„Nu țipa, că sperii alte fete”. Un spital din capitală va achita prejudicii de 200.000 de lei pentru violență obstetrică

IMSP Institutul Mamei și Copilului a fost obligat, printr-o decizie a instanței de judecată, să achite prejudicii de 200 de mii de lei pentru violență obstetrică și ginecologică. Decizia a fost pronunțată la începutul lunii ianuarie curent de către magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru și vizează un caz denunțat de o pacientă încă la sfârșitul anului 2017, scrie Gazeta de Chișinău.

Violenta obstetricala. Ce este, cum o identifici si cum te protejezi de ea  | Copilul.ro

Este vorba despre Ecaterina Iaroș, care a denunțat condițiile inumane în care a recurs la procedura de întrerupere a sarcinii după ce fătul a fost diagnosticat cu anomalii severe. Potrivit avocaților „victima a avortat în toaleta instituției medicale fără ca să beneficieze de asistență medicală și psihologică”.

La 18 săptămâni de sarcină, Ecaterina a fost sfătuită de doctori să avorteze întrucât fătul fusese diagnosticat la ecografie cu anomalii severe de dezvoltare. Tânăra s-a internat la IMSP Institutul Mamei și Copilului din capitală. Așa cum a povestit, mai târziu, Ecaterina, nimeni nu ar fi informat-o detaliat despre procedura la care urma să fie supusă, în schimb a trecut prin „chinuri” și „umilințe” pe care nicio femeie nu ar trebui să le cunoască.

„Eu practic pe fiecare îmbrăcat în halat alb întrebam ce va fi și cum va fi și mi se reproșa înapoi doar că fără dureri nu scapi și că durerile vor fi de zece ori mai puternice decât la o naștere simplă”, povestea atunci Ecaterina pentru Radio Europa Liberă.

Durerile le-a cunoscut în scurt timp. Medicii au decis că sarcina Ecaterinei va fi oprită medicamentos. După ce i s-au cerut bani pentru reparația instituției, femeia a fost trimisă la farmacie să-și cumpere pastilele, deși acestea trebuiau să fie eliberate din secția unde era internată.

Despre efectele pastilelor a aflat din internet, pentru că medicul ei curant era mult prea ocupat cu alte chestii după care, în general, plecase din instituție.

„Am început să am dureri mari, au început convulsii groaznice. Am băut opt pastile, mi-au mai adus două pastile, dar nu le-am băut, mă temeam să nu mor, când mi-am dat seama ce bombă au băgat în mine… A venit sora medicală și mi-a reproșat: „Ce țipi, – îmi sperii alte fete, culcă-te pe o parte și dormi”, a relatat Ecaterina pentru Radio Europa Liberă.

Femeia a născut după 23 de ore de chin în toaleta secției. „Până a venit sora medicală, eu deja o aveam în mâini, o analizasem toată. Sora medicală a venit cu un clește, a tăiat cordonul, după care mi-a dat cleștele, o pelincuță și m-a trimis în cealaltă parte a coridorului să mă urc pe masă. La ieșire din baie am auzit reproșuri că am murdărit baia de sânge”, spunea Ecaterina.

A mers cu copilul ei mort în brațe până în partea opusă a coridorului, acolo au urmat alte umilințe.

„Sora medicală a adus fetița lângă mine, a desfăcut pachetul cela galben și-i zice medicului, așa urât: „ia uite, nu-i nici fată, nici băiat…”. Stătea fetița în sacoșa ceea galbenă ca un gunoi, parcă nu era copil”, povestea printre lacrimi femeia.

De asemenea, pacienta a comunicat că medicul, împreună cu asistenta au modificat greutatea de facto a fătului și data sa de externare.

Potrivit avocaților Promo-LEX, în cazul Ecaterinei au fost identificate o serie de încălcări.

„Lipsa supravegherii și monitorizării pacientei, avortarea fără asistența medicului, asistentului și anesteziologului, neglijența în privința hemoragiei pre-operatorii, externarea prematură, obligarea de a procura de sine stătător medicamente și  neglijența în perioada post-avort. De asemenea, au fost stabilite grave încălcări ale dreptului la informare, consiliere și suport psihologic, precum și manipularea cu date și acte medicale”, se menționează într-un comunicat al instituției.

Imediat după mediatizarea cazului, administrația instituției medicale vizate a constituit o comisie de anchetă, iar în consecință, trei angajați au fost demiși din funcție.  Decizia instanței de la începutul lunii ianuarie este prima de așa natură în practica Republicii Moldova.

„Cazul Ecaterinei este primul, în care instanța de judecată dispune recuperarea prejudiciului moral în rezultatul violenței obstetrice și ginecologice comise de către o instituție medicală publică. Violența obstetrică și ginecologică reprezintă, în continuare, o problemă pentru sistemul medical și trebuie abordată urgent și prin reforme sistemice și nu reactive, de moment”, a comunicat avocatului Asociație Promo-LEX Vadim Vieru.

Tânără de 27 de ani, diagnosticată cu cancer în timpul sarcinii. A apucat să-şi ţină fetița în braţe doar 6 zile

O tânără din Italia a fost diagnosticată cu cancer în timpul sarcinii. Boala teribilă i-a luat viaţa la doar 6 zile de la naştere.

Pe pagina ei de Facebook, Nunzia Giordano, în vârstă de 27 de ani, postase primele poze cu bebeluşul, după naştere. Tânăra din Milano nu a avut însă bucuria de a se bucura de primii ani din viaţa copilei sale: o formă gravă de cancer a ucis-o la doar șase zile după naștere.

Părinţii, soţul ei, Antonio, precum şi prietenii ei i-au fost alături în ultimele clipe şi s-au rugat pentru sănătatea ei în parohia Santa Maria, în Piazza Marianella.

De la bucurie la deznădejde

Diagnosticul de cancer a venit ca un trăsnet asupra familiei. Nimeni nu putea înţelege de ce ea, de ce acum, de ce… Medicii au încercat în toate modurile posibile să o salveze sau măcar să-i prelungească durata de viață, dar, din păcate, fără succes. Boala a fost mult prea puternică, iar Nunzia şi-a dat ultima suflare la doar 6 zile de la naştere, potrivit Corriere.

Zeci de oameni au postat mesaje de condoleanţe pe paginile de socializare. Apropiaţii i-au adus un omagiu lăsând poze şi povestind despre aceasta.

„Încă nu-mi vine să cred.. Inima mi-a înghețat azi dimineață. Acum au mai rămas doar amintirile, după-amiezele noastre petrecute împreună. Nu sunt cuvinte”

„Dădeai atât de multă putere celor din jur şi fetiţelor tale. Imposibil de imaginat”

„Nu-mi vine să cred… Vorbisem cu ea pentru a o felicita pentru bebeluş, iar acum trebuie să-mi iau rămas bun. Te voi iubi mereu, vei rămâne mereu în inimile noastre și în gândul celor care te-au cunoscut”, au fost doar câteva din gândurile celor care şi-au dorit să îi spună „rămas bun”.

sursa

Cum arată Gabriela Damir la două săptămâni după naștere

Ca orice proaspătă mămică, Gabriela Damir își face griji pentru felul în care arată după nașterea bebelușului. La două săptămâni după nașterea lui Avraam, vloggerița s-a pozat în fața oglinzii și a împărtășit gândurile sale cu admiratoarele din contul său social.

Gabriela a publicat pe contul de Instagram fotografia și, într-un moment de sinceritate, a scris:

mamaplus

”Această talie nu cred că va mai reveni. Cândva am fost așa slabă, dar atunci mă vedeam grasă. Doamne, am zis că în momentul în care voi reveni la kilogramele mele, niciodată nu îmi voi mai permite să zic așa ceva. Acum sunt de 2 ori mai mare”, a mărturisit Gabriela.

Urmăritoarele virtuale s-au grăbit să o încurajeze pe tânăra mămică declarând că aceasta arată minunat după nașterea bebelușului, motiv pentru care nu are de ce să își facă griji.

mamaplus

Vloggerița Gabriela Damir și regizorul Roman Burlaca au devenit părinții unui băiețel, pe care l-au numit Avraam, pe 14 ianuarie. Cei doi sunt în culmea fericirii și savurează fiecare clipă alături de micuțul lor. 

Experiența înfricoșătoare trăită de o mamă în timpul nașterii. Medicii i-au descoperit uterul gol: ”Unde e copilul?”

O tânără mamă a trecut printr-o experiență înfricoșătoare la nașterea primului copil. Medicii nu i-au găsit copilul în uter, în timpul operației de cezariană. Cum a fost posibil?

O gravidă, blocată între nămeți. Femeia nu reușea să ajungă la spital  pentru a naște | Orhei TV

Tamara McPhedran, o tânără mamă virală pe Tik-Tok, a povestit prin ce a trecut la nașterea primului copil. Pe atunci, ea avea doar 17 ani, și mare i-a fost mirarea când medicii i-au spus în timpul operației de cezariană că nu îi găsesc bebelușul în uter.

De altfel, operația de cezariană a fost una de urgență, la 31 de săptămâni. Asta după ce de la 20 de săptămâni a început să aibă dureri mari și sângerări.

La 31 de săptămâni, când i s-a hotărât nașterea prin cezariană, i s-a descoperit uterul gol, dar cu sacul de lichid amniotic.

”În acel moment, chirurgul se uită la mine și la partenerul meu și spune: ‘Unde este copilul?’. Mă uit la el ceva de genul: ‘Nu știu, sper mai bine să-l găsești!’”, a detaliat Tamara, pe canalul său de Tik-Tok.

Cum au reușit, în cele din urmă, medicii să-i găsească bebelușul din pântec

În pofida spuselor cadrelor medicale, Tamara a mai simțit și că necesită investigații amănunțite. Astfel, la scurt timp a fost din nou tăiată de doctori și i s-a găsit ”o cavitate în plus”, unde erau trompele uterine și ovarul. Fix în această zonă erau copilul și placenta. Femeia avea o sarcină ectopică abdominală.

Chiar dacă s-a speriat foarte tare , ea și bebelușul au fost în regulă, iar ani mai târziu Tamara a reușit să rămână iar însărcinată. A mai dat naștere unor gemeni și unui alt băiețel, venit pe lume prematur.

Drept urmare, femeia a mai precizat că a învățat o lecție importantă pentru viața ei. Să-și asculte mereu instinctul de mamă.

”Singurul lucru pe care îl voi sublinia este că dacă simți că lucrurile nu sunt în regulă în timpul sarcinii, verifică”, a mai precizat tânăra mamă.

De altfel, Tamara este în prezent însărcinată în 27 de săptămâni și se bucură nespus că familia sa se va mări. Speră să nu mai întâmpine probleme.

S-a aflat câți bani vor primi partidele politice, în funcție de performanțele obținute la alegeri
Articolul anterior
Bilanțul final al atacului de la Dnipro: 44 de morți, între care 5 copii
Articolul următor