Numărul elevilor într-o clasă, redus la 17 la grădiniță, 22 în ciclul primar, 26 în gimnaziu și liceu. Ce părere aveți despre o astfel de lege?

Numărul de elevi dintr-o clasă se va reduce semnificativ, peste Prut. Autoritățile se gândesc la calitatea învățământului și sporirea eficienței de muncă a profesorului cu elevii.

separator
Astfel, senatul român a adoptat, luni, in calitate de for decizional, o propunere legislativa pentru modificarea Legii Educatiei, potrivit careia numarul maxim de elevi in clasele de gimnaziu, liceale si profesionale se reduce de la 30 la 26.

Legea mai trebuie doar promulgată de președintele țării pentru a fi pusă în aplicare.

Proiectul de lege votat stabilește numărul maxim de elevi în clase, astfel:

a) educația antepreșcolara (creșele): grupa cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puțin de 3 și nu mai mult de 8;

b) învățământul preșcolar (grădinițele): grupa cuprinde în medie 12 preșcolari, dar nu mai puțin de 6 și nu mai mult de 17;

c) învățământul primar: clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22;

d) învățământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26;

e) învățământul liceal și profesional: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26;

e1) învățământul dual: clasa cuprinde medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26

Proiectul de lege mai prevede că, în situații excepționale, grupele de la grădiniță și clasele de elevi de la școală „pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 2 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim”, însă nu se va mai ajunge la clase de 30 și ceva de elevi sau chiar 40, așa cum este cazul astăzi.

Actul normativ prevede și că în fiecare unitate de învățământ să își desfășoare activitatea un psiholog școlar care să aibă în evidență până la 500 de elevi.

Până acum, legea prevedea maximum 9 copii în grupa de creșă, maximum 20 în grupa de grădiniță, maximum 25 în clasa în învățământul primar, 30 în învățământul gimnazial, liceal și profesional.

Nouă lege a fost adoptată tacit de Camera Deputaților în aprilie 2019, iar acum a primit votul final în Senat și merge spre promulgare la președintele Iohannis.

Clasele prea aglomerate reprezintă una dintre problemele importante ale sistemului de educație românesc. Într-o astfel de clasa, învățătorul sau profesorul nu mai poate să își atingă obiectivele. În plus, pierde conexiunea cu elevii și nu se mai poate raporta la ei invidivual. De cealaltă parte, elevii se plictisesc mai ușor, sunt mai agitați din cauza lipsei de spațiu, sau se pot sustrage de la anumite sarcini. La această situație s-a ajuns de-a lungul timpului și din cauza polarizării claselor, părinții solicitând în număr foarte mare înscrierea la clasele considerate a fi bune.

Pentru această modificare a Legii Educației, ce privește reducerea numărului de elevi dintr-o clasa, nu a fost publicată încă o estimare a impactului bugetar, scrie portalinvatamant.ro.

Ce părere ați avea despre o asemenea lege implementată în Republica Moldova?

Cu povești emoționante de viață și multă inspirație: Vezi numele celor 6 designeri tineri care își vor prezenta colecțiile la spectacolul de modă ,,Lupoaica”
Articolul anterior
Cercetători germani: coronavirusul rezistă până la nouă zile pe suprafețe precum sticla, plasticul sau metalul
Articolul următor
Alte articole interesante