În Moldova, numărul copiilor născuţi prematur care supravieţuiesc este în creştere

În Moldova, tot mai mulţi copii se nasc înainte de termen. Dacă în 2015, în Moldova erau 800 astfel de cazuri, anul trecut, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, 1.900 de bebeluși s-au născut prematur.

separator
Din fericire, numărul copiilor născuţi prematur care supravieţuiesc este în creştere, datorită progreselor făcute în medicină.

„Sunt condiţii speciale în care copiii prematuri se îngrijesc. În primul rînd, se creează acele condiţii intrauterine ca un copil prematur să crească – lipsa zgomotului, a luminii puternice, umiditatea respectivă, temperatura respectivă”, menționează Carolina Călugăreanu, şeful Secţiei Prematuri a Spitalul Clinic Municipal Numărul 1.

Datele statistice arată că aproape jumătate din problemele de sănătate ale bebeluşilor sunt cauzate de naşterea prematură. Totuşi există şi excepţii. Nicolai avea mai puţin de 2 kg la naştere. Acum, la patru ani este chiar mai înalt decât copiii de vârsta lui.

6 la sută din naşterile înregistrate în ţara noastră sînt înainte de termen. ,,Cauzele naşterilor premature sunt diverse. Reieşind din faptul că femeile pun cariera pe primul plan şi funcţia reproductivă pe planul doi şi vârsta la care nasc depăşeşte 35 de ani. Asta este una dintre cauze. Pe lângă asta, mai sunt şi fertilizările in vitro. Şi evident, fumatul, drogurile, aceste vicii tot pot declanşa o naştere prematură”, a declarat Alina Bejan, vicedirectorul Spitalului Clinic Muncipal Nr. 1. 17 noiembrie este Ziua Mondială dedicată copiilor născuţi prematur.

Pentru al patrulea an, medicii de la Spitalul Clinic Municipal Numărul unu sărbătoresc alături de copiii care au venit pe lume cu ajutorul lor.

sursa: www.publika.md

Sucul de sfeclă roşie are efect puternic de dezintoxicare al ficatului şi bilei
Articolul anterior
Este unica dietă acceptată de UNESCO
Articolul următor
Alte articole interesante