Moldova intră în top 5 țări europene cu cea mai înaltă rată a sarcinilor în adolescență. În fiecare an, aproximativ 3 mii de tinere din Moldova, cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani, devin mame. Ala e una dintre ele și, spre bucuria ei, problemele cu care a venit această perioadă în viața ei nu au rămas doar ale sale.
În spatele fiecărui astfel de caz este o istorie pe care majoritatea acestor fete nu doresc s-o povestească, fiindu-le frică pentru că societatea le judecă.
La vârsta de 17 ani, Ala a fost nevoită să schimbe școala medie pe cea a maternității – în loc de studii, obligațiunea sa a devenit grija față de copil.Ala a rămas însărcinată de la băiatul pe care îl iubește și cu care are o relație. Partenerul ei era cu doi ani mai mare. Tocmai absolvise nouă clase atunci când a aflat că este însărcinată.
„Dormeam foarte mult, nu aveam poftă de mâncare și tatăl meu vitreg a înțeles repede care e cauza. De la început am negat pentru că nu știam nici eu că sunt însărcinată, mai târziu am aflat, dar îmi era frică să spun. Când au aflat părinții mi-au spus să fac avort, dar tatăl copilului a spus că el vrea acest copil și îl voi naște.”
La scurt timp, tatăl copilului a fost nevoit să plece la armată, iar ea a rămas singură la casa părinților ei. Din cauza condițiilor rele de trai, cu ajutorul asistenților sociali, Ala și bebelușul ei s-au mutat în Centrul Maternal „În brațele mamei” al Misiunii Sociale Diaconia.Spune cu tristețe că a fost nevoită să renunțe la visul ei dintotdeauna – cel de a deveni frizer.
„Eu nu am învățat cel mai bine din clasă, dar aveam note de 7-8. Îmi doream să învăț într-o școală profesională și să fac femeile frumoase. Nu știu de ce vreau așa de mult, e un vis din copilărie”, mărturisește Ala.
Acum ea și fetița ei îl așteaptă pe tatăl copilașului ca să le ia acasă. Istoria Alei este asemănătoare cu a multor tinere care ajung la Centrul Maternal.Misiunea Socială Diaconia a lansat și în acest an campania de Crăciun „În brațele mamei”, cu scopul de a le ajuta pe aceste femei și pe copiii lor. Lista celor necesare pentru mămicile de la Centrul Maternal: ustensile de bucătărie, biberoane pentru copilași, tehnică de bucătărie, umbrele pentru mame, storcătoare pentru sâni etc.
Dacă vreți să ajutați tinerele mame ca să își crească copilașii, puteți afla detalii apelând la numărul de telefon: 069 474 814 (Anna Ceban).
Iar cei care au posibilitatea să facă o donaţie, din orice colţ al lumii, pot utiliza platforma edonaţii. De asemenea, produsele de igienă și alte tipuri de donație pot fi aduse direct la sediul Centrului Maternal, str.Criuleni 22, Poșta Veche. În această campanie, Diaconia invită echipele să își organizeze propriul scenariu de fapte bune. Fiecare poate veni cu propriul aport de imaginaţie în a face bine.