Mesajul unei profesoare pentru părinți: acestea sunt cadourile pe care le vreau

Perioada sărbătorilor este una extrem de agitată cu serviciul, cadouri, gătit, curățenie și altele ce mai facem pe acasă. Mămicile de copii mai mari au însă o grijă în plus: cadourile pentru educatoare / învățătoare / profesori. Pretențiile par să crească de la an la an sau doar mie mi se pare? La pretențiile părinților mă refer acum. Profesorii par totuși să aibă așteptările corecte.

Cel puțin acesta este mesajul pe care o profesoară din Cluj îl transmite părinților. Într-o postare din mediul online, aceasta susține că nu are nevoie de bani, genți, parfumuri sau bijuterii din partea părinților. Ea mai susține și că, în trecut a refuzat cadouri și va continua să facă asta fiind conștientă de părerea unora dintre părinți despre acest lucru. ” I-am auzit întâmplător spunând ” Iar îi luăm cadou lu` asta? „

Profesoara își explică gestul prin faptul că, ” majoritatea cadrelor didactice au ales această meserie pentru că iubesc copiii, pentru că iubesc ceea ce fac și o fac cu pasiune și implicare. Nu o facem pentru micile sau marile atenții primite de sărbători. Ne place ceea ce facem! ” 

Dragi părinți, 

Mi-am dedicat toată viața copiilor și voi continua să fac asta atât cât voi mai putea. Copiii dumneavoastră sunt motivația mea din fiecare zi de veni la serviciu. Am ales să fac asta și consider că este umilitor să primesc atenții de sărbători sau indiferent de motiv. Unii dintre dumneavoastră luați cadouri în speranța că voi da note mai mari copiilor sau că voi trece cu vederea anumite lucrurile pe care ei le fac. Lucrurile nu funcționează așa! 

Vreau să cred că nu v-a cerut niciun cadru didactic cadou. Cadourile de Crăciun de exemplu, se oferă între rude și prieteni apropiați și se lasă sub brad. Atât! Asta spune și Codul bunelor maniere.

Am refuzat cadouri și voi continua să fac asta pentru că îl consider o presiune. Dacă accept cadoul, se consideră că accept și ” serviciul ” care mi se cere în mod direct sau indirect din partea părinților. 

Imaginați-vă cum ne simțim noi, profesorii, când părinții vin la noi cu genți, oale, cratițe, prăjitoare de pâine, pungi de cafea, bomboane și lista poate continua. Nu mulțumim. Noi știm ce cafea bem sau poate unii nici nu bem cafea! Știm parfumul pe care îl folosim, ne luăm singuri oalele și electrocasnicele de prin casă. 

Pentru mine ca și dascăl, cel mai frumos cadou nu vă costă nimic

Îmi doresc să vă implicați în educația copilului dumneavoastră pentru ca împreună să facem din el un om realizat. De mine și de dumneavoastră depinde viitorul lui. Îmi mai doresc și ca atunci când ne întâlnim pe stradă peste 20 de ani, să vă opriți să stăm de vorbă. Să ne amintim cum a fost, să îmi spuneți că nu m-ați uitat și că v-a fost de folos ce ați învățat de la mine. Acesta este cel mai frumos cadou și cel mai valoros pe care mi-l puteți oferi. 

Vă doresc să aveți sărbători fericite alături de familiile voastre și încă o dată vă spun, profesorii nu așteaptă cadouri de la dumneavoastră!

Mesajul profesoarei din Cluj a stârnit numeroase reacții în mediul online din partea părinților. Mulți însă au considerat mesajul ei a fi unul superficial. „ Chiar dacă nu cereți cadouri, le așteptați așa că, vom continua să vă luăm cadouri. Facem acest sacrificiu financiar pentru copiii noștri! Dacă îl acceptați sau nu nu e treaba noastră! ” este de exemplu, mesajul lăsat de Alina A. la postarea profesoarei.

Sursa: viatademama.ro

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Credeai că dacă ai un stil de viață sănătos, faci sport și te simți tânără, atunci și ovarele tale rămân tinere?

Multe femei cred că, dacă încă nu sunt la menopauză, oricând vor putea apela la o procedură de fertilizare in vitro și ea va fi cu succes. Realitatea este însă puțin alta.

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Studiile arată că vârsta noastră biologică a scăzut cu aproximativ 10 ani. Adică, femeile care au acum 40 de ani, din punct de vedere metabolic și fiziologic se aseamănă cu  femeile de 30 de ani din trecut. Asta se datorează progreselor din medicină, dar și condițiilor de viață actuale.

În cazul fertilității, lucrurile stau altfel. Femeile se nasc cu un număr fix de ovocite, care permanent se consumă și nu se mai regenerează. Calitatea lor scade odată cu vârsta, la fel și șansele de reușită a procedurilor de fertilizare. Vedem acest lucru din ratele de succes a fertilizării in vitro:

  • până la 35 de ani rata de succes FIV este de 50-60%;
  • la 40 de ani scade sub 20%;
  • după 42 de ani șansele sunt de sub 5% cu ovocite proprii.

Așadar, chiar dacă ai grijă de sănătatea ta, nu poți opri acest proces natural de îmbătrânire a ovarelor. Totuși, importanța adoptării unui stil de viață sănătos nu poate fi anulată pentru că influențează pozitiv asupra multor alte aspecte ale fertilității. Aici se include: echilibrul hormonal și sănătatea uterină.

Dacă ai peste 35 de ani și îți dorești un copil, nu amâna decizia bazându-te pe diverse mituri! Programează o consultație gratuită la  +(373) 22 40 00 40,  disponibil 24/7 și află mai multe despre fertilitatea ta!

Acum știi! 
La conceperea prin fertilizare in vitro timpul este foarte prețios.

Suc de dovleac pentru pierderea în greutate și curățarea organismului

În lupta cu kilogramele în plus, cele mai bune mijloace sunt cele care vă permit să obțineți rezultate cu un sacrificiu minim. Vă sugerăm să luați în calcul sucul de dovleac, este un aliment ideal pentru pierderea în greutate.

Valoarea nutritivă a unei astfel de băuturi este incontestabilă.

Dovleacul are un conținut mare de beta-caroten, se știe că acesta este un antioxidant și vitamina de creștere. În organism, beta-carotenul este ușor transformat în vitamina A sub influența enzimelor.

Dacă adăugați o lingură de ulei de măsline în sucul de dovleac, veți obține un adevărat „cocktail de tinerețe”. Acest lucru se datorează faptului că uleiul vegetal este o sursă excelentă de vitamina E.

În plus, dovleacul conține potasiu, vitaminele B, PP și C, mineralele: fier, calciu, magneziu, cupru. O compoziție atât de impresionantă ajută la menținerea imunității, la eliminarea excesului de lichide din organism, la normalizarea metabolismului și la combaterea anemiei.

Pulpa sucului de dovleac este un depozit de pectină – un tip special de fibre solubile, un enterosorbent care curăță sângele de substanțe toxice, iar vasele de sânge – de plăcile de colesterol.

În același timp, sucul de dovleac nu are un efect iritant asupra tractului gastrointestinal, ca multe alte sucuri din legume. Prin urmare, îl puteți bea chiar dacă suferiți de gastrită și pancreatită.

Proprietățile nutriționale ridicate, compoziția chimică bogată și conținutul scăzut de calorii au făcut din sucul de dovleac o armă eficientă în lupta cu excesul de greutate.

Suc de dovleac pentru pierderea în greutate

Este recomandabil să folosiți în paralel și alte fructe și legume. Se potrivește cun morcovi, mere sau sfecla roșie. Sucurile sănătoase de varză, țelină și spanac în forma lor pură au un gust pe care nu totți îl preferă. Prin urmare, pentru a crește beneficiile și gustul, acestea pot fi adăugate în sucul de dovleac. Rezultatul este un adevărat meniu de detoxifiere cu conținut scăzut de calorii.

Cui este dăunător?

Practic nu are contraindicații. Este potrivit chiar și pentru mamele care alăptează, pentru care pierderea în greutate după naștere devine adesea o problemă, iar meniul permis este foarte limitat. Dovleacul nu este un potențial alergen și nu provoacă probleme cu burtica la bebeluși. Astfel, sucul poate fi consumat în timpul alăptării ca un aliment sănătos.

Aeroportul Chișinău, dotat cu utilaje performante de deszăpezire achiziționate din Norvegia. Video
Articolul anterior
Macaulay Culkin, întâlnire emoționantă cu mama din “Singur acasă”, după 30 de ani
Articolul următor