Marina Cârnaț și cei opt copii ai săi, într-o ședință foto de toamnă

Cât toamna ne-a răsfățat cu zile însorite și peisaje colorate, Marina Cârnaț și cei opt copii ai săi, 5 fetițe și 3 băieți, s-au bucurat împreună de clipe prețioase, iar momentele au fost surprinse în cadrul unei ședințe foto ce transmite multă căldură, dragoste și maternitate.

Tânăra mămică, cu peste 140 de mii de urmăritori, abordează pe blogul său diverse subiecte ce țin de educația și creșterea copiilor, organizarea activităților zilnice în familie.

,,Eu am ales să nu am ajutoare de orice fel, în creșterea și educarea copiilor, dar și în întreținerea casei, în bucătărie ș.a. A avea sau nu ajutor extern este o alegere foarte personală. Cu toate acestea, dacă ai luat și tu o decizie ca și mine, pentru ca lucrurile să nu devină dificile, eu vreau să îți las aici câteva idei la îndemână”, povestește Marina Cârnaț.

1. Planificarea activităților pentru următoarea săptămână: Cumperi o agendă comodă și scrii în ea totul ce ține de activitățile zilnice, inclusiv cumpărăturile alimentare și de alt gen, întâlniri, recreere, buget… De obicei, programez doar câte o activitate în exteriorul casei pe zi, ce nu ar dura mai mult de 2 ore, timp suficient cât Mya ar rezista liniștită fără mama ei. 🥰”

2. Sprijinul soțului: Foarte multe cunoașteți și apreciați că am un ajutor de nădejde în persoana soțului meu. De fapt, când am evenimentele mele în afara casei, eu le planific din timp în dependență de programul liber al soțului.

3. Delegarea de sarcini copiilor: Ați observat că în stories copiii mei apar făcând diferite activități casnice și nu în zadar filmez asta. Consider că prin ele se dezvoltă la copii cele mai bune abilități de viață. De cele mai multe ori, eu nu îi remunerez/recompensez cu nimic.

4. Organizare în bucătărie: Voi știți că eu nu stau toată ziua la bucătărie și mi-am creat un sistem de gătit care e ideal pentru mine și familia mea: planific meniul zilei de dimineață, într-o oră.

5. Organizarea rutinei zilnice la copii: Anume organizând bine programul zilnic al fiecărui copil, inclusiv al Myei (care are 2 luni), eu pot planifica și acel timp liber pentru mine. Implicându-mă în educarea copiilor, ei cresc sub ochii mei și pot observa de timpuriu când ceva nu este în regulă.”

Poți vedea mai multe poze pe Instagram

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Un băiețel a rămas cu limba lipită de un stâlp înghețat, în China. Un trecător l-a văzut plângând pe marginea drumului
Articolul anterior
Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi! Aceștia îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Dumitru
Articolul următor