorul ambulanței la 112, întrucât femeia era inconștientă.

ISU Alba a trimis un medic de la Serviciul de Ambulanţă cu o autoşenilată în localitatea Scărişoara.

„Duminică, un echipaj SMURD din cadrul Staţiei de pompieri Câmpeni şi un echipaj cu medic de la Serviciul ambulanţă intervin în localitatea Scărişoara, unde s-a solicitat ajutor medical pentru o persoană inconştientă. Cadrele medicale ajunse la pacientă au constatat că este vorba despre o femeie de 33 de ani, care a născut în urmă cu trei zile, fiind a şaptea sarcină.

Ea este inconştientă, însă are funcţii vitale. Femeia a fost preluată de către pompierii militari şi predată echipajelor medicale. Şi bebeluşul a fost preluat de către echipajul SMURD Câmpeni în vederea evaluării medicale. Din cauza drumului greu accesibil şi a zonei înzăpezite, salvatorii folosesc o autoşenilată pentru facilitarea accesului echipajelor medicale la locul solicitării şi transportul persoanei la ambulanţă”, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Tânăra mămică a intrat în stop cardio-respirator. Din nefericire, femeia nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul, a anunţat ISU Alba.

Sugarul, care nu avea probleme medicale, a fost transportat la Centrul de Primiri Urgențe Câmpeni.

Te topești! Vezi cum arăta Anastasia Fotachi în copilărie

Anastasia Fotachi este în așteptarea primului ei bebeluș. Și pentru că va deveni mamă în curând, tânăra fotomodel s-a lăsat cuprinsă de nostalgie și a împărtășit cu urmăritorii săi câteva fotografii cu ea când era mică.

În imagini, Anastasia apare în primele luni de viață, alături de tatăl și fratele său.

Modelul nu a ezitat să facă haz pe seama unor fotografii: ,,Aici am o lună, zici că eram țigancă” sau “Bantul mai mare ca capul”.

Cert este că Anastasia avea o frumusețe răpitoare și în copilărie. Prietenii virtuali au apreciat pozele și postarea modelului.

mamaplus

Anastasia Fotachi este căsătorită cu omul de afaceri Gabriel Stati. Cei doi sunt în așteptarea unui băiețel, primul copil comun al cuplului.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare, floare şi interior

O tânără și-a cărat mama bolnavă în spate până la ușa spitalului
Articolul anterior
Raporturile sexuale mai rare sunt asociate cu menopauza timpurie
Articolul următor