Nimic nu poate înlocui laptele matern!

Cu siguranţă eşti preocupată de sănătatea copilului tău, de aceea nu renunţa să îți alăptezi copilul la sân, chiar dacă ai impresia că nu  ai lapte sau că nu este suficient de gras (în realitate laptele conţine tot necesarul).

separator

Laptele Matern are 3 calităţi foarte căutate azi: preţul cel mai mic, calitatea cea mai bună și modul de prezentare cel mai atractiv.

Alăptarea exclusivă la sân timp de 6 luni este foarte importantă şi benefică, atât pentru copil cât şi pentru mamă. Desigur, există excepţii, când mama nu poate alăpta, în rest, sistarea laptelui matern este doar din cauza greşelilor, pe care la fac majoritatea femeilor.


Ludmila Ciocârlă

Conf. univ. dr. în medicină
Departamentul pediatrie USMF „N. Testemiţeanu”

Avantajele alăptării la sân

  • Primul lapte (colostrul) este foarte important, pentru că este prumul vaccin natural al nou-născutului. Conţine imunoglobine şi anticorpi, mai mult de 40 de substanţe imunoprotectoare. Este bogat în anticorpi – protejează împotriva infecţiilor şi a alergiei; în celule albe – protejează împotriva infecţiilor; în vitamina A reduce – gravitatea infecţiilor şi previne boala oculară;  este purgativ – elimină meconiul şi previne icterul; conține factori de creştere – ajută maturizarea intestinală, previne alergia şi intoleranţa alimentară.
  • Poate fi digerat uşor de copil, prin conţinutul de enzime digestive.
  • Dezvoltă sistemul imunitar.
  • Stimulează mobilitatea psihică, emoţională şi creşte coeficientul de inteligenţă.
  • Scade riscul înbolnăvirii de cancer ovarian şi mamar la mamă.

Copiii alimentaţi la sân nu au nevoie de apă

Copii alimentaţi la sân primesc suficientă apă din laptele matern. Acesta conţine apă în proporţie de aproximativ 90%.

Folosirea apei de către sugari sporeşte riscul de infecţie prin posibilitatea introducerii unor germeni patogeni. Contaminarea poate veni direct din apă sau de la obiectele folosite (biberon, cană, lingură). Copiii care nu sunt alimentaţi exclusiv la sân se îmbolnăvesc mai des. Numai apa din componenţa laptelui matern este suficient de pură.

Atunci când sugarul bea apă, nu mai poate consuma la fel de mult lapte (stomacul este mic), respectiv va primi mai puţină energie şi mai puţini nutrienţi, inclusiv el nu va primi suficienţi anticorpi. Dacă apa înlocuieşte laptele de mamă, copilul nu va putea beneficia de maximă protecţie împotriva bolilor, iar secreţia lactată a mamei poate fi diminuată pentru că ea depinde, în principal, de solicitarea copilului.

Reguli de bază pentru mămici care alăptează

  • Poziţia mamei şi a copilului în timpul alăptării la sân trebuie să fie corectă, pentru a nu îngreuna momentul alăptării.
  • În primele săptămâni mama trebuie să se stoarcă înainte de alăptare, copilul nu are putere să apuce  bine mamelonul, dacă este plin şi nici nu are nevoie de o cantitate mare de lapte.
  • În caz de criză lactaţională sau stimularea secreţiei la mamă cea mai buna metodă este supliment la sân.
  • Să nu alăpteze copilul imediat ce s-a trezit, fără să regurgiteze, să evacueze gazele, să-şi revină copilul din amorţeală, după un masaj uşor – neteziri.
  • Să alăpteze copilul în timpul nopţii, dacă îi este foame.  În plus, cu cât copilul suge mai des, cu atât se formează mai mult lapte (secreţia prolactinica). Ideal ar fi la cererea copilului, dar nu mai rar de trei ore dintre mese (până la 8 – 12 mese în 24 ore).
  • Mănânc foarte mult şi gras ca să fac lapte! – Greşit. Mama trebuie să mănânce exact ca şi mai înainte, raţional, conform piramidei alimentare, cu atenţie la alimentele alergice. Nu trebuie să consume exagerat lapte (formează colici la copil), ceai negru, verde cu conţinut mare de fenoli (elimină fierul din organism), se recomandă infuzia de melisă, mărar şi anason (care linişteşte, măreşte secreţia laptelui şi ajută în problema colicilor).
  • Să fie liniştită şi relaxată. Deşi, dacă „dominanta maternităţii” există, se formează prin educare din copilărie şi în timpul sarcinii atunci nu o poate stresa nimic,

Cum păstrezi laptele matern

Alăptatul nu poate să te împiedice să faci unele lucruri cum ar fi: vizita la coafor sau la magazine. Laptele matern stors poate sta până la 2 ore la temperatura camerei, 24 ore la frigider şi 6 luni în congelator. Laptele stors se încălzeşte într-o baie de apă caldă şi se dă copilului, folosind o cană, lingură sau seringă. Nu folosi biberonul, pentru că din biberon este mai uşor de supt şi copilul poate renunţa la sân. Laptele stors nu se reâncălzeşte!

Igiena sânilor

Nu trebuie să te speli de fiecare dată când alăptezi, dacă nu ai transpirat sau nu ai avut secreţii de lapte. Sânii se spală cu apă simplă şi săpun. Nu folosi dezinfectante sau produse cosmetice cu miros puternic, care pot schimba gustul şi mirosul pielii sânului.

 

Renunţarea la laptele de mamă

Este bine să fie alăptat copilul şi în al doilea an de viaţă, pentru că laptele matern îşi pierde proprietatea de aliment, însă rămân substanţele, care ajută la dezvoltarea creierului copilului. Astfel, treptat se reduc mesele de alăptare la sân, iar la un moment dat, copilul nu mai vrea, iar mama nu mai produce lapte – este timpul renunţării la laptele de mamă. Înţărcarea forţată este o mare greşeală – nu face bine nici copilului, nici mamei.

Text: Snejana Ţugui

Întreabă doctor@unica.md

Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp. 

Doina Sulac a născut un băiețel: ,,Am o fată și un băiat, Domnul m-a binecuvântat”

Doina Sulac a devenit mămică a doua oară! Artista a adus pe lume un băiețel sănătos.

Doina a făcut anunțul în această seară, 25 martie. Micuțul a venit pe lume la Institutul Mamei și Copilului.

Mămica fericită a publicat un mesaj duios pe pagina sa de facebook:

,,Am adus pe lume un băiețel!!! Sincere mulțumiri Institutului Mamei și Copilului din Capitală, pentru profesionalizm, în special Dlui director Sergiu Gladun care mi-a asistat nașterea prin cezariana. Recomand tuturor mamelor însarcinate să nască la acest spital public care dispune de condiții excelente, reparat și modernizat la cel mai înalt nivel de Guvernul României. Mulțumim, dragă Românie, pentru ajutorul acordat Moldovei. Am o fată și un băiat, Domnul m-a binecuvântat!!! 🙏❤️”, a menționat Doina Sulac.

În aceeași postare, artista a împărtășit cateva imagini în care își ține comoara la piept, dar și un filmuleț din sala de operație.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, copil şi stând în picioare
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, copil, stând în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 5 persoane şi persoane în picioare

Doina Sulac mai are o fiică, pe nume Nicoleta, în vârstă de 17 ani.

În toamna anului 2022, artista s-a căsătorit cu iubitul ei, Isidor Tănase.

Felicitări părinților, multă sănătate familiei!

O femeie a născut într-un magazin din Piatra Neamț. Susține că nu știa că e însărcinată

O femeie în vârstă de 40 de ani a născut în toaleta unui magazin alimentar din Piatra Neamț, vineri, 24 martie.

Aceasta le-a spus cadrelor medicale ajunse la fața locului că nu știa că este însărcinată, a transmis Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Neamţ.

„Sarcina nu era luată în evidenţă. Pacienta susţine că nu ştia că este însărcinată. A născut în toaleta „Cherhana Precista” un băiețel de aproximativ 3 kilograme”, au declarat reprezentanţi ai SAJ Neamţ, conform Agerpres.

Pacienta şi nou-născutul au fost preluaţi de un echipaj şi transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, secţia Obstetrică-Ginecologie.

Interpreta Luciana Spînu a născut: ,,O dată semnificativă și puternica emoțional pentru mine”

Interpreta Luciana Spînu a devenit mămică a doua oară. Ieri, 23 martie, ea a adus pe lume un băiețel sănătos. Soția regretatului muzician Dorin Ieșeanu a făcut anunțul astăzi, pe pagina sa de socializare, mărturisind că micuțul a venit pe lume ,,într-o dată semnificativă și puternică emoțional” pentru ea.

Tânăra interpretă Luciana Spînu a dezvăluit detalii despre relația cu  actualul său partener de viață | Unica.md

,,E minunat cum ne poate uimi Universul!
❤️❤️❤️ 23.03.23 ❤️❤️❤️
A venit pe lume copilașul nostru minune.
Mult mai devreme decât ne-am așteptat, însă a ales o dată semnificativă și puternică emoțional pentru mine. Nu o să intru în detalii pentru că cine trebuie înțelege despre ce vorbesc.
Va îmbrățișez pe toți cei cu inima curată și sinceră și vă mulțumesc pentru că ne sunteți alături în cele mai grele, dar și în cele mai deosebite momente din viața noastră.
,, Câinii latră, ursul merge”, iar îngerul nostru de sus ne este mereu protector!
Apropo, nu uitați că omul dă ce are-n suflet!
Nu uitați să fiți buni și să trăiți fiecare clipa, pentru că nu știm niciodată ce surprize ne pregătește viata. Mulțumesc celor ce își fac griji pentru noi… suntem bine…”, a dezvăluit interpreta, pe Instagram.

În urmă cu doi ani, pe 24 martie 2021, Luciana Spînu a rămas singură, cu un copil de doar câțiva anișori. Soțul interpretei, muzicianul Dorin Ieșeanu, s-a stins la doar 33 de ani, în urma complicațiilor cauzate de Covid-19.

După o durere imensă, interpreta și-a dat o nouă șansă pentru ea și fiul ei, Stelian. Mai jos, video emoționant publicat de tânăra mămică:

Află dacă bebeluşul tău se dezvoltă normal
Articolul anterior
O coafură inedită pentru nunta ta!
Articolul următor