O mamă de gemeni cere daune de 500.000 de euro pentru că nu i s-a dat posibilitatea să renunţe la unul dintre copii

Un medic şi clinica în care lucrează au fost daţi în judecată de o femeie însărcinată cu gemeni. Femeia, care a rămas gravidă după o procedură de fertilizare in vitro, reclamă că medicul i-a spus că unul dintre embrioni s-a oprit din evolutie, aşa încât nu mai este necesar să aleagă la care copil renunţă.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, o femeie însărcinată care, între timp, a născut gemeni la vârsta de peste 50 de ani, l-a dat în judecată pe unul dintre medicii care au consultat-o în timpul sarcinii, dar şi clinica la care a avut loc consultul, cerând daune de 500.000 de euro (5.000 de euro daune materiale şi 495.000 de euro daune morale) pentru malpraxis.

În proces, femeia a arătat că în decembrie 2020 a urmat o procedură de fertilizare in vitro la o clinică specializată din străinătate. I s-a spus să nu-şi facă griji. În urma unui control efectuat o lună mai târziu, într-o clinică din Bucureşti, medicul care a consultat-o, i-a spus femeii că are o sarcină gemelară.

Pentru că avea peste 50 de ani şi avea deja un copil, femeia a decis să apeleze la procedura de reducţie embrionară. Practic, simţindu-se nepregăită să aibă gemeni, femeia a decis să renunţe la unul dintre copii.

„Pentru a i se indica, în baza unei noi ecografii, la care dintre cei doi embrioni poate să renunţe”, femeia a mers la o clinică din Bucureşti. După ce a consultat-o, un medic radiolog de la clinica la care a fost consultată i-a spus că „nu trebuie să îşi facă griji, întrucât unul dintre embrioni s-a oprit din evoluţie şi că, în concluzie, a rămas doar cu un embrion, conform dorinţei sale”.

Embrionul „oprit din evoluţie” s-a dezvoltat normal

În procesul deschis la Judecătoria Sectorului 1, femeia a arătat că, „având încredere în cunoştinţele medicale ale pârâtului (n.red. medicul care i-a spus că unul dintre embrioni s-a oprit din evoluţie), nu s-a îndoit de rezultatul ecografiei şi a renunţat la discuţiile cu reprezentanta clinicii din străinătate în cadrul căreia s-a realizat fertilizarea in vitro, întrucât nu mai era necesară reducţia embrionară”.

Cu ocazia unor ecografii realizate o lună mai târziu, la un medic ginecolog, femeii i s-a comunicat că „nu are un embrion, ci doi, ambii având activitate cardiacă şi dezvoltare normală”.

„Obligată să ducă sarcina până la capăt”

„Deşi a solicitat de urgenţă clinicii în cadrul căreia a realizat fertilizarea in vitro să o programeze pentru procedura de reducţie embrionară, reclamanta a fost refuzată, motivat de faptul că această procedură se putea realiza fără riscuri până în jurul săptămânii a opta, iar acest termen era depăşit”, se arată în procesul de la Judecătoria Sectorului 1.

Reclamanta a mai arătat în proces că, dacă doctorul radiolog care a consultat-o nu i-ar fi spus că are o sarcină unică, atunci „ar fi putut efectua reducţia celui de-al doilea embrion fără nicio problemă şi fără niciun risc”.

„Ca urmare a erorii medicale grave săvârşite de acesta (n.red. De către medic), reclamanta a fost în imposibilitate de a efectua această procedură, fiind obligată să ducă până la capăt această sarcină, cu suportarea tuturor riscurilor şi consecinţelor pe care le presupune”, s-a mai arătat în proces.

Judecătoria Sectorului 1 nu s-a pronunţat, declinându-şi competenţa, din cauza sumei solicitate, în favoarea Tribunalului Bucureşti. Avocatul reclamantei, Laurenţiu Bogdan Dobrescu, a declarat pentru „Adevărul” că procesul este unul pentru malpraxis, iar dosarele de malpraxis sunt de competenţa judecătoriilor.

„Cazurile de malpraxis trebuie soluţionate de judecătorii. În legea malpraxisului medical spune clar că judecătoria este competentă să judece malpraxisul medical”, a declarat avocatul Dobrescu, potrivit căruia procesul este în fază incipientă.

Un reprezentant al clinicii date în judecată a declarat, la solicitarea „Adevărul”, sub protecţia anonimatului, că justiţia „trebuie să îşi facă treaba”, iar Colegiul Medicilor trebuie să stabilească dacă a fost vorba de vreo culpă.

Dilemele părinţilor care aleg fertilizarea in vitro

Cupluri care se chinuiesc mulţi ani să conceapă un copil şi care apelează, ca ultimă speranţă, la fertilizarea in vitro sunt nemulţumite apoi dacă rezultatul este o sarcină multiplă.

Povestea unui cuplu anonim din SUA ilustrează dilemele etice ale implantării mai multor embrioni în cadrul procedurilor de reproducere asistată. „Am luat în considerare reducţia embrionară, dar nu mai mult de 30 de secunde. Dacă atunci când am apelat la FIV ne-a fost puţin teamă că asta înseamnă că ne jucăm de-a Dumnezeu, reducţia embrionară ni s-a părut de-a dreptul machiavelică“, spunea în urmă cu mai mulţi ani tatăl unor gemeni născuţi prin fertilizare in vitro.

sursa: www.adevarul.ro

Pentru prima oară mămică! Rihanna a născut

Rihanna și A$AP Rocky au devenit părinți. Artista a născut un băiețel, potrivit The Independent.

Rihanna Becomes Barbados Ambassador for Education, Tourism | Time

Rihanna a născut pe 13 mai, potrivit unui raport TMZ publicat joi. Postul afirmă că cei doi artiști și-a întâmpinat primul copil în Los Angeles.

Deocamdată, nici Rihanna, nici rapperul nu au confirmat vestea despre sosirea bebelușului și nici nu au împărtășit numele fiului lor.

Pregnant Rihanna Rocks Leather Mini Dress During Fashion Show in Paris |  PEOPLE.com

Cuplul a dezvăluit că așteaptă un copil împreună în ianuarie, în timpul unei ședințe foto în Harlem, New York City. Cântăreața a purtat atunci o jachetă puf lung, roz, care a fost descheiată pentru a-și scoate în evidență burtica de gravidă.

Rihanna Is Pregnant, Expecting First Child with Boyfriend A$AP Rocky
Rihanna Welcomes First Baby with A$AP Rocky | PEOPLE.com
Rihanna and radical pregnancy fashion – how the Victorians made maternity  wear boring
Rihanna Gives Birth to Baby Boy | Vanity Fair

Fetița de 7 ani din Chișinău, dată dispărută, a fost găsită

Actualizare: Minora de 7 ani, dispărută ieri 18 mai, a fost găsită de polițiștii capitalei la domiciliul unei colege de clasă, după câteva ore de căutări.

Știre inițială: O fetiță din clasa I, din Chișinău, cartierul Telecentru, este de negăsit.

Ea are 7 ani. Fetița a fost văzută ultima dată astăzi, 18 mai, în jurul orei 13:00. Ea a spus că fratele ei a venit după ea. Acasă nu a ajuns.

Semne: rochie portocalie, colanti usori.

Poate că fetița a mers în vizită la unul dintre prietenii ei, colegii de clasă, sau poate a fost văzută la locurile de joacă.

Se cunoaște faptul că fetița a fost observată cu un adolescent de 15-16 ani, pe șoseaua Hâncești 62/3, transmite stiri.md.

Înălțimea fetiței e de 120 cm, complexitate medie, păr castaniu, ochi căprui de nuanță deschisă.

Era îmbrăcată într-o rochie de culoare galbenă-oranj și colanți/pantaloni albi, cu rucsac roz, încălțată în ghete albe.

Oricine are informații despre fata dispărută este rugat să sune la 112, 079 61 63 81 sau 068 48 40 90.

Chiar acum, o echipă de voluntari se adună la Liceul Siberian pentru a ajuta în căutarea fetiței. Cei care vor să se alăture, pot contacta coordonatul – 079 616 381.

În Republica Moldova ar putea fi deschise minicreșe

Începând cu anul viitor, în Republica Moldova ar putea fi deschise minicreşe, iar activitatea bonelor va fi reglementată prin lege. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale lucrează la elaborarea unui astfel de proiect.

8 exerciții pentru bebeluși – Copii și Părinți

Din septembrie, familiile cu copii, incluse în Programul social, vor beneficia de ajutoare sociale mai mari din partea statului, transmite tvrmoldova.md.

Potrivit statisticii, 52 la sută dintre familiile sărace din Republica Moldova sunt familiile cu copii. Pentru a le sprijini, statul a decis să opereze modificări la sistemul de ajutor şi să majoreze, din septembrie, alocaţiile sociale. Asta va duce şi la creşterea numărului de beneficiari incluşi în Program.

DAN PERCIUN, deputat, preşedintele Comisiei protecţie socială: „Cu tot suportul care vine din partea statului noi nu reuşim să scoatem aceste familii din sărăcie. Ele continuă să fie acolo, în special cele cu trei şi mai mulţi copii, şi atunci am considerat că este important să punem asta ca prioritate. 

Reforma a fost pornită şi ea o să se finalizeze în luna septembrie, când nemijlocit o să intre primele plăţi majorate. În mediu o plată de ajutor social este de 600 de lei, dar va fi semnificativ mai mare, practic dublu de ceea ce este la moment”.

În Parlament a fost înregistrat recent un proiect de lege care prevede extinderea perioadei în care poate fi oferit concediul de paternitate de la 56 de zile până la un an. Proiectul prevede şi crearea unui program flexibil de muncă pentru părinţi. 

Ministerul Muncii a anunţat că lucrează la elaborarea unui proiect care prevede deschiderea minicreşelor şi reglementarea activităţii bonelor. Asta în condiţiile în care rata de acoperire cu servicii de creşă pentru copiii sub trei ani în Republica Moldova este sub 20 la sută, iar în Chişinău – de doar 12 la sută.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Elaborăm un cadru mai flexibil, dar securizat pentru apariţia unor minicreşe sau pentru a reglementa activitatea bonelor la domiciliu, inclusiv a bonelor care primesc la ele acasă copii. O persoană va putea să se înregistreze în calitate de îngrijitor pentru copii de vârstă timpurie, dacă este certificată şi dacă se înregistrează oficial.”

Ministerul intenţionează să creeze şi un Fond public de finanţare a creşelor şi un mecanism de acordare a tichetelor de creşă.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Dacă standardele vor funcţiona, de ce să nu subvenţionăm aceste minicreşe? Astfel de soluţii există la nivel internaţional, în Germania se numesc mame de zi”.

Fondul ONU pentru Populaţie salută iniţiativele legislative propuse şi cele aprobate recent de autorităţile de la Chişinău.

NATALIA PLUGARU, reprezentantă UNFPA Moldova: „Fiind întrebată populaţia Republicii Moldova în ce măsură reușeşte să combine viaţa de familie şi cea profesională, doar 5% au spus că reușesc să facă acest lucru. Ceea ce indică că există un teren foarte mare de lucru.  

Atunci când ţările oferă şansa de partajare a concediului de îngrijire a copiilor, ore flexibile de muncă, toate acestea pe termen lung au un impact foarte benefic asupra dezvoltării cognitive a copiilor, asupra relaţiilor pozitive în cuplu”.

În prezent, sunt în proces de elaborare standardele de ocupare pentru bone. De la 1 septembrie vor fi organizate cursuri pentru certificarea profesională a acestora.

Șocant. O bunică s-a izbăvit de nepoata nou-născută, pe care fiica ei de 16 ani a născut-o acasă
Articolul anterior
Cum sună „Dragostea din tei” cântată în stil folk metal de o trupă germană
Articolul următor