România introduce testele de salivă, non invazive, pentru testarea în școli

Ministrul român al Educației Sorin Cîmpeanu a vorbit, sâmbătă seara, despre testarea elevilor în școli, reiterând în context că testele de salivă – noninvazive – vor ajunge, așa cum a promis, în toate școlile din România. Ministrul a recunoscut că achizițiile ar fi trebuit făcute mai devreme, însă a asigurat că acestea vor ajunge în toate județele țării. 

„Știu, ar fi fost necesar să fie făcute achizițiile mai devreme (…). E vorba de repartiția pe județe pentru toți preșcolarii, elevii, angajații din sistemul de învățământ, cadre didactice sau nu. Un necesar estimat de 70.000 de teste. E vorba de un proces de screening, care constituie o presortare, urmând ca în caz de rezultat pozitiv să fie urmată de un test antigen sau PCR. Acest lucru micșorează viteza de trasmitere a virusului (…) și face să nu te ducă pe tine, elev, în situația de a căuta un loc în  spitale și de a nu ajunge în boală clinică. (…) Testele sunt dimensionate astfel încât să ajungă până la finalul semestrului. Odată ce vor fi achiziționate îmi place să cred că ele vor fi folosite în interesul stării de sănătate a copiilor, indiferent că vorbim de sistemul de învățământ de stat sau de cel privat”, a afirmat ministrul.  

Ministrul a precizat și ce ar trebui făcut în cazurile în care testele de salivă dău rezultate pozitive COVID. „În școli trebuie să existe izolatoare. Testul de salivă trebuie confirmat de unul antigen sau PCR (…) Testele antigen sunt un act medical și necesită acordul părinților. Părinții trebuie să se gândească la sănătatea propriilor copii”, a explicat ministrul.

El a dat ca exemplu cazul fetiței de 13 ani, din Bacău, nevaccinate, care a decedat săptămâna trecută de COVID-19. Ministrul a relatat, pe scurt, istoricul fetei, subliniind că „părinții au chemat ambulanță când era prea târziu”. „Asta se întâmplă dacă refuzăm testarea pe baza de salivă și testarea antigen, dacă testul de salivă dă rezultat pozitiv”, a concluzionat Cîmpeanu.

sursa

Cum arată bărbatul cu cel mai mare nas din lume, intrat în Cartea Recordurilor
Articolul anterior
Tragedie. Patru turişti ruşi, găsiţi fără suflare într-un hotel de cinci stele din Albania
Articolul următor
Alte articole interesante