O tânără cu un singur ovar a născut tripleți. Reacția tinerei mame i-a făcut pe medici să lăcrimeze

O femeie din Iași a născut tripleți, pe 16 iunie, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. Reacția tinerei mame când și-a strâns în brațe tripleții i-a făcut pe medici să plângă. Femeia în vârstă de 28 de ani a născut 3 băieți sănătoși, prin cezariană.

separator

Tânăra mamă, în vârstă de 28 de ani, este la a doua sarcină, acasă mai având un băiețel în vârstă de 3 ani. Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași spun că este un miracol faptul că femeia a reușit să obțină o sarcină multiplă deși are un singur ovar și nu are niciun membru al familiei care să fi avut tripleți sau gemeni.

Reacția tinerei mame i-a făcut pe medici să plângă atunci când i-a strâns în brațe pe cei 3 băieți. Pentru că s-au născut la 36 de săptămâni, mai devreme decât termenul normal, 39 de săptămâni, tripleții sunt internați la Secția de neonatologie, urmând ca imediat ce vor lua în greutate, să poată pleca acasă.

Medicul obstetrician Gabriela Simionescu, de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, care a urmărit evoluția tinerei pe perioada sarcinii și care a asistat la operația de cezariană, spune că tânăra mamă a reușit să nască tripleți fără să aibă vreo complicație în timpul sarcinii și nici în timpul operației de cezariană. Medicii cred că este un miracol faptul că femeia a rămas însărcinată deși avea un singur ovar.

„Copiii s-au născut bine, primind note între 9 și 10. Aceștia au cântărit la naștere 2.050 de grame, 2.130 și 2.290. Pe perioada sarcinii, mama nu s-a plâns nicio secundă. Ceea ce ne-a mirat pe noi, specialiștii, a fost faptul că, deși femeia avea extirpat un ovar de la vârsta de 18 ani, a reușit să obțină o sarcină multiplă, cu tripleți, iar concepția a fost spontană. Cazurile de acest gen sunt extrem de rare”, spune dr. Gabriela Simionescu.

Medicii i-au propus să renunțe la un embrion, dar tânăra a refuzat și a ales să devină mamă de tripleți.

„Pacienta s-a prezentat la ecografie la 7 săptămâni. A venit singură și mi-a spus că mai are acasă un băiețel. În urma ecografiei, a aflat că va avea tripleți. S-a emoționat extrem de tare și a așteptat să-și anunțe personal soțul. La sarcinile multiple, se propune o embrioreducție, însă ea nu a luat nicio secundă în calcul acest aspect, considerând că divinitatea a ales ca ea să fie mama celor 3 bebeluși. Până la 15 săptămâni, pacienta s-a prezentat la locul de muncă, a fost activă și nu a întâmpinat dificultăți din cauza sarcinii multiple”, adaugă medicul Gabriela Simionescu de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Medicul obstetrician spune că sarcina trigemelară, dar și operația de cezariană a fost o provocare cu care nu s-a mai întâlnit.

„Am mai asistat la sarcini și nașteri cu gemeni, dar nu și cu tripleți. Pentru mine a fost o experiență extraordinară. Cezariana a fost programată, dar, într-o astfel de sarcină pot apărea și complicații, iar mama poate naște mai devreme. Din fericire, bebelușii au așteptat exact ziua și ora programată. În dimineața în care am făcut cezariana m-am trezit extrem de emoționată. Îmi doream nespus să fiu eu acolo, în sala de operație, când cei 3 micuți vor veni pe lume. Nașterea lor a fost o bucurie pentru întreg spitalul întrucât astfel de sarcini sunt extrem de rare. După ce mama și-a văzut copiii și a făcut o poză cu ei, a izbucnit în plâns. Nașterea este un moment sublim, un moment la care ne emoționăm de fiecare dată”, mai spune doctorul.

Majoritatea pacientelor care obțin o sarcină trigemelară apelează la fertilizare in vitro.

Operația de cezariană a tinerei cu sarcină multiplă a decurs exemplar, spun medicii. Cei trei băieți s-au născut la diferență de un minut. După aproximativ 45 de minute de când a început intervenția chirurgicală, mama și-a putut strânge băieții în brațe.

„Majoritatea pacientelor care obțin o sarcină cu tripleți apelează la servicii de fertilizare în vitro. Aici nu a fost cazul. Este ceva extraordinar pentru mine, este o provocare, oricât de stăpân aș fi ca medic. Orice operație de cezariană pentru sarcină multiplă poate veni la pachet și cu riscuri. Din fericire, în acest caz nu a fost nevoie. Copiii sunt în grija medicilor neonatologi, iar mama va sta internată 12 ore la secția de Terapie Intensivă. După ce micuții vor lua în greutate până la 2.500 de grame, vor rămâne la neonatologie”, spune medicul Bogdan Doroftei, director medical la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

sursa: www.bzi.ro

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Elevii restanțieri din anii precedenți ar putea primi diplome de BAC, fără a susține examene
Articolul anterior
A fost inventată masca de protecție, ce distruge instant virusul Covid-19
Articolul următor