Marina Cârnaț: de ce copiii în familie li se adresează cu ,,dumneavoastră”

Marina Cârnaț, în curând o mămică superbă a opt copii, împărtășește cu cei peste 100 de mii de urmăritori ai săi de pe Instagram detalii curioase ce țin de educația copiilor, maternitate, aspectele relației de cuplu. Recent, tânăra mămică a abordat un subiect delicat explicând de ce în familia lor copiii li se adresează părinților cu apelativul ,,dumneavoastră”.

”Unii mă întreabă, alții mă acuză:

“pronumele acesta e o distanță pe care o pui între tine și celălalt fără să vrei”,

“în engleză (iar eu vă spun că nu doar în engleză) nu există pronume de politețe”,

“la voi în Moldova așa e obișnuit?”,

“e atât de ciudată această adresare, e o cazarmă în casa aia”,

“adică ne adresăm lui Dumnezeu per tu, iar tu ce esti mai presus de Dumnezeu?”

Nu vreau să răspund acestor acuze, fiindcă voi știți că eu blamez judecata și exprimarea ce induce intoleranță la alegerile benevole și convingerile fiecăruia. Dar aș dori doar să explic de ce eu am ales această formulă pentru a fi implementată în familia mea. Da, anume eu am ales, iar soțul a căzut de acord.

Când primul meu născut a mers în clasa întâi, eu eram zilnic după ore la școală pentru a analiza cum decurge procesul de instruire, adaptare și pentru a intra în esența lucrurilor, așa cum îmi place mie mereu să o fac. Am observat un lucru ce m-a întristat foarte mult: generația fiului meu nu doar vorbea cu mine (un adult, un străin) de la egal – “per tu” – și nerespectuos, dar și destul de ofensator. Anume în acea perioadă mi-a venit ideea să testăm, cum ar fi să se adreseze copiii noștri nu doar străinilor, dar și nouă părinților cu “Dvs”? Îmi imaginam, când copilul va fi furios, adresarea cu “Dvs” îi va stopa într-un anumit fel furia și cu greu mă va ofensa. Pare bizară exprimarea extremă: “Dvs sunteți o proastă!”, nu-i așa?”, povestește Marina.

”Astăzi, după 8 ani, suntem foarte bucuroși că am ales anume această adresare. Și nu, pentru nicio clipă aceasta nu face distanță între noi, precum nici adresarea per tu un face apropiere!. Dimpotrivă, acest moment a dus la aceea că nu am avut jigniri din ambele părți, cuvinte aruncate de care să ne pară rău, etc., iar asta ne-a apropiat.  Este dreptul fiecărui părinte să educe cum consideră el de cuviință copilul său, atât timp cât acesta trăiește în dragoste și armonie. Nu doresc nici într-un caz ca această practică să fie luată ca o regulă pentru fiecare familie, fiindcă această adresare nu joacă rolul de bază în educația copiilor noștri.”, a mai adăugat Marina Cârnaț.

Ce i-a răspuns Maia Sandu unei fetițe care i-a trimis scrisoare
Articolul anterior
Pasha Parfeni a refuzat titlul Omul Anului
Articolul următor
Alte articole interesante