Sute de donatori și-au manifestat bunătatea în cadrul campaniei ,,În braţele mamei”

Pentru al nouălea an consecutiv, Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei a desfășurat campania de Crăciun „În brațele mamei”. Scopul campaniei a fost susţinerea cuplurilor mamă-copil aflate în dificultate, asistate în programul ,,În braţele mamei”.

separator
Toţi cei care au fost sensibilizaţi de istoriile de viaţă publicate în timpul campaniei, echipe și famii, au avut posibilitatea de a le sprijini prin acţiuni, precum: târguri de caritate, donaţii online/terminale, evenimente în echipă, felicitări personalizate, colecte de produse, etc.

În rezultatul acestor exemple de bunătate, peste 500 de copii din comunitate au primit daruri de Crăciun și au fost asigurate nevoile de produse de igienă și fonduri pentru un trimestru de activitate al Centrului Maternal ,,În brațele mamei”, unde în prezent 10 cupluri mamă-copil primesc asistență complexă.

Mihaela Belei, coordonator program ,,În brațele mamei”:

„În acest an, am reușit să facem sărbătorile de iarnă mai frumoase pentru sute de copilași. Ne bucurăm că această campanie a devenit o tradiție de implicare pentru multe familii și echipe, care au ajuns atât în Centrul Maternal, cât și la copiii asistați de Diaconia în satele din întreaga țară. Istoriile de viață pe care le cunoaștem în acest proiect, pot fi o motivație pentru fiecare de a se implica pe parcursul întregului an, iar exemplele frumoase ale donatorilor pe care i-am cunoscut grație acestei campanii, inspiră!”

Mulţumim tuturor celor  care, cu multă bunăvoinţă şi dedicare, au făcut voluntariat sau au donat  la evenimentele organizate în Chişinău și în diasporă.

Din 2010 până în prezent, peste 126 cupluri au primit șansa de a crește fericiți alături de mamele lor. Beneficiarii programului sunt cuplurile mamă-copil cu risc de abandon (mame minore, mame orfane, mame singure, etc.) care primesc  asistență prin intermediul a trei componente: găzduire în Centrul Maternal, unde sunt dezvoltate abilități de viață independentă, Centrul de găzduire secundară şi asistența lor în comunitate pentru integrarea completă.

Doritorii de a sprijini campania o pot face în continuare printr-o donație online pe: www.diaconia.md/e-donații.

Campania din acest an este organizată cu binecuvântarea ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.    

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Salariul minim pe economie și prețurile alimentelor în diferite țări ale lumii. Pe ce loc se situează Republica Moldova
Articolul anterior
Cartea Tatianei Tîbuleac ,,Vara în care mama a avut ochii verzi” a fost tradusă și premiată în Spania!
Articolul următor