Mărturiile unei gravide care s-a infectat cu Covid-19 și a fost internată într-un spital din Capitală

O viitoare mămică care s-a infectat cu Covid-19 în ultimul trimestru de sarcină povestește experiența ei traumatizantă de luptă cu boala. Potrivit acesteia, condițiile din spitalele de la noi lasă mult de dorit și creează un impact negativ asupra sănătății fizice și morale ale femeilor însărcinate.

”Să nu dea Domnul să fii însărcinată și să treci prin coșmarul Covid-19 într-o instituție medicală de stat din Republica Moldova”, dezvăluie viitoarea mămică.

,,La indicația medicului de familie am mers la spital pentru a fi internată, iar ulterior să-mi fie prelevat testul. Odată ajunsă la ușa spitalului mi se spune că nu mă internează pentru că nu am venit cu ambulanța, ci cu mașina personală și că în acest caz trebuie să aduc îndreptare de la policlinică. (Vă dați seama, o persoană suspectă de COVID să se plimbe prin tot orașul, să ia de la policlinică îndreptare în formă fizică și să vină înapoi la spital). Se presupune că în ziua în care te internezi și ești suspectă de COVID-19, stai singură într-un salon izolat, până dimineața, când se ia testul, doar că imediat ce ieși din salon până la baie, riști să înhați virusul (baia e comună pentru persoanele suspecte și cele confirmate cu Sars-Cov-2).  Dacă nu ai COVID-19, îl iei de acolo la o simplă atingere a mânerului de la baie.

După o noapte și o zi, seara la 17.30 vine rezultatul – pozitiv.

Asistenta medicală „fata din salonul 5, ești pozitivă, du-te alături, în salonul 4”. După ce mi-am cărat SINGURĂ toate lucrurile personale, fără ajutor din partea nimănui, plângând pentru că testul era pozitiv, ajung în salonul 4, în care efectiv nu era loc și aer pentru 2 persoane. Acolo era deja o femeie însărcinată, conectată la aparat de oxigen. Trebuia și să doarmă fiind conectată la acel aparat. Era ora 22. Aparatul emana o căldură insuportabilă, iar zgomotul produs nu te lăsa să ațipești nici 5 minute.

”Enervată, nedormită, mă ridic din pat și mă duc la asistentele care erau de serviciu în acea noapte și le zic că sunt însărcinată, că am nevoie de liniște pentru a mă odihni și le solicit să mă mute în alt salon unde nu este aparat de oxigen pentru că e insuportabil zgomotul și căldura. Drept răspuns am primit „O să te văd când vei avea nevoie tu de oxigen.” Zic „În acest caz mă veți pune cu o persoană care la fel e conectată la aparat, nu e corect ca cele care nu au nevoie de oxigen să nu se poată odihni”. După un schimb de replici acide mi-au zis „Du-te în salonul 8”.Era ora 23, iar eu trebuia a doua oară să-mi car singură toate lucrurile ca să mă mut în alt salon. Eram 3 acolo, cel puțin era liniște și un pic mai mult spațiu. În ziua următoare eram deja 4. Despre mâncare voi lăsa poza să vorbească…”, ”Pe lângă faptul că mâncarea era rece, mai era și neprelucrată termic, iar calitatea produselor lăsa mult de dorit. Astfel, pe lângă Covid te puteai alege și cu o toxiinfecție alimentară.

Respectiv, mâncam doar din pachetele livrate de acasă. Cu atitudinea asistentelor medicale am făcut cunoștință în noaptea în care am cerut liniște ca să pot dormi.

În zilele următoare am avut surprize mai mari – mă pomenesc cu o injecție pusă pe lângă venă, care mi-a creat frumusețea din poză.

Pentru că am făcut o formă ușoară, nu aveam un tratament complex – paracetamol și vitamine. Asta mi-a prescris medicul. Într-o dimineață la 6, când vin asistentele cu tot pachetul de injecții, întreb ce-mi va administra, la care ea îmi zice „Heparin”. Este anticoagulant. În ziua precedentă întrebasem medicul dacă am nevoie de antibiotice sau anticoagulante și mi-a zis că respirația mea e curată, nu se aud raluri și continui tratamentul prescris anterior. Deci, am refuzat să-mi administreze heparin. La vizita medicului îl întreb dacă mi-a fost prescris acest preparat anticoagulant pe care asistenta dimineață vroia să mi-l administreze, la care îmi spune că nu.

Pentru că asistenta a căscat gura, mi-ar fi fost administrat aiurea un preparat care nu mi-a fost prescris de medic.

Număram zilele pentru a ajunge acasă.

Au fost 8 zile care au durat la infinit. În toată povestea asta raza de lumină sunt MEDICII, cărora le mulțumesc pentru profesionalism, dedicație, răbdare și omenie. Își fac meseria în aceste condiții pandemice dificile. Asta este grija statului, a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, și a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină pentru viitorul țării, așa vor să „stimuleze” creșterea natalității. Oare nu merită viitoarele mame niște condiții mai omenești?! Vă mai întrebați de ce merg să nasc la privat? Sper că măcar ceva se va îmbunătăți și celelalte viitoare mămici vor avea parte de o experiență mai puțin traumatizantă”, susține jurnalista Corina Gamurari, într-o postare Facebook.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Tot mai multe badante din Italia devin milionare ca urmare a pandemiei
Articolul anterior
Epopeea stropitului cu verde de briliant continuă. Costiuc afirmă….
Articolul următor