Raport CCF/HHC Moldova: 48% dintre familiile cu copii de vârstă școlară nu au putut să le asigure acces la educația online în perioada de carantină

Pe perioada pandemiei, organizatia Copil, Comunitate, Familie (CCF/HHC Moldova) a făcut un studiu. În aprilie, 140 de familii incluse în proiectele organizației, în care cresc 411 copii, au fost intervievate. Scopul a fost unul clar: de a afla cum se descurcă, cum se simt, de ce au nevoie familiile în perioada de carantină, pentru a fi ajustate programele organizației și a direcționa resursele umane și financiare. Preliminar, este vorba despre unicul raport de evaluare rapidă chiar din timpul stării de urgență – moment în care se simțeau cel mai tare grijile familiilor. Ce au spus familiile și ce constatări au făcut reprezentanții CCF/HHC Moldova?

separator

– Pentru 54% venitul a scăzut odată cu instituirea stării de urgență

– 12% din familii au menționat că nu aveau niciun venit în luna aprilie, o creștere semnificativă față de ianuarie-februarie când doar 1-2% de familii nu aveau venit

– 48% dintre familiile cu copii de vârstă școlară nu au putut să le asigure acces la educația online

– 78% dintre familii considerau că lipsa de acces sau accesul limitat la servicii le afectează viața

– 21% dintre familii au menționat că cei mici sunt afectați emoțional de sentimentul de izolare, frică, plictiseală

Prezenta cercetare a fost elaborată în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus și a fost realizată de către CCF/HHC Moldova în perioada 14-28 aprilie 2020, pe un eșantion de 140 de familii din evidența Structurilor Teritoriale de Asistență Socială, în baza unui chestionar standardizat, aplicat, la telefon, unui membru adult al familiei de către managerul de caz din cadrul CCF/HHC Moldova.

Obiectivele cercetării:

– Identificarea problemelor cu care se confruntă familiile cu copii în situații de risc și a necesităților prioritare ale acestora în perioada de pandemie;
– Identificarea răspunsului autorităților și societății civile în vederea sprijinirii ce-lor mai afectate familii cu copii în contextul pandemiei;
– Formularea recomandărilor pentru autoritățile de la nivel central, raional și local în baza nevoilor identificate;
– Recomandarea unor măsuri de intervenție din partea societății civile și donatorilor.

Chestionarul a cuprins un set de 17 întrebări factologice, de opinie și cunoștințe, de tip închis și deschis, cu generare de răspunsuri cu o singură variantă sau mai multe. Evaluarea a fost structurată pe mai multe domenii pentru a acumula informații despre membrii familiei, venitul lunar și sursele acestuia, accesul la servicii în perioada pan-demiei și tipul de servicii necesare în perioada pandemică. Au fost colectate date cu privire la nivelul de cunoaștere a măsurilor de protecție în perioada COVID-19, starea emoțională a membrilor familiei în perioada de criză, informații cu privire la probleme-le și dificultățile familiilor pe timp de pandemie și a sprijinului oferit de către autorități, membri ai comunității, ONG-uri și alte părți.

A. Cunoștințe despre și atitudini ale familiilor față de COVID-19

Rezultatele cercetării arată că majoritatea familiilor posedă cunoștințe despre COVID-19 și măsurile de protecție.

– 78% dintre familiile intervievate cred că situația creată de COVID-19 este gravă și foarte gravă. Deși doar 16% au considerat ca situația nu este gravă, 32% au declarat că simt: îngrijorare pentru ziua de mâine; stres și epuizare; frică de molipsire etc.

Doar în cazul a 5% dintre respondenți s-a constatat că familiile nu cunosc nimic despre COVID-19 și nu consideră că sunt afectați.

Părinte respondent, raionul Râșcani: ,,Ne e foarte greu moral, și nouă și copiilor, în special pentru că e foarte multă informație care te copleșește și te ține în tensiune”.

Întrebați despre cum se simt copiii, 79% din respondenți au constatat că aceștia sunt liniștiți și calmi. Totuși, circa 14% de amilii au remarcat că, copiii se simt izolați de prieteni și plictisiți (”…Copiii vor să iasă, la școală, la grădiniță, îi supară izolarea…”) și alte 7% unde copiii sunt triști și speriați.

Părinte respondent, raionul Orhei: ,,Nu sunt copiii care erau înainte. Sunt plini de teamă, tristețe. Parcă s-au schimbat, nu știu cum copiii mei…”

Intervievarea a arătat că majoritatea familiilor cunosc și aplică măsurile de protecție.

B. Veniturile familiei

Pandemia de COVID-19 a determinat micșorarea veniturilor pentru majoritatea familiilor intervievate.

54% dintre familiile intervievate au declarat că venitul lor s-a redus în perioada martie-aprilie, în comparație cu ianuarie-februarie. Venitul lunar al familiilor oscilează între 540 și 9500 lei, iar unele familii au indicat chiar lipsa oricărui venit în luna respectivă.

Dinamica venitului lunar al familiilor intervievate în perioada analizată (Figura 5) arată că acestea au obținut cele mai mari venituri în luna ianuarie 2020, în special ca urmare a punerii în aplicare a deciziilor Comisiilor raionale pentru protecția copilului cu privire la alocarea sprijinului familial pentru anul 2019.

Începând cu luna februarie, venitul a scăzut constant, ajungând ca în aprilie ponderea familiilor cu venituri de peste 3000 lei să se înjumătățească, în paralel cu creșterea de șase ori a ponderii familiilor fără nici un venit (de la 1-2% în ianuarie-februarie la 12% în aprilie) și cu o creștere semnificativă a ponderii familiilor cu venituri foarte mici.

Părinte respondent, raionul Edineț: ,,Acum muncește doar unul din noi și s-a micșorat venitul nostru. Înainte mergeam și lucram în doi, dar acum unul din noi stă cu copiii”.

În mare parte au scăzut veniturile generate de munca ocazională, datorită dificultăților de deplasare în alte localități și reducerii ofertelor de muncă zilieră. De asemenea, s-au înregistrat întârzieri în plata unor prestații sociale și a fost stopată oferirea ajutoru-lui bănesc în cadrul sprijinului familial din cauza imposibilității evaluării/confirmării necesităților și imposibilității de întrunire a echipei multidisciplinare pentru perfectarea pachetelor de acte necesare.

Problema legată de insuficiența produselor alimentare a fost sesizată de familiile cu copii intervievate la telefon, cauza principală invocată fiind reducerea bruscă a veniturilor imediat după instituirea stării de urgență în țară.

Părinte respondent, mun. Bălți: ,,Îmi fac grijă că o să dispară produsele alimentare din magazine”.

C. Accesul familiilor cu copii și copiilor la servicii

Odată cu instituirea stării de urgență, mai multe servicii educaționale și sociale și-au sistat activitatea sau au trecut-o în mediu digital. Familiile intervievate au menționat că închiderea unor servicii le-a afectat mult viața.

88 dintre cele 140 de familii intervievate au copii de vârstă școlară și au avut în perioada dinaintea stării de urgență acces la educație. Dar, în perioada de sistare a educației în școli și trecerea procesului educațional în mediul virtual, doar 52% dintre familiile intervievate cu copii de vârstă școlară le-au putut asigura copiilor acces la educația online, cauzele principale fiind lipsa conectării la internet și a echipamentului necesar.

În ce familii trăiesc copiii fără acces la educația online?

În cele 42 de familii, care nu au putut asigura accesul la educație online, cresc 77 de copii de vârstă școlară. Aceste familii locuiesc preponderent în mediul rural, au trei sau mai mulți copii și venituri reduse. Venitul pare a reprezenta un factor determinant al accesului la educația online. Astfel, doar 13% dintre familiile în care copiii au avut acces la acest tip de educație dispun de un venit mai mic de 1600 lei, spre deosebire de 47% în cazul familiilor ce nu au putut asigura accesul.

Părinte respondent, raionul Orhei: ,,Copilul nu înțelege ceea ce spune profesoara, primește temele individual de la Cadrul Didactic de Sprijin și logoped”.

Familiile au mai menționat scăderea calității actului educațional, în special în cazul copiilor cu cerințe educaționale speciale. E important de menționat că multe familii se confruntă cu factori de risc asociați, și anume venituri reduse, statutul de familie monoparentală sau numeroasă) și reședința în mediul rural. O altă provocare este sentimentul de izolare și depresie pe care l-au menționat atât specialiștii STAS, cât și familiile care s-au referit la: „îngrijorare pentru ziua de mâine”, „stres și epuizare”, „frică de molipsire”, sentimentul că „nu fac față unui volum mare de informații, „lipsa de comunicare”.

Accesul la serviciile socio-medicale (în mod special, cele medicale) a fost mai puțin afectat, din considerentul că nu au fost închise în perioada stării de urgență,

Părinte respondent,„ raionul Ungheni: ,,Logopedul nu poate lucra pe Viber tot așa de eficient ca înainte”.

71% dintre familiile intervievate au menționat că au fost afectate de lipsa accesului la servicii.

Cele mai frecvente răspunsuri se referă la probleme materiale: lipsa posibilității de a merge la lucru ca zilier (26%), insuficienta resurselor financiare ce impune luarea de împrumuturi (24%), precum și imposibilitatea de a face față responsabilităților famili-ale (14%). Totodată, și alte răspunsuri („Altele” 17%) subliniază efectele negative asu-pra: stării emoționale a părinților, stării de bine a copilului, calității educației, timpului disponibil pentru serviciu și gospodărie etc.

Problemele cauzate de COVID-19.

Familiile consideră că printre principalele probleme pe care le au, în contextul pandemiei de COVID-19, sunt lipsa și insuficiența produselor alimentare, restricțiile de depla-sare, lipsa unui venit stabil, lipsa sau insuficiența produselor igienice și de protecție, dar și lipsa mijloacelor de comunicare, în special în contextul familiilor cu copii de vârstă școlară.

Află mai multe pe www.ccfmoldova.org

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Mihai Dolgan și familia sa au trecut prin negura deportărilor: „M-a trezit plânsul Mariei…”
Articolul anterior
Bebeluș născut și abandonat pe câmp: ce pedeapsă riscă mama
Articolul următor