Studiu: Tulpina Delta, mult mai periculoasă pentru femeile însărcinate

Varianta Delta crește riscurile pentru femeile gravide, conform unui studiat citat de Reuters. Comparativ cu cazurile de coronavirus anterioare, infecțiile cu varianta Delta duc la rezultate mai slabe pentru femeile gravide nevaccinate, sugerează noi date.

Medicii au studiat 1.515 femei însărcinate cu COVID-19 care au primit îngrijiri în sistemul de sănătate publică din Dallas, din mai 2020 până la 4 septembrie 2021. 

În general, 82 de femei – dintre care 81 nevaccinate – au dezvoltat boli severe, inclusiv 10 care aveau nevoie de ventilatoare și două care au murit. Proporția cazurilor severe sau critice în rândul femeilor însărcinate a fost de aproximativ 5% până la începutul anului 2021 și au fost „în mare parte inexistente” în februarie și cea mai mare parte a lunii martie 2021, au spus cercetătorii într-un comunicat. 

La sfârșitul verii, în timpul apogeului de creștere a variantei Delta, proporția de paciente însărcinate cu COVID-19 care au necesitat spitalizare a crescut de la 10% la 15%, au raportat cercetătorii în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie. 

Femeile însărcinate se vor confrunta cu un risc mai mare de complicații în cazul oricărui tip de infecție respiratorie severă, astfel încât aceste constatări privind riscul mai mare al variantei Delta subliniază și mai mult necesitatea ca acestea să fie vaccinate împotriva COVID-19, a declarat într-o conferință de presă Dr. Emily Adhikari, conducătorul studiului, de la University of Texas Southwestern Medical Center.

Miercuri, Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA au cerut „măsuri urgente” pentru a crește vaccinarea împotriva COVID-19 în rândul femeilor însărcinate, a celor care sunt recent însărcinate, inclusiv a celor care alăptează sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor, afirmând că „beneficiile vaccinării depășesc riscurile cunoscute sau cele potențiale”. 

O prezentatoare TV din Moldova, însărcinată pentru a doua oară: ,,Binecuvântați”
Articolul anterior
Un apartament din Capitală a fost mistuit de flăcări. Trei echipaje de pompieri au luptat cu incendiul
Articolul următor
Alte articole interesante