Povești Dulci de la Domnița, cea mai apreciată aplicație cu povești pentru copii din Moldova, revine cu o serie proaspătă de istorii personalizate

Zahăr Domnița a lansat în această iarnă o ediție specială a poveștilor dulci care la sigur va stârni amintiri, dar și va crea unele noi alături de copiii voștri. Dacă nu mai puteți citi a 13-a oară aceeași poveste seara la culcare, aici vă vine în ajutor aplicația „Povești Dulci” de la Domnița, și eroii aceștia: pinguina Kaya, cățelul Bim și fetița-mistreț Zuzu. Sunt trei povești contemporane care ne vorbesc despre o realitate actuală și au ca puncte de reper spații cunoscute publicului local.

Despre ce este prima poveste?

În prima poveste, o regăsim pe Zuzu, fetița-mistreț dornică de aventuri care a fost în această iarnă alături de prietena sa doamna pădurar, cea care nițel s-a îmbolnăvit și a avut nevoie ajutor. Iar precum poveștile sunt cel mai bun leac atunci când ești bolnav, Zuzu s-a apucat să o trateze cu o poveste caldă… Caldă la propriu pentru că, este despre o fetiță-mistreț ce a zburat în această iarnă tocmai în Egipt și unde a făcut o mare poznă – a mâncat la desert o piramidă. Află continuarea în noua poveste „Zuzu și Piramidele”.

Despre ce este a doua poveste?

În cea de-a doua poveste te așteaptă curajosul cățel Bim, faimos pentru abilitățile sale de detectiv și care s-a aventurat în căutarea lunei, care la un moment pur și simplu a dispărut de pe cer… Curajosul cățel Bim, vestit pentru abilitățile sale de detectiv, va căuta luna! Află în aplicație cum a găsit-o.

Despre ce este a treia poveste?

A fost odată ca niciodată o pinguină pe nume Kaya, care a pornit din Africa

de Sud spre Polul Nord, iar debutul pandemiei de Coronavirus a adus-o la

Chișinău. În prima seară la Chișinău Kaya s-a împrietenit cu Rooibos, un cățel roșcat din parcul central, care i-a arătat secretele parcului și a făcut să curgă din havuz vată de zahăr în culorile curcubeului. Află în aplicație care e legătura dintre un pinguin african și plăcintele cu brânză moldovenești.

Cine a creat poveștile?

La fel ca și anul precedent, autorul poveștilor este Alexandru Macrinici – un tânăr scriitor care este alături de Domnița deja de doi ani. Alexandru e un tânăr dramaturg și regizor, întors acasă după zece ani în străinătate, timp în care și-a dat seama că lumea magică e în jurul tău, nu trebuie să ajungi peste mări și țări pentru a o descoperi.

Vocea poveștilor este mult iubita și inegalabila Tamara Berzoi, vocea de aur de la radio și TV, care timp de câteva decenii ne-a adus în casă zâmbet, bună dispoziție și energie pozitivă. Tot ea este artistă a poporului, cavaler al Ordinului de Onoare, iar cine a fost student/ă la Facultatea de Jurnalism la USM, cu siguranță a fost la orele ei de dicție. la sigur merită să asculți poveștile pentru a-i auzi vocea hipnotizantă.

Povești ascultate de sute de mii de ori

Timp de doi ani de la lansare, aplicația Povești Dulci de la Domnița a adunat 82 de povești în română și rusă și a ajuns pe fiecare continent, până și în Antarctida, poveștile fiind ascultate de peste 309 000 de ori.

Ascultă și tu poveștile cu pinguina Kaya, cățelul Bim și fetița-mistreț Zuzu și fii cu ochii pe paginile de pe rețelele de socializare pentru a afla primul când vor fi lansate următoarele și pentru a surprinde cum magia poate deveni realitate chiar și în bucătăria ta cu ajutorul rețetelor dedicate poveștilor.

Află AICI cum poți descărca aplicația și asculta poveștile pentru iOS și Android

Urmărește pagina Zahăr Domnița pe rețelele de socializare:

Facebook

Instagram

YouTube

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Renumitul jurnalist ucrainean Dmitrii Gordon și-a evacuat familia din țară
Articolul anterior
Zelenski le cere magnaților și politicienilor care au fugit din Ucraina să se întoarcă: Este datoria voastră să fiți cu noi, poporul
Articolul următor