Intervenție chirurgicală majoră efectuată în premieră, unui bebeluș nou-născut, la Institutul Mamei și Copilului

În cadrul Centrului Național Științifico-practic Chirurgie Pediatrică „Natalia Gheorghiu” al Institutului Mamei și Copilului a fost realizată, pentru prima dată, o intervenție chirurgicală complexă. Este vorba despre un bebeluș care s-a născut cu hernie diafragmatică congenitală. Medicii au efectuat reconstrucția defectului diafragmatic, prin abord abdominal și video asistat toracoscopic.

Înainte de operație: se observă toate ansele intestinului prezente în cutia toracică a bebelușului.

La examenul antenatal, la ecografie de 20 săptămâni de gestaţie, bebelușului i-a fost suspectată o anomalie gravă – hernia diafragmatică pe stânga, cu hipoplazie pulmonară bilaterală. Cazul s-a aflat la evidenta medicilor specialiști. Copilul s-a născut la termen prin operaţie cezariană, cu greutatea de 4.1 kg. Postnatal, diagnosticul a fost confirmat prin examinări imagistice, constatându-se amplasarea în torace a anselor intestinului subţire şi gros cu deplasarea contralaterală a organelor mediastinului (dextropoziţia cordului) și o compresie majoră a plămânului hipoplaziat.

Pe data de 10 septembrie, micuțul a fost operat.

La intervenţia chirurgicală au fost implicați specialişti din diverse domenii, inclusiv: chirurgie toracică, chirurgia nou-născuţi, chirurgi endoscopică, astfel fiind realizată o intervenţie chirurgicală complexă pentru prima dată la copii cu astfel de patologie.

Cu ajutorul toracoscopiei s-a reușit reducerea parţiala a anselor în cavitatea abdominală, prin defectul diafragmatic, totodată fiind confirmată hipoplazia plămânului stâng. Ținând cont de malrotația intestinală prezentă, s-a recurs la laparotomie subcostală pe stânga cu reducerea anselor în cavitatea abdominală, amplasarea lor în poziție anatomică şi realizarea plastiei defectului hemidiagrafmului stâng prin abord abdominal, intervenția fiind video asistată toracoscopic.

După operație: intestinele sunt readuse în cavitatea abdominală, iar defectul diafragmatic este înlăturat.

Echipa de medici a fost formată din: doctor în științe medicale Revenco Ina, doctor în științe medicale Danci Alexandru, Ambros Igor – medici chirurgi pediatri; Ersov Egor – medic anesteziolog, ghidaţi de şeful CNȘP CP “ Natalia Gheorghiu” al IMC, doctorul habilitat în științe medicale dl Stanislav Babuci şi şeful secţiei Anesteziologie pediatrică dr. Serghei Malanco; Asistente medicale: Larisa Litiuc şi Liubovi Lanciu.

Postoperator, starea copilului a fost gravă pe parcursul a 2 săptămâni, ulterior fiind constatată ameliorarea treptată și restabilirea deplină a parametrilor vitali. Copilul a fost externat după 3 săptămâni din staționar în stare satisfăcătoare, cu un volum de alimentație satisfăcător, anunță medicii.

Violența obstetricală e tot o violență!

Sarcina și nașterea ar trebui să fie o perioadă cu amintiri frumoase pentru fiecare femeie. Dar, pentru multe femei aceasta poate fi însoțită de momente de suferință, umilire și traumă. Violența obstetricală, sau umilirea femeilor în maternități, este un fenomen încă întâlnit în multe regiuni ale lumii. Violența obstetrică poate lua diverse forme, printre care refuzarea îngrijirii, ignorarea nevoilor și durerilor femeilor, abuzul verbal, violența fizică, comportamentul dezumanizat și nepoliticos.

La nivel mondial, data de 25 noiembrie este dedicată conștientizării abuzurilor din maternități. La fiecare 25 noiembrie (ziua împotriva violenței față de femei), se încearcă prin intermediul campaniei ca vocea femeilor umilite în timpul nașterilor să fie auzită.

Câteva femei au mărturisit cum s-a manifestat violența obstetricală în cazul lor:

,,Închide gura! Nu mai urla și nu împinge! Știai ce făceai când făceai sex, iar acum vezi rezultatul?”

,,Lasă că ți-a fost și bine!”

,,Spune mulțumesc că ești vie și tu, și copilul”

,,Ți-a plăcut când l-ai făcut, acum taci și îndură!”

,,Nu ești prima care naște, stai și rabdă”

,,Ce urli în gura mare, te aude toată maternitatea”

,,Și ce dacă te doare, trebuia să te gândești la asta 9 luni în urmă”

,,Naște mai repede, că n-am timp”

Primul pas către stoparea practicilor abuzive și denigrante la naștere este informarea!

Fiica lui Bill Gates este însărcinată. Tânăra a publicat primele imagine cu burtica de gravidă

Jennifer Gates, fiica miliardarului american este însărcinată cu primul ei copil. În vârstă de 26 de ani, Jennifer este căsătorită cu Nayel, în vârstă de 31 de ani, iar peste câteva luni vor deveni părinți. Tânăra a postat prima imagine cu burtica de gravidă.

Jennifer Gates este însărcinată. Fiica lui Bill Gates a publicat prima imagine cu burtica de gravidă

Aceasta poartă o rochie lungă de mătase, care i-a scos în evidență burtica de gravidă. În aceeași poză apare și soțul ei, iar cei doi zâmbesc în timp ce erau îmbrățișați.

jennifer gates insarcinata

Jennifer a mai postat o poză în care apare singură, în timp ce își ținea mâna pe burtă. Melinda Gates, fosta soție lui Bill Gates a comentat la imaginile postat de fiica sa. „Nu aș putea fi mai încântată să-l cunosc pe acest micuț și să văd cum deveniți părinți’. 

jennifer gates

Acesta nu este primul nepot pe care Bill și Melinda îl au. Cei doi au divorțat anul trecut, după 27 de ani de căsnicie.

Jennifer Gates, fiica cea mare a miliardarului Bill Gates, confondatorul Microsoft, s-a căsătorit cu Nayel Nassar, un jocheu egiptean. Nunta a avut loc anul trecut, iar atât Bill Gates, cât și Mellinda Gates au participat la marele eveniment. Nunta celor doi îndrăgostiți a costat 2 milioande dolari.

Jennifer Gates a absolvit facultatea în cadrul Universității Standford, în 2018. Aceasta a obținut o diplomă în bilogie umană, după care a luat un an pauză. Ulterior, a urmat cursurile facultății de medicină. Fiica lui Bill Gates a făcut echitație încă de la vârsta de 6 ani.

jennifer si sotul ei
jennifer gravida

Gabriela Damir și soțul ei, Roman Burlaca, într-o ședință foto emoționantă înainte de nașterea fiului

Gabriela Damir și Roman Burlaca trăiesc una dintre cele mai palpitante etape din viața de cuplu. Tinerii îndrăgostiți urmează în curând să devină părinți pentru prima oară și au decis să imortalizeze clipele printr-o ședință foto la care au participat în doi. Fericit și emoționat, viitorul tătic își susține protector aleasa.

Emoțiile sunt intense în așteptarea bebelușului. Vitoarea mămică este dovada că în perioada sarcinii, femeia poate fi deosebit de elegantă și plină de senzualitate.

O nouă escrocherie cu aşa-numite medalioane de protecție împotriva Covid-19
Articolul anterior
Semnal de alarmă privind o mutație a variantei Delta! Se crede că Delta Plus ar fi dus la creșterea infectărilor din Marea Britanie
Articolul următor