Conform cercetărilor făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ne confruntăm cu o „epidemie” mondială din cauza lipsei de activitate fizică a copiilor. Patru din cinci copii între 11 şi 17 ani nu fac minimul de mişcare recomandată de medici.
Băieţii sunt mai activi însă decât fetele în aproape toate dintre cele 146 de ţări analizate în timpul studiului.Lipsa mişcării la vârste fragede duce la încetinirea capacităţii mentale şi la diminuare unei vieţi sociale sănătoase. Timpul recomandat de mişcare pentru copii este de minimum 60 de minute pe zi şi include orice activitate fizică de la alergat şi mers pe bicicletă, până la înot sau gimnastică.
Copiii care nu fac suficient sport riscă boli cardiace şi obezitate la maturitate. Tehnologia şi stresul legat de perfomanţa academică sunt doi dintre cei mai importanţi factori care au cauzat această „epidemie” globală.
Specialiştii încurajează părinţii să îşi îndemne copiii la joacă, sport şi activităţi sociale. Dacă ei nu fac mişcare chiar şi pentru două săptămâni pot pierde o treime din puterea musculară, având aceeaşi abilitate a muşchilor ca şi o persoană de 50 de ani, arată cea mai recentă cercetare în domeniu.
De asemenea, specialiştii susţin că este nevoie de o perioadă de trei ori mai mare pentru ca puterea musculară să revină.
Mai mult, cercetătorii susţin că lipsa de activitatea fizică creşte şi riscul de apariţie a traumatismelor osoase sau musculare.
„Rezultatele studiiilor noastre au arătat că persoanele care fac puţină mişcare pierd treptat din capacitatea musculară şi ajung să aibă aceeaşi forţă ca o persoană de vârsta a treia. Atenţionarea vine în special pentru adolescenţi, mai ales că ei petrec prea puţin timp făcând sport şi mult în faţa ecranului de la calculator. Problema este că puterea de la nivelul muşchilor se pierde repede, dar se recapată mult mai greu“, a afirmat Andreas Vigelsoe, cercetător în cadrul Universităţii din Copenhaga din Danemarca.