IQ de geniu! Semne care indică cât de inteligenți sunt copiii în funcție de vârstă

Oamenii de ştiinţă au descoperit mai multe semnale care conturează de la vârste fragede că un copil va avea un IQ înalt. Află, mai jos, câteva curiozități!

Nou-născut

Conform studiilor, femeile care aduc pe lume copii mai grei, dar fără să aibă probleme de sănătatea, ar putea să fie mamele unor genii. Copiii care au fost hrăniţi corespunzător în timpul vieţii intrauterine au şanse mai mari să aibă o inteligenţă cu mult peste medie, a arătat un studiu realizat pe 3.000 de copii, publicat în British Medical Journal.

Între 1 an şi 2 ani

Copiii care aud încă de când se nasc vorbindu-se în mai multe limbi străine în jurul lor au un IQ mai mare decât majoritatea. Concluziile unui alt studiu, publicat în revista britanică „Child Development“ a indicat că în cazul copiilor născuţi din părinţi care vorbeau mai multe limbi străine s-a înregistrat un IQ peste medie.

Vârsta de 3 ani

Copiii care au o înălţime peste medie înainte să împlinească vârsta de trei ani au obţinut rezultate mult mai bune la testele de inteligenţă, conform unui alt studiu.

Vârsta de 4 ani

Chiar dacă nu vor reuşi să picteze ca un mic Picasso, copiii care pot să deseneze la vârsta de patru ani o imagine realistă a unei persoane umane se vor dovedi, la adolescenţă, mai inteligenţi decât cei care nu pot face acest lucru, au observat cercetătorii de la King’s College din Londra. Aceştia au studiat desenele realizate de 15.000 de copii cu vârsta de patru ani.

Vârsta de 5 ani

Dacă începe să spună minciuni fără oprire, poate că ar fi cazul să nu vă îngrijoraţi. Conform unui studiu canadian la care au participat 1.200 de copii, cu vârste între doi ani şi 17 ani, s-a descoperit că cei care sunt capabili să mintă de la vârste fragede se dovedesc şi cei mai inteligenţi. Medicii au explicat că inventarea unei situaţii sau poveşti reprezintă un proces destul de complex, care este un bun indicator al unui IQ peste medie.

Vârsta de 6 ani

Copiii care au aptitudini muzicale şi care pot cânta la un instrument muzical de la vârste fragede sunt mai dezvoltaţi din punct de vedere emoţional. O cercetare făcută la Universitatea Colegiului de Medicină din Vermont, SUA, în cadrul căreia a fost scanat creierul a 232 de copii sănătoşi, cu vârste între şase şi 18 ani, a relevat că aceia care cântau la un instrument muzical făceau faţă mai bine emoţiilor şi anxietăţii.

Vârsta de 7 ani

Copiii care reuşesc să citească mai bine decât media la vârsta de şapte ani obţin şi rezultate mai bune la testele de inteligenţă, conform unui studiu desfăşurat de Universitatea din Edinburgh, în 2014.

Vârsta de 8 ani

Deşi poate să pară ciudat, copiii de opt ani care obişnuiesc să se culce târziu şi trag mereu de timp când trebuie să meargă la culcare, devin adulţi extrem de inteligenţi, mai ales dacă prezintă acest obicei de la vârste foarte fragede. Copiii foarte inteligenţi au şanse mai mari de a se dovedi la vârsta adultă persoane nocturne, care obişnuiesc să se culce târziu şi să se trezească târziu.

Vârsta de 9 ani

Concluziile unui studiu realizat de Universitatea din Cardiff, pe 5.000 de copii cu vârste între nouă şi 11 ani, a arătat că cei care mâncau în mod regulat un mic dejun sănătos (cereale integrale, lactate etc) au obţinut rezultate de două ori mai bune la testele de inteligenţă decât cei care nu aveau acest obicei. Micul dejun este cea mai bună masă a zilei pentru dezvoltarea creierului, atunci când este compus din alimente sănătoase.

Vârsta de 10 ani

Copiii vorbăreţi sunt, de regulă, mai inteligenţi decât majoritatea. De altfel, la 10 ani, copiii pot fi testaţi de Mensa, în cadrul programelor speciale dezvoltate de societatea celor mai inteligente persoane din lume, pentru a li se stabili IQ-ul. Printre indicatorii luaţi în calcul de Mensa se numără şi plăcerea de a conversa sau stabilirea anumitor reguli pentru diferite jocuri.

sursa: www.adevarul.ro

Numărul minorelor și adolescentelor din Moldova care devin mame, de trei ori mai mare decât media europeană

În ultimii zece ani, numărul mamelor adolescente a scăzut în R. Moldova de la 50 până la 27 de nașteri la 1.000 de fete de 15-19 ani, dar este, totuși, aproape de trei ori peste media europeană de zece cazuri.

Bacău, în topul județelor cu cele mai multe mame minore - DeBACAU

Lipsa educației sexuale în școală și în familie este cauza principală, spun experții, transmite moldova.europalibera.org.

Ana (n.r. – nume schimbat) are 17 ani și de jumătate de an este mamă de băiat. Absolvea clasa a IX-a când a aflat că este însărcinată. Fata se afla atunci într-un centru de plasament temporar, după ce tatăl ei a murit, iar mama a ajuns după gratii.

„Mă vedeam cu un băiat de aproximativ jumătate de an și, după primul examen din clasa a IX-a, am aflat că sunt însărcinată. Pe de o parte, mă temeam, pentru că am vrut să termin școala. Pe de alta, parcă voiam un copil. Gândurile mele erau la școală și la ce va spune mama, dar am luat decizia să-l păstrez. M-am gândit că îmi va fi greu, dar că mă voi descurca și așa și este”, povestește tânăra.

Tatăl copilului este și el adolescent. „Suntem de aceeași vârstă, dar nu eram în aceeași clasă. El a acceptat copilul, dar în acest moment noi nu mai suntem împreună. Ne descurcăm și fără el. El mă sună, vizitează copilul, suntem ca doi prieteni. El a terminat școala și vrea să se angajeze. I-am zis că, dacă va dori, poate să ne ajute, eu nu îi voi cere nimic”, afirmă tânăra.

„Dacă este, trebuie să-l iubești și să ai grijă de el”

Ana susține că părinții nu au vorbit cu ea niciodată despre relațiile sexuale, dar știa anumite lucruri de la școală. „Ni s-a spus că, dacă avem relații sexuale, să ne protejăm. La acel moment, nu am reușit, dar… O să-i vorbesc copilului despre asta”, spune ea.

Adolescenta își dorește să-i ofere bebelușului ei toată dragostea de care ea nu a avut parte. „Da, poate este prea devreme, dar, în același timp, sunt bucuroasă, pentru că, dacă o să vreau să mai fac copii, o să pot să o fac. Mulți spun că este greu, dar ori acum, ori mai târziu, tot treci prin asta. Da, eu nu sunt pe picioarele mele, dar mă bucur de aceste momente. Dacă este, trebuie să îl iubești și să ai grijă de el”, spune fata.

Ana și băiețelul ei stau de jumătate de an la centrul de plasament temporar din Chișinău al misiunii sociale „Diaconia”, care găzduiește cuplurile mamă-copil aflate în situații critice. Aici femeile sunt învățate să aibă grijă de copii și sunt ajute să se integreze în societate.

„Ana își dorește să urmeze cursuri de cofetar sau de bucătar, iar noi o vom ajuta. De asemenea, copilul va merge la creșa noastră atunci când ea va învăța și va începe să lucreze”, spune Tatiana Negru, manager de proiect în cadrul programului „În brațele mamei”.

„Discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale cu un an”

Proiectul Strategiei națională de sănătate „Sănătatea 2030”, elaborat de ministerul de profil, arată că, în ultimii ani, R. Moldova a înregistrat progrese în ceea ce privește reducerea numărului de nașteri la fetele de 15-19 ani, dar acest nivel este de trei ori mai mare decât media europeană și prezintă o provocare pentru sănătatea populației.

Directoarea Centrului de resurse în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita”, Galina Leșco, spune că principala cauză este lipsa educației de calitate și, în special, a celei sexuale.

„Este demonstrat că e nevoie de două elemente-cheie pentru un nivel controlat al sarcinilor la adolescente. Asta înseamnă lecții de educație sexuală complexe în programa școlară și abordarea acestor teme în familie, dar și accesul la servicii prietenoase tinerilor. În țările unde aceste programe există, nivelul de nașteri la adolescente este sub 10, adică sub media europeană ”, explică specialista.

În R. Moldova au existat mai multe încercări de a introduce disciplina de educație sexuală în școli, dar toate s-au ciocnit cu un val de opoziție în societate.

„Multă lume confundă programele de educație sexuală cu stimularea activității sexuale precoce. De fapt, cercetările arată că discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale în mediu cu un an”, argumentează Leșco.

Potrivit ei, peste 80% din adolescentele care nasc provin din mediul rural.

„Avem nevoie de programe pentru adolescenți și tineri, în special, pentru cei din mediul rural, pentru fete și băieți. Sarcinile apar acolo unde nu există educație de calitate, în general, și nu există servicii de planificare a familiei. Cu cât fata este mai educată, cu atât ea își poate controla viața”, a mai spus Galina Leșco.

1 iunie – zi liberă în Republica Moldova. Proiectul de lege a fost votat astăzi de Parlament

Ziua ocrotirii copilului, marcată pe 1 iunie, va fi zi de sărbătoare nelucrătoare. Deputații Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Marina Morozova, Artemie Cătănoi, Gheorghe Ichim și Boris Popa, au înaintat o inițiativă legislativă de modificare a Codului Muncii. Proiectul de lege a fost aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, 22 iunie, în două lecturi, cu votul a 70 de deputați.

1 Iunie, Ziua Copilului. Idei de activități distractive pentru copii

„Prin implementarea modificărilor operate în legislație vom oferi părinților posibilitatea de a marca împreună cu copiii ziua de 1 iunie”, a argumentat unul din autorii proiectului, Artemie Cătănoi.

Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor, marcată pe 1 iunie, este sărbătorită în aproape 50 de țări. Alte peste o sută de state celebrează o zi a copilului la date diferite.

Marina Cârnaț, despre sexul bebelușului din burtică: ,,Am vrut gemeni de data aceasta”

Marina Cârnaț este în așteptarea celui de-al nouălea copil. Sarcina bloggeriței pare să fie una ușoară, după cum se poate vedea din postările și imaginile publicate de tânăra mămică pe rețelele de socializare.

Până în acest moment, soții nu au dezvăluit sexul bebelușului din burtică și spun că vor afla secretul doar în momentul nașterii. Ce explicație și motivație au adus?

„De ce ținem în secret sexul bebelușului?

În primul rând, având și fete si baieti nu mi-a venit deloc dorința concretă că vreau următorul sa fie unul sau altul. Foarte sincer vă spun, că am vrut gemeni de data aceasta, dar nu conta ce vor fi! 😊

Apoi, de la sarcina a 7, doar mă rugam în continuu ca bebelușul să fie sănătos! E tot ce contează!

Foarte multe femei mai în vârstă decât mine mă încurajează și apreciază că nu divulg sexul copilului, astfel accentul publicului e pe aceea ca părinții să fie recunoscători pentru oricine și să se bucure de acest dar.

Reacțiile celor din jur sunt diferite, cineva dorește să am fată, altcineva – băiat. Și să nu mă simt intimidată de dorința cuiva, am văzut că mă voi simți mai confortabil dacă nu voi spune ce așteptam.

Evenimentul nașterii e mult mai prețios decât aflarea sexului copilului. Eu am aflat la 14-15 săptămâni, dar nasterea e mult mai târziu…orice i se poate întâmpla oricui… De aceea, am considera că anume după nastere vom descoperi secretul, exact cum am făcut și cu Mia”, a explicat Marina Cârnaț, pe pagina sa de Instagram.

Marina și Teodor Cârnaț au împreună 8 copii.

O tânără din Moldova l-a făcut pe Carla’s Dreams să lăcrimeze la SuperStar România!
Articolul anterior
Alți factori care pot crește colesterolul înafară de dietă
Articolul următor