Copii născuți pe teritoriul Republicii Moldova ar putea obține cetățenia statului nostru la apariția pe lume, chiar dacă nici unul din părinți nu are drept de ședere în țara noastră. O asemenea propunere a fost expusă în cadrul dezbaterilor publice, desfășurate astăzi, 27 mai, la Parlament, pe subiectul situației copiilor fără cetățenie născuți pe teritoriul Republici Moldova
Mai exact, în cadrul audierilor publice s-a propus de a exclude condiția din actuala legislație națională potrivit căreia, copilul ai cărui părinți sunt cetățeni străini sau unul dintre care este apatrid sau beneficiar de protecție internațională, iar celălalt este cetățean străin, poate dobândi cetățenia Republicii Moldova, doar dacă la momentul nașterii copilului, cel puțin unul dintre părinți deține dreptul de ședere în țara noastră.
Angela Munteanu-Pojoga, secretara Comisiei drepturile omului și relații interetnice, care este unul dintre autorii acestei inițiative, a menționat că modificarea propusă vine să ajusteze legislația națională la prevederile Convenției ONU privind reducerea cazurilor de apatridie și a Convenția cu privire la drepturile copilului.
„Excluderea acestei restricții va garanta dreptul oricărui copil, născut pe teritoriul Republicii Moldova, la cetățenia statului nostru și va reduce cazurile de apatridie,” a declarat secretara Comisiei.
Angela Munteanu-Pojoga a subliniat că, în scurt timp, o inițiativă legislativă care prevede modificarea legii cetățeniei Republicii Moldova va fi înregistrată în Parlament.
sursa: www.realitatea.md