Un băiețel de 2 ani s-a înecat cu o alună, care i-a ajuns în plămân. Cum a fost salvat

Un băiețel de aproape 2 anișori a ajuns la spital după ce s-a înecat cu o alună. Din păcate, alună i-a ajuns în plămân, iar medicii au fost nevoiți să-i facă o bronhoscopie pentru a extrage corpul străin. Speriată, mama a decis să tragă un semnal de alarmă și să avertizeze și alți părinți cu privire la alimentele cu risc de înec.

Un baietel de 1 an si 11 luni s-a inecat cu o aluna care apoi i-a ajuns in plaman! Mama trage un semnal de alarma | Demamici.ro

„Din păcate, oricât de responsabili am crezut că suntem cu copilul nostru, am ajuns să înțelegem the hard way de ce să nu dăm alune copiilor mai mici de 5 ani.

Baiețelul nostru are 1 an și 11 luni. Proaspăt înțărcat şi continuu mofturos cu mâncarea, exasperați în fiecare zi să mănânce cât de cât, am ajuns de la a respectă recomandările legate de alimentele cu risc de înec, la zile în care dacă nu mai avea răbdare să le pisăm/ râşnim, nu era mare caz când copilul mai „fură” şi o alună/ fistic/caju/nucă întreagă. Bine că a mâncat ceva. Până acum câteva zile, când s-a înecat și i-a pătruns o bucată de alună în plămân.

,,După 2 zile, 2 spitale, 2 internări, 3 analize de sânge și 2 radiografii (la care nu s-a observat nimic), multe insistențe și un copil extrem de panicat și obosit, i s-a făcut bronhoscopia și s-a extras corpul străin din plămân.

Am fost norocoși că Patric a fost operat la numai 3 zile de la incident, și a avut în plăman o singură bucată de alună (și nu mai multe). Și am realizat că nu eram singurii părinți care au dat-o în bară de dată asta”, povestește mama copilului.

,,În saloane (după operație) era plin de copii care trecuseră prin tratamente cu antibiotice luni de zile la rând, nefiind depistat, de fapt, corpul străin inhalat în plămâni.

Așa că simt nevoia să atrag părinților atenția că alimentele interzise până la 5 ani nu sunt doar cu risc de înec, ci și cu risc de a rămâne blocate în căile pulmonare, care duc sigur la infecție. Și dacă bronhoscopia e o procedură relativ ușoară în cazul adulților, pentru copiii mici riscurile sunt mult mai mari, iar procedura cu atât mai dificilă.

Doctorul mi-a explicat:
– anestezie totală, intervenția poate dura și o oră/ o oră jumătate (la noi a durat 30 de minute).
– 30% dintre copiii care suferă intervenția asta, sunt intubati între 24-48 de ore, până când se dezinflameaza căile respiratorii și pot respiră singuri.
– Plămânii sunt puternic vascularizați, și există inclusiv risc de hemoragie.
– copiii sub 5 ani nu ar trebui să consume: alune, semințe, popcorn, stafide, mazăre, fasole mică, etc. Decât pisate/ râșnite, dar în cazul alunelor, semințelor și nucilor, evitate de tot, pentru că datorită uleiului devin înecacioase chiar și așa.

Sper să învățați din greșeala noastră”, mai spune mama.

,,Ca mame, intrăm în panică în momentul în care ne dăm seama că viață unui copil se poate termină brusc, atât de ușor. Înecarea este a patra cauza a morții în cazul copiilor sub 5 ani. Potrivit APA (Asociația Pediatrică din America), în 50% dintre cazurile de înecare la copii, mâncarea este cauza.

Pentru a preveni astfel de incidente, APA recomandă tăierea mâncării în bucăți mici, încurajarea copiilor să mestece bine mâncarea înainte să o înghită și supravegherea lor continuă în timp ce mănâncă. De asemenea, este recomandată evitarea anumitor alimente precum strugurii întregi, popcornul sau legumele crude foarte țări.

sursa

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Pompierii australieni revin în ipostaze fierbinți. Vezi câteva fotografii din calendarul caritabil pentru 2022
Articolul anterior
Maia Sandu a participat la ceremonia de deschidere a Forumului Păcii de la Paris
Articolul următor