Medicul pediatru Mihai Stratulat a dezvăluit primele detalii despre nașterea celui de-al doilea copil al său. Vlăduț s-a născut în urmă cu câteva zile, la o instituție medicală de stat.
Experiența nașterii l-a luat prin surprindere chiar și pe medicul Mihai Stratulat și asta deoarece cuplul a parcurs toți pașii necesari pentru o naștere într-un spital de stat, (fără o ,,înțelegere prealabilă cu medicul” și fără ca medicul să-și pună ,,în aplicare” autoritatea proprie).
Prin urmare, nașterea a fost una ordinară. Și iată cum a fost această experiență, din spusele medicului:
,,După toată euforia de a deveni tătic pentru a 2-a oară, am să vă povestesc câteva dedesubturi la toată această experiență…”, scrie Dr. Mihai Stratulat, pe pagina sa de facebook.
Medicul susține că nașterea a avut loc la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1, precum a fost și în cazul primului copil, doar că de data aceasta a fost puțin diferit.
,,Dacă prima dată, Tatăl meu, regretatul Prof. Petru Stratulat – principalul neonatolog al RM, era în viață și tot spitalul știa că se naște nepotul Dlui Profesor, de data aceasta, moașele și obstetricienii-ginecologi știau că se naște un copil al unui doctor neonatolog (o parte din ei, nici nu au înțeles)… Sigur că atitudinea a fost total diferită și atunci mă întreb, cum nasc oamenii simpli???
Începând cu secția de internare, unde femeia însărcinată ,,zace în patru” și moașa întreabă despre buletinul de identitate și nu ,,cum se simte gravida”, a câta naștere, de când sunt contracțiile, dar de buletinul de identitate, este sau nu este? Și dacă l-am uitat acasă, ce urmează? Ok, bine că a fost cu noi, s-au introdus datele în sistem și așteptam când se va elibera medicul obstetrician-ginecolog, care nu se grăbea prea tare.. nu a influențat nici prezentarea mea, ca medic neonatolog, și faptul că este a 2-a naștere, no stress! Am plecat apoi în sala de naștere, unde am rămas uimit, că în secolul XXI, încă există săli de naștere fără masă de resuscitare pentru nou-nascut, și asta în Centru Perinatal de nivel II, care se vrea a fi de nivel III???
Și apoi, a urmat atitudinea personalului medical – moașa care considera ca ,,ea este cea mai vajnică” în sala de naștere, ,,discuții în contradictoriu”, care nu ar trebui să fie, și asta până a venit ginecologul-obstetrician, care trebuia să asiste nașterea, bine că are o funcție înaltă în spital și ,,apele s-au mai domolit”. În sala de nastere, am observat că încă mai există scărița, care pe vremuri se folosea pentru ca doctorul să urce pe ea și să asculte bătăile cordului fetal, iar în cazuri extreme, se folosea pentru a apăsa burta mamei, pentru a grăbi nașterea fatului – ultima metodă este strict interzisă în toate țările dezvoltate, din cauza riscului major de a trauma fătul!
De ce se mai folosește această scăriță în ziua de astăzi în maternitățile noastre, rămâne o enigmă! Dacă totuși vrei să asculți bătăile inimii fătului, există în sala de naștere așa un aparat care se numește tocograf, care apreciază aceste bătăi până în momentul expulziei capului fătului…
Într-un final, totul a mers bine, dar experiența mea ca tată, ca medic neonatolog, nu a fost una dintre cele mai bune!”, scrie Mihai Stratulat.
În acest context, medicul neonatolog vine cu o adresare către administrația Spitalului Clinic Municipal Nr. 1 să ia în calcul cele expuse mai sus și să intervină pentru a rezolva problemele existente.
Medicul mai afirmă că Vlăduț, spre marea bucurie, a avut parte de o naștere ușoară și de o echipă care a asistat la naștere și din care a făcut parte și tatăl său, ca medic neonatolog. Pe această cale, medicul mulțumește Dnei Dr. obstetrician-ginecoloc Alina Bejan și moașei, care într-un final, s-a conformat situației. Astfel, echipa a înfruntat ,,toate chestiile sovietice”, care încă se mai regăsesc în spitalele din Moldova.