Potrivit specialiștilor, bebelușii simt nevoia să sugă – chiar în pântec, ei își sug uneori degetul mare… Suptul nu apare doar când le este foame, ci este și un gest de calmare, și liniștire – așadar, o suzetă este foarte bună. Așadar, prima suzeta pentru bebeluș îl calmează și îl ajută să doarmă: se recomandă că micuțul să doarmă întotdeauna pe spate în camera parinților (dar în paturi separate sau în acel „co-sleeper”) și cu o suzetă. Atenție însă: unii bebeluși nu acceptă suzeta – îi puteți oferi mai multe modele, dar dacă refuză, nu insistați.
Prima suzetă pentru bebeluș va fi din cauciuc natural, fără chimicale și alte substanțe alergene. Când este timpul adecvat să îi oferiți prima suzetă? Se recomandă că în cazul micuților alăptați la sân, să se prelungească acest moment, să nu i se dea o suzetă în prima lună de viață, pentru a nu afecta obișnuirea cu suptul la sân. După o lună, cand bebe s-a învățat să se hrănească și s-a stabilit un anumit program de mese, puteți alege și oferi prima suzetă pentru bebeluș. Un alt motiv pentru amânarea acestui moment îl reprezintă producția de lapte: dacă suzeta afectează frecvența cu care bebelușul suge, atunci mama va produce mai puțin lapte (producția de lapte este direct legată de frecvența și lungimea alăptărilor, iar folosirea suzetei îl poate face pe micuț să sugă mai puțin). Așadar, regula numarul unu: așteptați o lună până la prima suzeta a bebelușului!
Despre prima suzetă pentru bebeluș:
- Când îi oferi suzeta. Suzeta este foarte utilă, dacă micuțul o acceptă, în calmarea și adormirea bebeluțului. Îi oferiți suzeta, însă făra a insista dacă o refuză, când îl vedeți foarte agitat (dar nu este ora mesei) și la ora de culcare. Atenție, însă: după ce a adormit micuțul, dacă suzeta îi scapă, nu o puneți înapoi în timp ce doarme! De fapt, este bine, atunci când el doarme profund, să îi luați încet suzeta din gură (dacă o scapă singur, se poate trezi). Nu oferiți niciodată suzeta când este ora mesei – dacă nu sunteți în stare să alăptați atât cât dorește și are nevoie micuțul, înlocuiți unele din ședințele de alăptat cu hrănirea cu biberonul (pompați lapte).
- Suzeta ferește de adoptarea unor alte obiceiuri. Dacă nu încercați să îi oferiți o suzetă pentru a vedea dacă îl atrage, vă puteți trezi că micuțul începe să își sugă obsesiv degetul – după cum s-a spus, suptul nu apare doar ca reacție la foame, ci este o acțiune de calmare. Iar pentru a-l dezvăța de suptul propriului deget este mult mai dificil.
- Siguranța. Niciodată nu legați suzeta în jurul gâtului micuțului (pare de la sine-înțeles, însă au existat cazuri de accidente)! NU înmuiați suzeta în miere sau orice dulciuri – deși ați crede că lui bebe îi va plăcea mai mult, duce la probleme cu dinții.
- Igiena. Curățați zilnic și sterilizați frecvent suzeta bebelușului (inclusiv când o cumpărați) și o dată la o lună – două, oferiți-i una nouă. Pentru sterilizare, pur și simplu o puneți timp de câteva minute în apă fiartă. În fiecare zi, înante de a i-o oferi, o spălați cu apă caldă. Când observați vreo fisură la suzetă, o aruncați.
- Timp cu suzeta. Nu îl lăsați mereu pe micuț cu suzeta în gură! În plus, trebuie să realizați că suzeta nu înlocuiește atenția din partea voastră – așadar, când micuțul plânge sau este agitat, nu îi oferiți suzeta și plecați, ci stați cu el, vorbiți-i, cântați-i, luați-l în brațe și alinați-l… Prea mult timp sugând suzeta poate cauza probleme cu dinții, și chiar probleme în vorbire (spune primele cuvinte mai târziu decât în mod normal). Așadar, i-o oferiți doar la ora culcării și în rest, doar și doar când nimic altceva nu îl calmează.
- Nu lăsați micuțul să mestece suzeta – daca observați că nu o mai suge și începe să ronțăie, i-o luați. Dacă o ronțăie, se poate rupe și bucățele din ea îl pot face să se înece.
- Renunțarea la suzetă. Când este timpul să faceți micuțul să renunțe la suzetă? Când are cam un anișor, însă dacă reacționează urât la absența suzetei dragi, puteți să mai prelungiți perioada cam cu jumătate de an. Pe la un an jumătate, când bebe ar trebui să înceapă să vorbească, ar trebui, totuși, să îl faceți să renunțe la suzetă. I-o luați și când plânge nervos, îl luați în brațe, îl mângâiați, îi vorbiți calm și îi oferiți o jucărioară drăguță ca înlocuitor.
Așadar – prima suzetă pentru bebeluș:
- i-o oferiți cam după o lună de viață;
- i-o oferiți doar dacă îl atrage, fără a forța;
- căutați mărimea potrivită și nu îndulciți suzeta;
- i-o oferiți doar la orele de culcare și în rest, doar când nu îl puteți calma altfel;
- suzeta NU înlocuiește nevoia de companie, atenție, apropiere;
- suzeta NU trebuie să înlocuiască vreo masa (de aceea, nu i-o oferiți de la început niciodată în apropierea orelor de hranire);
- în jurul vârstei de un an și jumătate, renuntați la suzetă.