Mai multe școli din țară au început anul de studii fără elevi în clasa 1

Migrația afectează tot mai mult instituţiile de învăţământ din nordul Republicii Moldova și, deseori, băncile şcolilor rămân pustii.

clasa-scoala | Unica.md

În satul Malinovsco, raionul Râşcani, anul şcolar a început fără elevi în clasa 1. Pe lista celor înscriși au fost doar doi copii, transmite tvr.md.

Aliona Pogorelovscaia, director gimnaziu, satul Malinovscoe: „Noi am avut doi copii, care trebuiau să meargă în clasa întâi. Însă fetița încă nu împlinise șapte ani, iar părinții au dat-o în altă școală. Iar pe băiețel l-au dat în liceul din Rîșcani. S-a întâmplat să nu avem clasa întâi. Desigur, ne pare tare rău. Însă anul acesta avem o veste bună, la noi au venit trei copii din alt sat.”

Ludmila Boico, învățătoare: „Oameni tineri nu avem deloc la noi în sat. Și s-a întâmplat să rămână doar doi copii și ei au plecat în alte școli. Noi sperăm că, la anul, vom avea clasa întâi.”

Anul trecut, în clasa I, au învățat 12 copii, iar gimnaziul din sat avea 81 de elevi. În acest an, școala are doar 70 de elevi. Și cei de la grădinița din Malinovscoe recunosc că acest fenomen se repetă aproape la fiecare doi ani.

Ludmila Calibaba, director grădiniță: „Este o problemă demografică și o problemă a tuturor școlilor din sate. Anul viitor, în schimb, vor fi mai mulți, în jur de 15 persoane.”

Părinții sunt îngrijorați pentru viitorul copiilor. Situaţia devine tot mai alarmantă.

„E puțină lume, e puțină lume și toți pleacă de aici.”

„Nu e nimic grav. Există clasa întâi în oraș, dacă nu vom reuși aici. Ce să facem? Desigur, va fi greu, dar nu-i nimic. Urmează să vină și al doilea copil.”

Primarul din Malinovscoe este alarmat de situația demografică din localitate şi se teme că într-un asemenea ritm, satul riscă să dispară de pe harta Republicii Moldova.

Valeri Mitrofan, primar, satul Malinovscoe: „Comuna noastră este compusă din două sate, Malinovscoe și Lupăria. Avem 1100 de locuitori, însă 30% dintre ei nu se află aici, sunt plecați. În total sunt 500-600 de oameni cu tot cu copiii, cu pensionarii. Anul acesta, desigur, natalitatea a fost mai scăzută decât anul trecut. Anul acesta, s-au născut patru copii. – Iar anul trecut? – Iar anul trecut au fost 10.”

În acest an, în Republica Moldov,a au mers la școală peste 340 de mii de elevi, cu 3 mii mai mulți decât anul trecut.

În schimb, numărul elevilor care au pășit pentru prima dată pragul școlii este în scădere cu 2500, de la 36.658 în 2021, până la 34.276 de elevi în 2022.

Numărul elevilor care au mers în clasa I

2021 – 36.658 de elevi

2022 – 34.276 de elevi

În Republica Moldova rata natalității este de puțin peste 11%, mai mică față de rata mortalității ceea ce poate duce la o scădere dramatică a numărului populației.

Angajații care amenajează creșe la locul de muncă ar putea primi plăți de la stat

Angajații care vor dezvolta servicii alternative de îngrijire a copiilor angajaților ar putea primi plăți de la stat pentru compensarea costurilor. Într-o inițiativă legislativă se propune ca aceste plăți să constituie până la 2 500 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de sub trei ani, transmite IPN.

Angajatorii din Moldova vor avea dreptul să deschidă creșe pentru micuții  salariaților | Unica.md

Este vorba despre o inițiativă legislativă pentru dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor angajaților a fost înaintată de președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun. Potrivit lui, propunerea ține cont de practicile reușite ale altor state privind facilitarea procesului de creare a locurilor de muncă prietenoase părinților.

În acest scop urmează a fi adaptate mai multe legi, inclusiv Codul fiscal, Legea privind sistemul public de asigurări sociale, Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Inițiativa legislativă urmează să contribuie la reducerea decalajului de gen pronunțat care există pe piața muncii din Republica Moldova și, în majoritatea cazurilor, se reflectă negativ asupra femeilor. Introducerea facilităților ar permite angajatorilor și angajaților să valorifice munca feminină și să contribuie la creșterea economică generală prin implicarea plenară a femeilor, se arată în nota informativă a proiectului.

Proiectul a fost avizat de către Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. După examinarea în celelalte comisii permanente, inclusiv Comisia protecție socială, sesizată în fond, inițiativa legislativă va fi dezbătută în plen.

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA. 22 de săli de naștere din maternitățile din Chișinău, Bălți, Cahul, Edineț, Ceadîr-Lunga, Comrat, Chișinău vor fi echipate complet

Echipament de ultimă generație în domeniul obstetricii și ginecologiei a ajuns în Republica Moldova cu suportul UNFPA Moldova.

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPAFoto: UNFPA

Acesta va fi distribuit în nouă instituții medicale din întreaga țară.

Astăzi, o parte din echipamentul medical pleacă spre Institutul Mamei și Copilului, cea mai mare maternitate din țară, unde anual se nasc circa 6.000 mii de copii.

Institutul va fi dotat cu lămpi performante pentru sălile de operație, mese de operație, echipament necesar pentru anestezie, dar și pentru monitorizarea stării mamei și a copilului la naștere.

„Instituția a fost deschisă în anii 80 ai secolului trecut și trebuie să constatăm faptul că sunt dispozitive care la moment lucrează chiar din anul 1982. Astăzi am primit echipament medical pentru săli de naștere și săli de operație.

Acest echipament este foarte important pentru nașterea în condiții sigure pentru pacienții care vin în instituția noastră. Am primit aparatele monitoare de supraveghere intrauterină a copiilor și sigur că acest echipament este foarte important și vital pentru noi”, a declarat Sergiu Gladun, directorul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău.

Valoarea echipamentului procurat pentru Institutul Mamei și a Copilului este de 525 de mii de dolari SUA și este destinat pentru dotarea secției de naștere, a sălii de operație și a unității de terapie intensivă pentru mamă și nou-născut.

Acum, pacientele care vor ajunge în sălile de naștere vor beneficia de condiții mult mai bune, spun medicii.

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA

„Trebuie să înțelegem că este foarte important să utilizăm în timpul nașterii echipamentul corespunzător. Din acest punct de vedere, scaunele de naștere pe care le-am primit astăzi sunt pur și simplu cosmos. Sunt mult mai bune decât cele pe care le foloseam până acum, pe care le-am primit încă în 1982, când a fost inaugurat Institutul”, menționează Ruslan Samoilenco, șeful secției nr. 1 de obstetrică din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Dincolo de dotarea cu echipamentul de resuscitare, instituțiile medicale primesc echipament auxiliar, care îmbunătățește calitatea serviciilor medicale, oferă siguranță și salvează timpul atât de prețios în cazurile de urgență.

„Avem nevoie de brancarde așa cum am avea nevoie de aer. Brancarda (targa) de până acum trebuia ținută în mâini, ca să nu cadă pacientul. Suntem foarte bucuroși și de echipamentul dat, și de brancardă”, spune Lilia Razborschi, moașă superioară din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA

Echipamentul de ultimă generație a fost procurat de către Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii, pentru a acoperi necesitățile femeilor din R. Moldova și ale celor refugiate din Ucraina. Valoarea lotului de echipamente este de 1,8 mln USD.

Una dintre prioritățile de top ale UNFPA este sănătatea femeilor și a viitoarelor mame, în special în aceste timpuri grele de criză.

Ca parte a răspunsului umanitar, de la începutul acestui an, UNFPA a livrat medicamente și echipamente pentru sănătatea sexuală și reproductivă către 41 de instituții medicale din țară.

Pe parcursul următoarelor două luni, UNFPA va echipa complet 22 de săli de naștere în maternitățile din Bălți, Cahul, Edineț, Ceadîr-Lunga, Comrat, Chișinău.

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA

Comorile familiei! Actrița Daniela Burlaca a publicat imagini rare cu cele două fiice ale sale

Actrița Daniela Burlaca, fondatoarea teatrului Geneza Art, a devenit mămică pentru a doua oară în urmă cu câteva luni. Actorii Daniela Burlaca și Iurie Gologan au devenit pentru a doua oară părinți de fetiță. O surpriză cu mari emoții pentru părinți, cea mică venind pe lume ca un dar scump.

Recent, artista a publicat pe pagina sa de Instagram câteva imagini rare cu cele doua fiice ale sale: Milisa-Alexandrina, în vârstă de 13 ani și Salma-Maria, în vârstă de 6 luni.

„Despre surioare și despre diferența de vârstă, pot vorbi ca despre o viață plină de iubire și sens”, a menționat actrița într-un InstaStories. Imaginile au topit inimile internauților!

Artista Emerită a Republicii Moldova, Daniela Burlaca formează un cuplu cu actorul Iurie Gologan deja de 15 ani. Cei doi cresc împreună doi copii.

Moldovagaz va cere un tarif de 29 de lei pentru un metru cub de gaze
Articolul anterior
Putin a ţinut o lecție în fața elevilor, unii îmbrăcaţi în uniforme militare
Articolul următor