Sute de copii din India și-au pierdut ambii părinți, din cauza Covid-19

Sute de copii din India și-au pierdut ambii părinți, uciși de Covid, doar în perioada aprilie-mai 2021, la apogeul ultimului val pandemic, iar această estimare este mult sub cifra reală, spun experții citați de BBC.

„Este o urgență națională”, avertizează oficialii, care fac acum eforturi pentru a-i ajuta pe micuți, transmite libertatea.ro.

Pratham, un băiețel de 5 ani, și fratele său de doar 10 luni, Ayush, și-au pierdut tatăl, mort de COVID în spital, în aprilie. După doar câteva zile, ei și-au pierdut și mama, care a murit într-un alt spital din Delhi.

Copiii nu au înțeles prea bine ce s-a întâmplat. Rudele le-au spus că părinții lor au plecat la muncă.

Dar Pratham a tot pus întrebări și fiecare zi a devenit mai dificilă.

Familia a decis, prin urmare, să ia legătura cu o organizație non-guvernamentală care lucrează cu copiii orfani.Publicitate

ONG-ul speră acum că un cuplu îi va adopta pe cei doi. Sonia, o fată de 12 ani, și fratele ei de 7 ani, Amit, și-au pierdut tatăl în timpul primului val COVID din iunie anul trecut. Mama lor a murit în aprilie, anul acesta.

De ei are grijă acum bunica maternă. Femeia este îngrijorată de viitorul lor.

„Cine va avea grijă de copii după mine?”, întreabă ea. Dar nu ia în calcul deocamdată să îi dea spre adopție. „Acești copii sunt moștenirea fiului meu și ai norei mele.

O mulțime de oameni au venit să întrebe dacă îi pot adopta. Dar cum aș putea să îi dau?”, întreabă femeia.

Aceste două cazuri nu sunt izolate. COVID a devastat familiile din întreaga țară, lăsând mulți copii orfani.

Smirt Irani, ministru pentru femei și bunăstarea copiilor, a anunțat recent că 577 de copii au fost lăsați orfani de ambii părinți, din cauza coronavirusului, doar în perioada 1 aprilie-25 mai.

Experții spun că cifra este mult subestimată.

În weekend, premierul Narendra Modi a anunțat măsuri pentru a-i ajuta pe acești copii, alocând un fond de aproape 14.000 de dolari pentru fiecare micuț în parte.

Ei vor primi banii, sub forma unei burse, de la vârsta de 18 ani.

O rată mică de adopție

India are legi stricte de adopție.

Fiecare stat are o comisie specială care numește oficialii din fiecare district. Mai multe ONG-uri ajută aceste comisii să identifice copiii care sunt la risc.

Există un portal național, acolo unde se pot înscrie oamenii care caută să adopte copii.

Este necesar ca oficialii să facă toate verificările necesare și ca reprezentanții comisiei regionale să declare copilul „apt de adopție”.

Dar rata de adopție din India este mică. Doar 3.351 de copii au fost adoptați în ultimul an, în vreme ce zeci de mii au rămas orfani.

Prin comparație, mai bine de 66.000 de copii au fost adoptați în SUA în 2019.

Problema a devenit mai stringentă după cel de-al doilea val COVID din India, spune pentru BBC Anurag Kundu, președintele Comisiei pentru Protecția Drepturilor Copilului din Delhi.

„Nu am auzit niciodată ca așa de mulți oameni să moară într-un interval de timp așa de scurt. Probabil că au lăsat în urmă o mulțime de copii minori. E o urgență națională”, subliniază Kundu.

În cel mai populat stat al țării, Uttar Pradesh, mai bine de 1.000 de copii orfani au fost identificați în timpul pandemiei, spune doctorița Preeti Verma, membră a comisiei pentru protecția copilului din regiune.

Și aici, așa cum se întâmplă la nivel național, cifra este probabil subestimată.

Comisia a înregimentat polițiști, cadre medicale comunitare și lideri ai comunităților locale pentru a identifica toți copiii aflați în această situație, spune ea.

În opinia lui Kundu, acești copii au nevoie de îngrijire maternală pe termen scurt, nu de o adopție propriu-zisă.

„Este un mit că toți copiii sunt adoptați”, spune el.

„Membrii familiei pot oricând să iasă în față pentru adopție. Îngrijirea maternală este o idee minunată, dar în țara noastră nu a prins, chiar dacă avem prevederi speciale în lege”, explică oficialul.

Îngrijirea maternală permite copiilor să fie luați în îngrijire de către familie sau prieteni. Avantajul este că micuții nu trebuie să aștepte în orfelinate.

Experții spun că acestă procedură ar putea îmbunătăți rata mică de adopție, deoarece mai multe familii ar fi dispuse să ia în îngrijire temporară copii, ceea ce, în cele din urmă, ar fi un posibil pas spre o adopție definitivă.

Temeri că micuții ar putea ajunge victime ale traficului

Situația a ajuns atât de complicată, încât pe rețelele sociale au apărut mesaje care cer adopția copiiilor rămași orfani în timpul crizei COVID.

Dar aceste mesaje au stârnit temeri că micuții ar putea ajunge victimele traficului de persoane.

Kundu a avertizat că rețelele sociale nu ar trebui să devină un soi de serviciu Amazon, unde părinții își pot alege copiii. Oficialii au găsit o pagină de Facebook care oferea copii spre adopție contra cost.

„Unul din membrii echipei noastre a sunat la un număr de pe Facebook și i s-a spus că prețul este de 7.000 de dolari pentru un copil. Am raportat grupul la poliție”, spune Kundu.

Temerile sunt că micuții ar putea fi exploatați, fiind folosiți pentru muncă manuală sau prostituție.

Sonal Kapoor, CEO al ONG-ului Protsahan, a declarat pentru BBC că a întâlnit situații în care un părinte a murit, iar celălalt părinte, de obicei tatăl, l-a folosit pe copil pentru muncă manuală. 

ntr-un caz, tatăl a început să își abuzeze sexual fiicele, după ce mama lor s-a îmbolnăvit de COVID.

În altă familie, mama a murit, iar tatăl a intrat într-o stare de șoc atât de mare, încât nu a mai fost capabil să își hrănească copiii.

„Orfanii COVID reprezintă o problemă mare în acest moment, dar asta nu e toată povestea.

Numărul copiilor care și-au pierdut un părinte este uriaș, iar ei au nevoie de asemenea de atenție”, spune Kapoor.

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

O femeie care a suferit un accident vascular în Rusia, adusă acasă cu un echipaj Smurd
Articolul anterior
Cetățenii vaccinați cu prima doză peste hotare nu vor primi un certificat unic la administrarea rapelului în Moldova
Articolul următor