Un băiețel de 2 ani s-a înecat cu o alună, care i-a ajuns în plămân. Cum a fost salvat

Un băiețel de aproape 2 anișori a ajuns la spital după ce s-a înecat cu o alună. Din păcate, alună i-a ajuns în plămân, iar medicii au fost nevoiți să-i facă o bronhoscopie pentru a extrage corpul străin. Speriată, mama a decis să tragă un semnal de alarmă și să avertizeze și alți părinți cu privire la alimentele cu risc de înec.

Un baietel de 1 an si 11 luni s-a inecat cu o aluna care apoi i-a ajuns in plaman! Mama trage un semnal de alarma | Demamici.ro

„Din păcate, oricât de responsabili am crezut că suntem cu copilul nostru, am ajuns să înțelegem the hard way de ce să nu dăm alune copiilor mai mici de 5 ani.

Baiețelul nostru are 1 an și 11 luni. Proaspăt înțărcat şi continuu mofturos cu mâncarea, exasperați în fiecare zi să mănânce cât de cât, am ajuns de la a respectă recomandările legate de alimentele cu risc de înec, la zile în care dacă nu mai avea răbdare să le pisăm/ râşnim, nu era mare caz când copilul mai „fură” şi o alună/ fistic/caju/nucă întreagă. Bine că a mâncat ceva. Până acum câteva zile, când s-a înecat și i-a pătruns o bucată de alună în plămân.

,,După 2 zile, 2 spitale, 2 internări, 3 analize de sânge și 2 radiografii (la care nu s-a observat nimic), multe insistențe și un copil extrem de panicat și obosit, i s-a făcut bronhoscopia și s-a extras corpul străin din plămân.

Am fost norocoși că Patric a fost operat la numai 3 zile de la incident, și a avut în plăman o singură bucată de alună (și nu mai multe). Și am realizat că nu eram singurii părinți care au dat-o în bară de dată asta”, povestește mama copilului.

,,În saloane (după operație) era plin de copii care trecuseră prin tratamente cu antibiotice luni de zile la rând, nefiind depistat, de fapt, corpul străin inhalat în plămâni.

Așa că simt nevoia să atrag părinților atenția că alimentele interzise până la 5 ani nu sunt doar cu risc de înec, ci și cu risc de a rămâne blocate în căile pulmonare, care duc sigur la infecție. Și dacă bronhoscopia e o procedură relativ ușoară în cazul adulților, pentru copiii mici riscurile sunt mult mai mari, iar procedura cu atât mai dificilă.

Doctorul mi-a explicat:
– anestezie totală, intervenția poate dura și o oră/ o oră jumătate (la noi a durat 30 de minute).
– 30% dintre copiii care suferă intervenția asta, sunt intubati între 24-48 de ore, până când se dezinflameaza căile respiratorii și pot respiră singuri.
– Plămânii sunt puternic vascularizați, și există inclusiv risc de hemoragie.
– copiii sub 5 ani nu ar trebui să consume: alune, semințe, popcorn, stafide, mazăre, fasole mică, etc. Decât pisate/ râșnite, dar în cazul alunelor, semințelor și nucilor, evitate de tot, pentru că datorită uleiului devin înecacioase chiar și așa.

Sper să învățați din greșeala noastră”, mai spune mama.

,,Ca mame, intrăm în panică în momentul în care ne dăm seama că viață unui copil se poate termină brusc, atât de ușor. Înecarea este a patra cauza a morții în cazul copiilor sub 5 ani. Potrivit APA (Asociația Pediatrică din America), în 50% dintre cazurile de înecare la copii, mâncarea este cauza.

Pentru a preveni astfel de incidente, APA recomandă tăierea mâncării în bucăți mici, încurajarea copiilor să mestece bine mâncarea înainte să o înghită și supravegherea lor continuă în timp ce mănâncă. De asemenea, este recomandată evitarea anumitor alimente precum strugurii întregi, popcornul sau legumele crude foarte țări.

sursa

Pompierii australieni revin în ipostaze fierbinți. Vezi câteva fotografii din calendarul caritabil pentru 2022
Articolul anterior
Maia Sandu a participat la ceremonia de deschidere a Forumului Păcii de la Paris
Articolul următor
Alte articole interesante