O femeie din Vrancea, care cântărea 118 kg, a murit la scurt timp după ce a născut

Dramă fără margini într-o familie din Odobești, județul Vrancea. O tânără de 35 de ani care se pregătea să devină mamă pentru prima dată a murit la scurt timp după ce a născut, la Spitalul Județean Focșani.

separator
Nicoleta a murit noaptea trecută, la scurt timp după ce a adus pe lume un copil sănătos. Femeia a născut natural o fetiță sănătoasă de 4,5 kg. Imediat după ce a născut pe cale naturală, tânăra de 35 de ani a intrat în stop cardio respirator.Medicii au resuscitat-o, femeia si-a revenit pentru scurt timp, însă a intrat iar în stop cardio respirator. De data aceasta, medicii nu au mai putut face nimic și au declarat decesul.

Soțul Nicoletei spune că tânăra a fost urmărită pe toată perioada sarcinii la o clinică privată unde mergea pentru control și ecografie periodic. „A născut natural, nașterea a decurs foarte bine,  dar nu a putut să elimine placenta odată cu fătul, a mai durat vreo oră până a eliminate placenta, după care s-a simțit rău-rău. A fost conștientă după care odată…. Nu știm să fi avut probleme, doar că era supraponderală, avea 90 de kg probabil, iar acum cu sarcina ajunsese la 120 de kg. Dar alte probleme nu avea”, spune bărbatul.

Potrivit unor surse, femeii i s-ar fi recomandat nașterea prin cezariană, însă soțul ei spune că medicii i-au transmis că „dacă poate să nască natural, să nască natural, că se reface mai repede”.

IPJ Vrancea a transmis că în acest caz a fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. De asemenea, conducerea Spitalului Județean Focșani a anunțat că va demara propria anchetă în acest caz dramatic, pentru a afla dacă se poate vorbi despre o culpa medicală și dacă femeia putea fi salvată.

Soțul Nicoletei spune că fetița va purta numele mamei, Nicoleta, și Bianca, pentru că așa își dorea cea care i-a dat naștere. Mama femeii este disperată și spune că poate altul ar fi fost deznodământul, dacă fetei sale i s-ar fi făcut cezariană. Pe de altă parte, medicii din cadrul secției de Obstetrică Ginecologie spun că au făcut tot ce le-a stat în putință, însă starea tinerei s-a degradat brusc și nu au mai putut să o salveze.

”Până la ultimul control i s-a spus să nască natural, că se reface mai repede. Ea era supraponderală, avea circa 118 kg, avea probleme cu ochii, dacă îi făceau cezariană poate fata mea era acum și își strângea fata în brațe, nu era la morgă. Zilele trecute am pupat-o și i-am zis naștere ușoară, iar ea a spus ”Ai înnebunit și tu și soacră-mea: nu mă duc la moarte, mă duc să o nasc pe Bianca”. Și-o dorea atât de mult, doctorii i-au zis prima dată că nu poate avea copii, iar acum a rămas însărcinată după 3 ani de zile”, a declarat mama tinerei care a murit la scurt timp de la naștere.

Explicațiile medicilor de la Spitalul Județean Foșcani

La rândul lui, medicul care care s-a ocupat de Nicoleta spune că nașterea a decurs fără probleme. La circa o oră după aceea, a fost însă nevoie de o intervenție, întrucât mama nu eliminase și placenta. După aceea, starea ei a început să se degradeze, iar în decurs de câteva ore a intrat de mai multe ori în stop cardio-respirator. Dusă la terapie intensivă, a fost resuscitată de fiecare dată. Însă ultimul stop a fost, din păcate, iresuscitabil.

”La ultimul control am stabilit împreună să ne vedem pe 15 iulie, din cauza fisurării membranei a fost adusă la spital și am internat-o. A născut la ora 00.15. nașterea a decurs absolut normal, apoi a fost nevoie de o etapă de scoatere manuală a placentei care s-a făcut sub anestezie, la jumătate de oră după această manevră starea ei de sănătate s-a deteriorat brusc. La ora 3.00 noaptea a apărut primul stop, resuscitat, apoi au apărut alte 5 stopuri, pentru ca marți la ora 13.45 să fie declarat decesul”, a declarat dr. Ionuț Făinoiu, medicul care a asistat femeia la naștere.

”Am făcut tot ce era omenește posibil pentru a o salva, dar sunt și cazuri în care evoluția în patologia gincologică e fulminantă”, spune și șefa secției de obstetrică ginecologie a Spitalului Județean Focșani.

”Nașterea a decurs absolut normal. Dacă era nevoie de operație de cezariană în mod cert colegii mei recurgeau la această metodă, însă nu au fost semne de suferință fetală, nu a fost nici un semn care să indice această necesitate. Am făcut tot posibilul să salvăm pacienta, însă nu s-a putut. Sunt cazuri rare și dramatice, dar se întâmplă. Am fost peste 10 oameni care au încercat să o salveze”, a declarat Rodica Ifrim, medic șef Obstretică-Ginecologie Spitalul Județean Focșani.

Familia femeii vrea să afle de ce a murit Nicoleta. Rudele sale nu-i acuză pe medici de malpraxis, dar cu toate acestea azi au făcut plângere la poliție, iar ancheta va fi preluată cel mai probabil și de procurori.

”Nu putem să-l acuzăm clar pe domnul doctor care a ajutat-o la naștere. A fost tot timpul cu ea, tot timpul a fost cu mâna la capul ei, dar trebuie să știm de ce nu s-a făcut cezariană și dacă putea fi salvată”, spune mama tinerei moarte. În paralel, și la spitalul din Focșani a început o anchetă administrativă pentru a se vedea dacă au fost respectate toate protocoalele medicale.

sursa: www.libertatea.ro

Un minor din Călărași s-a împușcat cu arma de vânătoare a tatălui său
Articolul anterior
Accident grav pe traseul Chișinău-Leușeni
Articolul următor
Alte articole interesante