Maternitățile și centrele de sănătate din țară vor beneficia de produse de igienă și de primă necesitate

Un lot de consumabile de primă necesitate, produse de igienă și dezinfectanți în valoare totală de 285 mii de lei a fost procurat pentru maternitățile din țară.

separator

Produsele sunt destinate femeilor gravide, lăuzelor, și nou-născuților, dar și lucrătorilor medicali de la 11 Centre perinatale de nivelul doi si trei din tara, care acoperă circa 80% din nașteri din toata tara. Bunurile au fost deja livrate la Institutul Mamei si Copilului, și maternităților din Căușeni si Orhei. Urmează și alte livrări la maternitățile din Soroca, Cahul, Ceadâr Lunga, Edineț, Hâncești, Ungheni si maternitatea de la Spitalul municipal nr 1.

Donația este realizată în cadrul Programului „Prevenirea și Răspuns la COVID-19”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Asistență Internațională (USAID) și implementat de UNICEF Moldova. Proiectul face parte din asistența in valoare de 2,2 milioane de dolari SUA, oferită de Guvernul SUA, prin intermediul USAID, pentru a opri răspândirea COVID-19 în Moldova.

„Acest ajutor este foarte important pentru centrele perinatale din Moldova. Am primit lucruri foarte necesare pentru nou-născuți, pentru mamele gravide și pentru lăuse, pe care putem să le folosim pentru prevenirea riscului de răspândire a coronavirusului,” a menționat Sergiu Gladun, directorul Institutului mamei și Copilului.

”Institutul mamei și Copilului a primit un suport extraordinar, deoarece multe familii sunt din mediul social vulnerabil, și acum deoarece părinții nu au posibilitatea să muncească, aceste produse sunt foarte importante pentru ei. Și lucrătorii medicali au posibilitatea să învețe mama cum acasă să dezinfecteze corect toate suprafețele si să îngrijească copilul,” a spus Nelly Revenco, președinta Societății de Pediatrie din Moldova.

”În timpul cât am fost însărcinată nu am ieșit din casă, m-am protejat. Îmi era foarte frică să vin să nasc,” recunoaște Lilia Șchiopu, care recent a devenit mamă.

”Cunoaștem multe despre coronavirus, că este o pandemie globală, permanent ne spălăm pe mâini, păstrăm distanța, am stat mai mult acasă,” afirmă o a altă proaspătă mămică, Ina Țugu.

”Una dintre cele mai importante, ieftine, și accesibile modalități de a preveni răspândirea virusului este spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun, precum și dezinfectarea suprafețelor,” spune Angela Capcelea, coordonatoarea programelor de sănătate UNICEF Moldova.

Suportul vine în contextul prevenirii și combaterii infecției în rândurile femeilor însărcinate, copiilor, și a mamelor care alăptează, dar și a personalului medical, pentru a răspunde coordonat, eficient și prompt la necesitățile grupurilor vulnerabile si a celor care se confruntă cu un risc sporit în timpul pandemiei de COVID-19.

În cadrul aceluiași program, toate centrele de sănătate din comunitățile rurale si din centrele raionale vor beneficia în timpul apropiat de produse de igiena si dezinfectanți.          La nivel global, UNICEF a asigurat cu produse de igienă și dezinfectanți peste 12 milioane de oameni, iar circa 1,67 miliarde au primit informații utile despre spălatul pe mâini și igiena respiratorie ca măsuri de prevenție a infectării cu COVID-19.

USAID se află în fruntea dezvoltării internaționale și a eforturilor umanitare pentru a salva vieți, a reduce sărăcia, a consolida guvernarea democratică și a ajuta oamenii să progreseze și dincolo de asistența pe care au primit-o. În Moldova, USAID contribuie la consolidarea creșterii economice și a guvernării democratice, pentru a sprijini reformele în țară.

Violența obstetricală e tot o violență!

Sarcina și nașterea ar trebui să fie o perioadă cu amintiri frumoase pentru fiecare femeie. Dar, pentru multe femei aceasta poate fi însoțită de momente de suferință, umilire și traumă. Violența obstetricală, sau umilirea femeilor în maternități, este un fenomen încă întâlnit în multe regiuni ale lumii. Violența obstetrică poate lua diverse forme, printre care refuzarea îngrijirii, ignorarea nevoilor și durerilor femeilor, abuzul verbal, violența fizică, comportamentul dezumanizat și nepoliticos.

La nivel mondial, data de 25 noiembrie este dedicată conștientizării abuzurilor din maternități. La fiecare 25 noiembrie (ziua împotriva violenței față de femei), se încearcă prin intermediul campaniei ca vocea femeilor umilite în timpul nașterilor să fie auzită.

Câteva femei au mărturisit cum s-a manifestat violența obstetricală în cazul lor:

,,Închide gura! Nu mai urla și nu împinge! Știai ce făceai când făceai sex, iar acum vezi rezultatul?”

,,Lasă că ți-a fost și bine!”

,,Spune mulțumesc că ești vie și tu, și copilul”

,,Ți-a plăcut când l-ai făcut, acum taci și îndură!”

,,Nu ești prima care naște, stai și rabdă”

,,Ce urli în gura mare, te aude toată maternitatea”

,,Și ce dacă te doare, trebuia să te gândești la asta 9 luni în urmă”

,,Naște mai repede, că n-am timp”

Primul pas către stoparea practicilor abuzive și denigrante la naștere este informarea!

Fiica lui Bill Gates este însărcinată. Tânăra a publicat primele imagine cu burtica de gravidă

Jennifer Gates, fiica miliardarului american este însărcinată cu primul ei copil. În vârstă de 26 de ani, Jennifer este căsătorită cu Nayel, în vârstă de 31 de ani, iar peste câteva luni vor deveni părinți. Tânăra a postat prima imagine cu burtica de gravidă.

Jennifer Gates este însărcinată. Fiica lui Bill Gates a publicat prima imagine cu burtica de gravidă

Aceasta poartă o rochie lungă de mătase, care i-a scos în evidență burtica de gravidă. În aceeași poză apare și soțul ei, iar cei doi zâmbesc în timp ce erau îmbrățișați.

jennifer gates insarcinata

Jennifer a mai postat o poză în care apare singură, în timp ce își ținea mâna pe burtă. Melinda Gates, fosta soție lui Bill Gates a comentat la imaginile postat de fiica sa. „Nu aș putea fi mai încântată să-l cunosc pe acest micuț și să văd cum deveniți părinți’. 

jennifer gates

Acesta nu este primul nepot pe care Bill și Melinda îl au. Cei doi au divorțat anul trecut, după 27 de ani de căsnicie.

Jennifer Gates, fiica cea mare a miliardarului Bill Gates, confondatorul Microsoft, s-a căsătorit cu Nayel Nassar, un jocheu egiptean. Nunta a avut loc anul trecut, iar atât Bill Gates, cât și Mellinda Gates au participat la marele eveniment. Nunta celor doi îndrăgostiți a costat 2 milioande dolari.

Jennifer Gates a absolvit facultatea în cadrul Universității Standford, în 2018. Aceasta a obținut o diplomă în bilogie umană, după care a luat un an pauză. Ulterior, a urmat cursurile facultății de medicină. Fiica lui Bill Gates a făcut echitație încă de la vârsta de 6 ani.

jennifer si sotul ei
jennifer gravida

Gabriela Damir și soțul ei, Roman Burlaca, într-o ședință foto emoționantă înainte de nașterea fiului

Gabriela Damir și Roman Burlaca trăiesc una dintre cele mai palpitante etape din viața de cuplu. Tinerii îndrăgostiți urmează în curând să devină părinți pentru prima oară și au decis să imortalizeze clipele printr-o ședință foto la care au participat în doi. Fericit și emoționat, viitorul tătic își susține protector aleasa.

Emoțiile sunt intense în așteptarea bebelușului. Vitoarea mămică este dovada că în perioada sarcinii, femeia poate fi deosebit de elegantă și plină de senzualitate.

Participă astăzi la cel mai „păcătos” seminar din această carantină și află care este legătura dintre păcat, genetică și artă
Articolul anterior
63 de seturi de jocuri și activități pentru copii vor fi donate Centrelor de Resurse pentru Educația Incluzivă din municipiul Chișinău
Articolul următor