Svetlana Sainsus, internată de urgență cu fiica ei în spital: ,,Mai aveți să ne otrăviți”

Svetlana Sainsus trece prin momente grele, după ce fetița ei s-a îmbolnăvit și a fost internată de urgență în spital, iar acum se află sub observația medicilor. Starea de sănătate a micuței s-a înrăutățit brusc și se agrava continuu, cofondatoarea Caritate.md mărturisind că aproape ,,a crezut că își pierde copilul”. Svetlana Sainsus și-a povestit experiența dureroasă prin care a trecut.

,,Simt că ajunge cuțitul la os, deja nu mai pot să tac. Vineri am crezut că o pierd pe Lia, își pierdea cunoștința și, până să ajungă ambulanța, am ajuns noi singuri la urgență la Medpark. Nu puteam să o trezesc pe fetița mea dimineața și mi-am dat seama că acest lucru nu este normal, am insistat să o trezesc și ea nu putea nici să vorbească, albă ca varul, intrase într-o stare de comă, leșin. Și eu, pur si simplu, m-am trezit într-o altă lume, a ororii și groazei și frica că îmi pierd copilul!”, povestește Svetlana Sainsus, într-o postare pe pagina sa de facebook.

Verdictul medicilor: intoxicație. Care ar fi cauza?

,,După ce a fost adusă la viață de către echipa de la Medpark, am fost transferați la Centrul Mamei și Copilului. Deja e a doua oară în câteva luni când ajungem cu intoxicație acolo. Ce părea de data aceasta o enteroviroză, verdictul medicilor este totuși o intoxicație. Oare de unde vine? Ah, am fost cumva la strașnicul Macdonalds? Sau cumva a mâncat pizza și cipsuri otrăvitoare? Nu, Lia a mâncat doar câteva bobițe de poamă albă naturală! Poama ,,naturală” moldovenească! Și toți copiii din secție, toți cu așa ceva, sărmanii! Unul de la harbuz, altul de la zămos, altul de la poamă! Și aici nu vreau să generalizez, cu tot respectul pentru agricultorii bravo, dar și cu tot disprețul către cei care ne otrăvesc copiii! Nepoțica a fost internată luna trecută, otravită de la zămos, în stare gravă! Cât se mai poate?

Voi ieșiți în stradă cu tractoarele și vă plângeți de milă și cereți ajutoare, dar de mila copiilor noștri otrăviți cine plânge? Vă plângeți că nu cumpărăm fructele noastre în magazine? Cum să mai cumpăr??? Cum??? Cine poartă răspundere pentru ,,rahaturile” pe care le aduceți pe rafturile magazinelor?

Oare așa aduceți și acasă la nepoțeii voștri? Ah, nu sigur! Cu siguranță sunt lăzi diferite! Lăzi pentru vânzare și lăzi pentru acasă pentru cei dragi! Dar voi uitați că acolo pentru vânzare tot mănâncă oamenii dragi ai cuiva! Simt un dezgust și sper să vina ziua când totuși viața omului va conta un pic mai mult decât banul! Sănătate tuturor! Cu drag, mama Liei, care stă acum sub perfuzii!”, relatează mâhnită Svetlana Sainsus.

Se pare că momentele critice au fost depășite, iar micuța este pe mâini bune.

,,Mulțumim, cu plecăciuni, domnului Mihu Ion. Deja a doua oară ne salvează din acest coșmar. Multă recunoștință secției gastrologie CMC”, a relatat în încheiere Svetlana Sainsus, distribuind câteva imagini cu fetița ei de pe patul de spital.

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Credeai că dacă ai un stil de viață sănătos, faci sport și te simți tânără, atunci și ovarele tale rămân tinere?

Multe femei cred că, dacă încă nu sunt la menopauză, oricând vor putea apela la o procedură de fertilizare in vitro și ea va fi cu succes. Realitatea este însă puțin alta.

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Studiile arată că vârsta noastră biologică a scăzut cu aproximativ 10 ani. Adică, femeile care au acum 40 de ani, din punct de vedere metabolic și fiziologic se aseamănă cu  femeile de 30 de ani din trecut. Asta se datorează progreselor din medicină, dar și condițiilor de viață actuale.

În cazul fertilității, lucrurile stau altfel. Femeile se nasc cu un număr fix de ovocite, care permanent se consumă și nu se mai regenerează. Calitatea lor scade odată cu vârsta, la fel și șansele de reușită a procedurilor de fertilizare. Vedem acest lucru din ratele de succes a fertilizării in vitro:

  • până la 35 de ani rata de succes FIV este de 50-60%;
  • la 40 de ani scade sub 20%;
  • după 42 de ani șansele sunt de sub 5% cu ovocite proprii.

Așadar, chiar dacă ai grijă de sănătatea ta, nu poți opri acest proces natural de îmbătrânire a ovarelor. Totuși, importanța adoptării unui stil de viață sănătos nu poate fi anulată pentru că influențează pozitiv asupra multor alte aspecte ale fertilității. Aici se include: echilibrul hormonal și sănătatea uterină.

Dacă ai peste 35 de ani și îți dorești un copil, nu amâna decizia bazându-te pe diverse mituri! Programează o consultație gratuită la  +(373) 22 40 00 40,  disponibil 24/7 și află mai multe despre fertilitatea ta!

Acum știi! 
La conceperea prin fertilizare in vitro timpul este foarte prețios.

Mai multe localități din Moldova își sărbătoresc astăzi hramul
Articolul anterior
Grav accident în raionul Ialoveni. Un șofer a fugit de la locul faptei
Articolul următor