Virozele fac din ce în ce mai multe victime în acest sezon, iar medicii sunt asaltați de cazuri diferite și chiar de abordări uneori greșite ale pacienților.
Dr. Otilia Țigănaș, un medic de familie din comuna Hășmaș, județul Arad, a lansat pe blogul ei un sfat, destul de dur, adresat părinților, prin care subliniază că antibioticul nu este o soluție pentru a trata răcelile și gripele, deoarece acestea sunt cauzate de virusuri și afectează imunitatea copilului. Antibioticele combat doar infecțiile bacteriene.Iată ce scrie medicul pe blogul ei:
„După destul de multe gărzi în Centrul de Permanență/decembrie 2018, vă pot spune că majoritatea prezentărilor au fost recuperări de copii după violarea imunității prin antibiotic dat GREȘIT la primele semne de viroză.
Peste 90%, cu asta m-am ocupat! Să cârpesc chestii rupte – nu de virus -, ci de accesul neîngrădit la antibiotice.
Marja de cefalosporine date pentru febra din prima zi, durere în gât, tuse, sau nas înfunfadat, este enormă! Urmând ca, după 5-6 zile, să constați că:
-Nu i-a trecut răceala!
-Am terminat joi Cexilul și iar i-a crescut temperatura! I-am dat și Augmentin, tot degeaba!
-Tușește mai rău, toată noaptea a tușit.
-etc…
Nu mai am nervi să explic încă o dată, că:
Nu te aștepta ca răceala să treacă înainte SĂ POATĂ EA să treacă, fiindcă viroza va dura minimum 7 zile. Exact așa cum nu poți trage de aluatul pentru pâine pus la dospit, ca să grăbești procesul. Oricât tragi de el, are nevoie de timpul propriu ca să crească numa` bun de cuptor.Ai băgat în copil antibiotic din prima zi de răceală, AI GREȘIT! I-ai distrus bacteriile bune din intestine, adică i-ai NIMICIT șansa la imunitate. L-ai băgat într-un cerc vicios. Când, peste 10 zile, puiuțul tău face iar febră, e fiindcă un nou virus l-a izbit ca-n brânză! Copilul tău era vulnerabil după abuzul inutil/păgubos de antibiotic! Tușește a 5-a zi, fiindcă era PREVIZIBIL să tușească. Tot autoapărare, este și tusea!
Nu mănâncă, fiindcă-i bolnav. E perfect că nu mănâncă prea mult, corpul lui refuză energii pierdute în digestie. Nici tu, adult, când zaci cu febră, transpirat, cu dureri de cap, n-ai chef de îmbuibat. uff… NU MAI POT!
Încă ceva, la final.
-Corpul uman, are metode de autoapărare MULT mai eficiente, … , măcar în primele 2-3 zile de răceală. Autoapărare inteligentă, este exact febra, tusea, nasul care curge, somnolența, refuzul mâncării! Iar tu, în loc să respecți asta, intri cu cizma numită (mai nou) Cexil!”
Totodată, trebuie știut, faptul că un copil este răcit nu înseamnă că nu trebuie să te adresezi la medic. E vorba despre folosirea irațională a antibioticelor ceea ce duce la apariția tulpinilor rezistente de bacterii.
În multe țări ale lumii, s-a pus serios această problemă, astfel că medicii sunt încurajați să administreze antibiotice doar în cazul în care există indicații stricte.