Peste 40 de gravide diagnosticate cu Covid-19 au născut bebeluși care nu erau infectați

La o maternitate din orașul Sibiu, România, niciun nou-născut nu a fost diagnosticat până acum cu Covid-19, deşi au fost peste 40 de mame infectate care au născut în spital.

separator

„Din fericire, nu am avut nici un nou-născut, fie prematur, fie născut la termen, diagnosticat cu COVID-19. Au fost însă peste 40 de mame diagnosticate COVID-19 pozitiv care au născut la noi în maternitate, cele mai multe în ultimele 2-3 săptămâni. Suntem însă precauţi, testăm aceşti copii mai ales pentru că, din păcate, experţii din întreaga lume nu au reuşit să excludă riscul de transmitere a infecţiei intrauterin sau la naştere de la mamă la copil. Au fost descrise în lume astfel de situaţii, unele afectări fiind chiar serioase mai ales datorită asocierii cu prematuritatea, în care se presupune că transmiterea virusului SARS-CoV-2 a avut loc fie intrauterin, fie în timpul naşterii”, a explicat medicul Maria Livia Ognean.

Potrivit şefului Secţiei de Neonatologie Sibiu, riscul cel mai mare de transmitere a virusului este postnatal, dacă nu sunt respectate măsurile de precauţie – masca, igiena atentă, corectă şi frecventă a mâinilor şi distanţarea fizică.

Cât despre explicaţiile faptului că transmiterea virusului la nou-născut este rară, iar nou-născutul, dacă se infectează, face forme uşoare de COVID-19, există mai multe teorii, însă nici una nu explică pe deplin aceste observaţii. Există chiar experţi care speră ca dezlegarea acestui mister să ajute şi bolnavii de alte vârste.

Copiii născuți prematur trebuie protejaţi mai bine de această infecţie.

„Ce ştim însă este că e foarte important ca prematurii cu afectare pulmonară sau neurologică serioasă – mai ales cei care au avut displazie bronho-pulmonară sau diverse afecţiuni neurologice perinatale – trebuie bine protejaţi de această infecţie. Se pare că una din categoriile de vârstă afectată de boală COVID-19 severă este cea a sugarilor. Iar printre sugari se numără foarte mulţi foşti prematuri cu probleme. Aceştia trebuie protejaţi neapărat de infecţia cu SARS-CoV-2”, a mai precizat medicul Maria Livia Ognean.

Judeţul Sibiu rămâne pe primul loc în România, cu cea mai mare rată de infectare, de 9 la mia de locuitori, asta în condiţiile în care în municipiul Sibiu rata a crescut la 13,63 marţi, în a doua zi de carantină, informează Prefectura.

În Republica Moldova, de la începutul pandemiei, 506 femei însărcinate au fost diagnosticate cu COVID-19.

sursa

Doi copii au fost găsiți morți într-un apartament din Moscova. Mama copiilor, acuzată de tragedie
Articolul anterior
Cercetători australieni: Copiii pot avea rezultat negativ pentru Coronavirus, deși au simptome
Articolul următor
Alte articole interesante