Scădere drastică a natalității în Moldova. În 2020 s-au născut cu aproape 5 mii mai puțini copii decât în 2019

Anul 2020 a fost dezastruos din punct de vedere demografic pentru ţara noastră. Anul trecut au venit pe lume 27 de mii de bebeluşi, cele mai puţine naşteri de la independenţă.

Scăderea este de aproape cinci mii faţă de 2019, când oricum erau cu 600 mai puţine naşteri faţă de 2018.

Medicii de la Institutul Mamei şi Copilului recunosc că de la an la an numărul de naşteri e mai mic.

„Pe parcursul anului 2020 au fost înregistrate 4766 de naşteri, cu 636 de naşteri mai puţin faţă de 2019”, a spus Maxim Cazacu, purtător de cuvânt Institul Mamei şi a Copilului.

De vină e sărăcia, care generează un exod masiv, arată studiile potrivit cărora zilnic, din ţară pleacă definitiv în jur de 100 de moldoveni.

„De la bine la rău nimeni nu pleacă. Este foarte dificil să ne imaginăm că aceste generaţii născute acolo se vor întoarce acasă, odată ce sunt integrate în acea societate”, a precizat Valeriu Sainsus, demograf.

Demografii susţin că 54 la sută dintre familiile din ţară au un singur copil şi doar 1% sunt familii numeroase. În plus, 20% dintre cupluri nu au deloc copii. Pe de altă parte, nici statul nu are o strategie de creştere a natalităţii, iar indemnizaţii anuale pentru mame nu acoperă nici măcar minimul necesar pentru bebeluşi.

„Statul dispare atunci când copilul împlineşte un an jumătate, iar la grădiniţă cerinţele sunt pentru doi ani şi eu întreb statul cine îşi asumă grija, iar întreţinerea copilului costă, iar grija copilului nu este adusă în favoarea statului”, a declarat Valeriu Sainsus. 

Statistica arată că populaţia scade în medie cu 4,5% anual, dar sunt şi localităţi în care reducerea e de 20 la sută. Un studiu al Magenta Consulting arată că 57% dintre moldovenii rămaşi în ţară ar pleca la prima ocazie. Migraţia a făcut ca în ultimele două decenii, populaţia să ajungă la 2,6 milioane de la aproape trei milioane de moldoveni. Iar previziunile sunt sumbre: potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, peste nici 30 de ani vom mai fi doar un milion şi jumătate de moldoveni.

sursa: www.publika.md

Un bărbat a decedat de la o supradoză de paracetamol, după ce s-a tratat singur de Covid
Articolul anterior
19 persoane au pierdut lupta cu noul Coronavirus, în ultimele 24 de ore
Articolul următor
Alte articole interesante