O mamă a descoperit fericirea alăptării abia la cel de-al patrulea copil

În timp ce unele mame încep cu brio procesul de alăptare al bebelușilor, altele – se confruntă cu mari greutăți și, în cele din urmă, renunță la alimentarea naturală. O mamă a descoperit fericirea alăptării abia la al patrulea copil și a împărtășit experiența sa.

separator

„Am avut o așa bună experiență cu hrănirea cu formula de lapte la primii 3, încât eram sigură că la fel o să îl hrănesc și pe cel de-al patrulea. Am încercat să alaptez și n-a mers bine deloc. Experiența m-a marcat pentru 10 ani. Nu aveam lapte, lucru care era frustrant atât pentru mine, cât și pentru bebe, și m-a dus la disperare.

Nu făceam altceva decât să plâng, iar în jurul meu auzeam într-una „nu te lasă, ține-te de alăptat”.
Eram convinsă că e singurul mod în care puteam să-mi hrănesc copilul, iar vocile care mă presau să alaptez mă asigurau de asta. Bebelușul se chinuia să se atașeze corect la sân de fiecare dată, încât au început să-mi sângereze sfârcurile. Unul din ele aproape că l-am pierdut folosind pompă de muls.
După toate astea, formula de lapte părea ceva trimis de la Dumnezeu și nu m-am mai uitat înapoi. Asta până 10 ani mai târziu, în apropierea nașterii băiatului meu, când am luat din nou în considerare alăptarea.

Eram însă atât de rezervată, încât după ce l-am născut am cerut formula de lapte. În prima zi, fiul meu părea tare apatic și nu voia să mănânce. Eram sigură că o să pape biberon în 24 de ore maxim. Personalul spitalului m-a încurajat însă să-i dau să mănânce cât mai repede, că e extrem de important pentru sănătatea lui. Îl tot încercăm cu biberonul, însă era complet dezinteresat, iar orele treceau.

Se lăsase noaptea, iar el nu luase mai mult de câteva picături de lapte. Undeva pe la 4 dimineață, mi-am desfăcut stângace halatul de spital și am zis să încerc să alaptez, poate e mai interesat. Dacă era să meargă, bine. Dacă nu, știam că va acceptă formulă de lapte la un moment dat.

Fiul meu s-a atașat corect la sân din prrima și a început să sugă. În ziua aia, la 10 ani de când am născut prima oară, am reușit să alăptez. Am dezvoltat o legătură fantastică, pe care nu o credeam posibilă. Au trecut opt săptămâni și încă îl alăptez. Cred cu tărie că succesul alăptării s-a bazat pe detașare și pe eliminarea presiunii puse de cei din jurul meu. Din primul moment mi-am promis că îi voi da și formula de lapte dacă alăptarea devine dureroasă sau dacă nu e suficientă. Încă nu am exclus să trec complet la hrănire cu formula de lapte.

Bineînțeles, faptul că bebe a primit sânul într-un mod atât de natural, un lucru despre care am auzit alte mămici vorbind e și parte din motivul pentru care a funcționat. Presupun că m-a simțit relaxată, lucru care a ajutat enorm. Primul născut, cel mai probabil mi-a simțit teamă, mi-a simțit angoasă legată de hrănire. Era logic că avea să fie un eșec. Acum, că trăiesc experiență alaptatului cu fiul meu, îmi doresc să mă pot întoarce în timp și să am aceeași abordare și cu ceilalți copii.

Știu acum că să suplimentezi cu formula de lapte nu înseamnă că vine sfârșitul lumii. E o alternativă sau un supliment, dacă alăptarea dintr-un motiv sau altul nu funcționează. Mamele trebuie să șție că alăptarea e extraordinară, dar să îți faci procese de conștiința pentru că nu reușeșți e un lucru îngrozitor pe care ti-l poți face tie și bebelușului tău. Relaxează-te și nu te mai îngrijora legat de alăptarea, că nu e o chestiune de tipul ,,totul sau nimic”. Așa, poate vei găi o metodă care funcționează și pentru tine.”

sursa

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Ce flori să dăruiești femeilor în funcție de zodie
Articolul anterior
Cele 3 obiceiuri care au ajutat-o să slăbească 45 de kg!
Articolul următor