O refugiată din Ucraina a născut astăzi o fetiță sănătoasă la maternitatea din Bălți. Femeia de 36 de ani din regiunea Odessa are 13 copii. Astăzi, departe de război, femeia a adus-o pe lume pe Valeria, care cântărește 3 kilograme și 700 de grame, transmite nordnews.md.
„După număr ea la noi s-a născut a patra. Noi avem nouă copii infiați. Cea mai mare fetița are 13 ani”, povestește Antonina Oraci.
Primele semnale ale nașterii au apărut aseară, iar astăzi, la ora 12.00, bebelușul a văzut lumina zilei.
„Am ajuns la maternitate. M-au primit fără probleme și aici. De fiecare dată veneam, mă consultau, investigau, ascultau bătăile inimii ai copilașului. Totul e foarte bine și specialiștii sunt toți niște oameni politicoși și frumoși, care au asigurat ca totul să decurgă cum trebuie”, spune femeia.
Antonina Oraci are o poveste tristă în spatele dorinței sale de a ajuta copiii orfani.
„Mama mea a rămas orfană la vârsta de cinci ani. Și ea toată copilăria a petrecut-o la orfelinat. Când am aflat acest lucru, am decis că în familia mea va fi măcar un copil din orfelinat. Însă Dumnezeu are planurile lui. Noi mai întâi am luat unul. Au rugat apoi să mai luăm unul. Au fost patru băieți și o fetiță. Fiica mea mi-a spus: „Mama, vreau o soră”. Ni s-a propus o familie. Acolo sunt șase fete și un băiat. Așa am ajuns la nouă copii înfiați”, povestește femeia.
Soții Oraci nu planificau să părăsească Ucraina, dar războiul le-a dat planurile peste cap. Au fugit de bombardamente în Republica Moldova, unde au primit tot sprijinul necesar.
„S-a întâmplat așa că din cauza faptului că avem mulți copii, Asistența Socială a insistat ca noi să părăsim țara, pentru că aproape de noi erau bombardamente. Ne-am oprit la Bălți. Biserica ne-a oferit o casă, biserica baptistă”, adaugă femeia.
Acesta este un caz deosebit pentru Spitalul Clinic Bălți, instituție care a reușit să acorde asistență medicală pentru sute de refugiați.
„O naștere fără probleme, un copil sănătos, mama e fericită, e un caz deosebit. De pe 24 februarie și până astăzi, la Spitalul Clinic Bălți s-au adresat 450 de refugiați din Ucraina. Oamenilor li se oferă ajutorul de care au nevoie”, spune Ala Condrea, vicedirectoarea la Spitalul Clinic Bălți.
Antonina Oraci a primit în dar o cutie cu toate cele necesare pentru bebeluș. Femeia nu este prima refugiată care a născut la maternitatea din Bălți.
„Din 24 februarie, Centrul Perinatal a avut de prestat servicii de asistență medicală perinatală pentru 86 de gravide, dintre care 13 au născut, inclusiv gravida de astăzi”, detaliază Carolina Frumusachi, șefa Centrului Perinatologic Bălți.
La momentul actual, Republica Moldova găzduiește peste 90 de mii de refugiați din Ucraina. Majoritatea sunt găzduiți de moldoveni, o parte închiriază apartamente libere și camere de hotel, iar alții sunt plasați în centrele de plasament temporar pentru refugiați.