O mamă de gemeni cere daune de 500.000 de euro pentru că nu i s-a dat posibilitatea să renunţe la unul dintre copii

Un medic şi clinica în care lucrează au fost daţi în judecată de o femeie însărcinată cu gemeni. Femeia, care a rămas gravidă după o procedură de fertilizare in vitro, reclamă că medicul i-a spus că unul dintre embrioni s-a oprit din evolutie, aşa încât nu mai este necesar să aleagă la care copil renunţă.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, o femeie însărcinată care, între timp, a născut gemeni la vârsta de peste 50 de ani, l-a dat în judecată pe unul dintre medicii care au consultat-o în timpul sarcinii, dar şi clinica la care a avut loc consultul, cerând daune de 500.000 de euro (5.000 de euro daune materiale şi 495.000 de euro daune morale) pentru malpraxis.

În proces, femeia a arătat că în decembrie 2020 a urmat o procedură de fertilizare in vitro la o clinică specializată din străinătate. I s-a spus să nu-şi facă griji. În urma unui control efectuat o lună mai târziu, într-o clinică din Bucureşti, medicul care a consultat-o, i-a spus femeii că are o sarcină gemelară.

Pentru că avea peste 50 de ani şi avea deja un copil, femeia a decis să apeleze la procedura de reducţie embrionară. Practic, simţindu-se nepregăită să aibă gemeni, femeia a decis să renunţe la unul dintre copii.

„Pentru a i se indica, în baza unei noi ecografii, la care dintre cei doi embrioni poate să renunţe”, femeia a mers la o clinică din Bucureşti. După ce a consultat-o, un medic radiolog de la clinica la care a fost consultată i-a spus că „nu trebuie să îşi facă griji, întrucât unul dintre embrioni s-a oprit din evoluţie şi că, în concluzie, a rămas doar cu un embrion, conform dorinţei sale”.

Embrionul „oprit din evoluţie” s-a dezvoltat normal

În procesul deschis la Judecătoria Sectorului 1, femeia a arătat că, „având încredere în cunoştinţele medicale ale pârâtului (n.red. medicul care i-a spus că unul dintre embrioni s-a oprit din evoluţie), nu s-a îndoit de rezultatul ecografiei şi a renunţat la discuţiile cu reprezentanta clinicii din străinătate în cadrul căreia s-a realizat fertilizarea in vitro, întrucât nu mai era necesară reducţia embrionară”.

Cu ocazia unor ecografii realizate o lună mai târziu, la un medic ginecolog, femeii i s-a comunicat că „nu are un embrion, ci doi, ambii având activitate cardiacă şi dezvoltare normală”.

„Obligată să ducă sarcina până la capăt”

„Deşi a solicitat de urgenţă clinicii în cadrul căreia a realizat fertilizarea in vitro să o programeze pentru procedura de reducţie embrionară, reclamanta a fost refuzată, motivat de faptul că această procedură se putea realiza fără riscuri până în jurul săptămânii a opta, iar acest termen era depăşit”, se arată în procesul de la Judecătoria Sectorului 1.

Reclamanta a mai arătat în proces că, dacă doctorul radiolog care a consultat-o nu i-ar fi spus că are o sarcină unică, atunci „ar fi putut efectua reducţia celui de-al doilea embrion fără nicio problemă şi fără niciun risc”.

„Ca urmare a erorii medicale grave săvârşite de acesta (n.red. De către medic), reclamanta a fost în imposibilitate de a efectua această procedură, fiind obligată să ducă până la capăt această sarcină, cu suportarea tuturor riscurilor şi consecinţelor pe care le presupune”, s-a mai arătat în proces.

Judecătoria Sectorului 1 nu s-a pronunţat, declinându-şi competenţa, din cauza sumei solicitate, în favoarea Tribunalului Bucureşti. Avocatul reclamantei, Laurenţiu Bogdan Dobrescu, a declarat pentru „Adevărul” că procesul este unul pentru malpraxis, iar dosarele de malpraxis sunt de competenţa judecătoriilor.

„Cazurile de malpraxis trebuie soluţionate de judecătorii. În legea malpraxisului medical spune clar că judecătoria este competentă să judece malpraxisul medical”, a declarat avocatul Dobrescu, potrivit căruia procesul este în fază incipientă.

Un reprezentant al clinicii date în judecată a declarat, la solicitarea „Adevărul”, sub protecţia anonimatului, că justiţia „trebuie să îşi facă treaba”, iar Colegiul Medicilor trebuie să stabilească dacă a fost vorba de vreo culpă.

Dilemele părinţilor care aleg fertilizarea in vitro

Cupluri care se chinuiesc mulţi ani să conceapă un copil şi care apelează, ca ultimă speranţă, la fertilizarea in vitro sunt nemulţumite apoi dacă rezultatul este o sarcină multiplă.

Povestea unui cuplu anonim din SUA ilustrează dilemele etice ale implantării mai multor embrioni în cadrul procedurilor de reproducere asistată. „Am luat în considerare reducţia embrionară, dar nu mai mult de 30 de secunde. Dacă atunci când am apelat la FIV ne-a fost puţin teamă că asta înseamnă că ne jucăm de-a Dumnezeu, reducţia embrionară ni s-a părut de-a dreptul machiavelică“, spunea în urmă cu mai mulţi ani tatăl unor gemeni născuţi prin fertilizare in vitro.

sursa: www.adevarul.ro

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Șocant. O bunică s-a izbăvit de nepoata nou-născută, pe care fiica ei de 16 ani a născut-o acasă
Articolul anterior
Cum sună „Dragostea din tei” cântată în stil folk metal de o trupă germană
Articolul următor