O tânără cu un singur ovar a născut tripleți. Reacția tinerei mame i-a făcut pe medici să lăcrimeze

O femeie din Iași a născut tripleți, pe 16 iunie, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Reacția tinerei mame când și-a strâns în brațe tripleții i-a făcut pe medici să plângă. Femeia în vârstă de 28 de ani a născut 3 băieți sănătoși, prin cezariană.

separator

Tânăra mamă, în vârstă de 28 de ani, este la a doua sarcină, acasă mai având un băiețel în vârstă de 3 ani. Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași spun că este un miracol faptul că femeia a reușit să obțină o sarcină multiplă deși are un singur ovar și nu are niciun membru al familiei care să fi avut tripleți sau gemeni.

Reacția tinerei mame i-a făcut pe medici să plângă atunci când i-a strâns în brațe pe cei 3 băieți. Pentru că s-au născut la 36 de săptămâni, mai devreme decât termenul normal, 39 de săptămâni, tripleții sunt internați la Secția de neonatologie, urmând ca imediat ce vor lua în greutate, să poată pleca acasă.

Medicul obstetrician Gabriela Simionescu, de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, care a urmărit evoluția tinerei pe perioada sarcinii și care a asistat la operația de cezariană, spune că tânăra mamă a reușit să nască tripleți fără să aibă vreo complicație în timpul sarcinii și nici în timpul operației de cezariană. Medicii cred că este un miracol faptul că femeia a rămas însărcinată deși avea un singur ovar.

„Copiii s-au născut bine, primind note între 9 și 10. Aceștia au cântărit la naștere 2.050 de grame, 2.130 și 2.290. Pe perioada sarcinii, mama nu s-a plâns nicio secundă. Ceea ce ne-a mirat pe noi, specialiștii, a fost faptul că, deși femeia avea extirpat un ovar de la vârsta de 18 ani, a reușit să obțină o sarcină multiplă, cu tripleți, iar concepția a fost spontană. Cazurile de acest gen sunt extrem de rare”, spune dr. Gabriela Simionescu.

Medicii i-au propus să renunțe la un embrion, dar tânăra a refuzat și a ales să devină mamă de tripleți.

„Pacienta s-a prezentat la ecografie la 7 săptămâni. A venit singură și mi-a spus că mai are acasă un băiețel. În urma ecografiei, a aflat că va avea tripleți. S-a emoționat extrem de tare și a așteptat să-și anunțe personal soțul. La sarcinile multiple, se propune o embrioreducție, însă ea nu a luat nicio secundă în calcul acest aspect, considerând că divinitatea a ales ca ea să fie mama celor 3 bebeluși. Până la 15 săptămâni, pacienta s-a prezentat la locul de muncă, a fost activă și nu a întâmpinat dificultăți din cauza sarcinii multiple”, adaugă medicul Gabriela Simionescu de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Medicul obstetrician spune că sarcina trigemelară, dar și operația de cezariană a fost o provocare cu care nu s-a mai întâlnit.

„Am mai asistat la sarcini și nașteri cu gemeni, dar nu și cu tripleți. Pentru mine a fost o experiență extraordinară. Cezariana a fost programată, dar, într-o astfel de sarcină pot apărea și complicații, iar mama poate naște mai devreme. Din fericire, bebelușii au așteptat exact ziua și ora programată. În dimineața în care am făcut cezariana m-am trezit extrem de emoționată. Îmi doream nespus să fiu eu acolo, în sala de operație, când cei 3 micuți vor veni pe lume. Nașterea lor a fost o bucurie pentru întreg spitalul întrucât astfel de sarcini sunt extrem de rare. După ce mama și-a văzut copiii și a făcut o poză cu ei, a izbucnit în plâns. Nașterea este un moment sublim, un moment la care ne emoționăm de fiecare dată”, mai spune doctorul.

Majoritatea pacientelor care obțin o sarcină trigemelară apelează la fertilizare in vitro.

Operația de cezariană a tinerei cu sarcină multiplă a decurs exemplar, spun medicii. Cei trei băieți s-au născut la diferență de un minut. După aproximativ 45 de minute de când a început intervenția chirurgicală, mama și-a putut strânge băieții în brațe.

„Majoritatea pacientelor care obțin o sarcină cu tripleți apelează la servicii de fertilizare în vitro. Aici nu a fost cazul. Este ceva extraordinar pentru mine, este o provocare, oricât de stăpân aș fi ca medic. Orice operație de cezariană pentru sarcină multiplă poate veni la pachet și cu riscuri. Din fericire, în acest caz nu a fost nevoie. Copiii sunt în grija medicilor neonatologi, iar mama va sta internată 12 ore la secția de Terapie Intensivă. După ce micuții vor lua în greutate până la 2.500 de grame, vor rămâne la neonatologie”, spune medicul Bogdan Doroftei, director medical la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

sursa: www.bzi.ro

Elevii restanțieri din anii precedenți ar putea primi diplome de BAC, fără a susține examene
Articolul anterior
A fost inventată masca de protecție, ce distruge instant virusul Covid-19
Articolul următor
Alte articole interesante