O fetiță cu sindromul Down, din Fălești, s-a integrat cu succes în societate și are mulți prieteni

Despre ei se spune că sunt Copiii Soarelui, fiind recunoscuți uşor după ochii migdalaţi şi privirea senină.

Printre ei se numără și Doinița, o fetiță de 12 ani din satul Pârlița, raionul Fălești, care se bucură de viaţă şi de joacă, frecventează școala și participă la diverse manifestații artistice, transmite nordnews.md.

Dacă vă imaginaţi că în familiile unde se naşte un copil special bântuie tristeţea şi lacrimile, vă înşelaţi. Diagnosticul medicilor, dar şi stereotipurile societăţii nu i-au făcut pe Nicolae și Malvina Frunza să renunțe la fetița lor.

„Poate acum lumea gândește altfel. Eu am primit-o așa cum este. Când am început să mergem la consultații, prima mea întrebare a fost dacă va merge. Mi-au spus că da, ei merg puțin mai târziu ca de obicei și vorbesc mai greu”, spune Malvina Frunza, mama.

Toți suntem diferiți și asta ne face mai frumoși, spune Malvina Frunza despre copiii cu sindrom.

Ochișorii mai bulbucați, sunt unii copii care poartă ochelari din această cauză, noi tot am purtat ochelari câteva clase, acum nu. La ei limba e mai mare și când dorm, dorm cu limba scoasă. Acestea sunt trăsăturile. Îi cunoști după ochișori și degetele scurte și grosuțe, a adăugat Malvina Frunza, mama.

La început, părinții și-au dorit ca Doina să meargă la o grădiniță specială. S-au răzgândit însă la scurt timp, când au decis că fetița lor trebuie să comunice cât mai mult.

„Diferiți copii cu diferite boli și avea în grupă colegi care nu prea vorbeau, dar ea începuse de acum să vorbească și cam strâmba vorba. Și atunci am înțeles că fetița mea trebuie să vorbească frumos, am luat-o de la grădinița specială şi am dat-o la noi în sat. Și vorbește foarte frumos, vorbește clar, toată lumea o înțelege”, zice Malvina Frunza, mama.

Doinița s-a integrat cu succes în societate și și-a făcut mulți prieteni. Adevărul e că la început, s-a întâlnit cu mai multe dificultăți.

„Cu ajutorul doamnei învățătoare, care a făcut o adunare și a anunțat că acest copil este cu sindrom, boala nu se molipsește, ea e mai deosebită, pe ea o lăsăm în pace, că are programul ei, copiii învață după programul lor, ne-am descurcat foarte bine. Copii au acceptat-o”, mai spune Malvina Frunza.

Mama povestește că Doina are nevoie de multă răbdare și implicare. Copiii cu Sindrom Down necesită o atenţie deosebită, dar asta nu înseamnă că aceștia nu pot obține și performanțe.

„Cântă bine la pian. Am luat locul I la Chișinău de ziua copiilor, „Miss Tandrețe”. A cântat în limba rusă cântecul „Mama”, la pian, fără a avea studii sau pian acasă, fără a ști cântecul. Mi-au trimis de acolo video, uite fata ta ce cântă”, a povestit Malvina Frunza.

„Copiii, de obicei, cei mici au forma feței de migdală, ochii înguști, practic 50% au anomalii cardiace, unii au atrezii/stenoze duodenale. Din caracteristicile fizice, cele mai evidente sunt și degetele scurte și late și un singur pliu palmar transver”, spune Alexandr Suhorucov, obstetrician-ginecolog.

Luna octombrie este declarată luna conștientizării Sindromului Down.

Datele statistice arată că unul din 700 de copii se naște cu Sindromul Down. Anul trecut, 48 de copii din Republica Moldova s-au născut cu acest sindrom.

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Un polițist din Florești a fost răpit de separatiștii de la Tiraspol
Articolul anterior
Durere. Încă un medic profesionist din țară, ucis de Covid
Articolul următor