Un băiețel de 4 ani s-ar fi infectat cu noul Coronavirus, la terenul de joacă din curtea blocului

Autorităţile vor să înfiinţeze secţii COVID-19 pentru copii în spitalele raionale, după ce, în Capitală, spitalele cu profil COVID pentru minori au devenit neîncăpătoare. De la începutul pandemiei, peste 1.300 de copii s-au îmbolnăvit, adică 5% din totalul infectărilor. Cei mai mulţi pacienţi au vârste între 11 şi 17 ani.

separator

Ludmila, o mămică din Chişinău, este internată împreună cu băieţelul ei de patru ani, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecţioase pentru Copii. Femeia spune că micuţul s-a infectat cel mai probabil la locul de joacă din curtea blocului.

”Primele simptome au apărut în data de 16 iulie. Atunci el mi-a spus că îl doare capul, era un pic mai obosit. Am măsurat febra şi era 37,4. La spitalul Ignatenco am fost internaţi ca un caz suspect, i-au făcut testul şi seara i-au confirmat COVID-19 şi ne-au transferat aici”, a spus Ludmila.

În prezent, din cele 100 de locuri disponibile pentru copii în acest spital, 74 sunt ocupate. Aici sunt aduşi pacienţi din toată ţara, pentru că boala poate provoca complicaţii severe.

”La copii, cel mai des în ultima perioadă ca complicaţie apare sindromul Kawasaki, el fiind legat de cazurile coronavirus, care este o inflamaţie generalizată la nivel autoimun şi poate aduce complicaţii cardiace trombozice la copii”, a spus Diana Vlad, medic infecţionist Spitalul Clinic Municipal Boli Contagioase pentru Copii.

În ultima perioadă, numărul de îmbolnăviri a crescut în rândul copiilor. Toţi pacienţii minori ajung în trei spitale din Capitală şi unul din Bălţi. Autorităţile vor să reprofileze unele secţii ale spitalelor raionale din sudul ţării.

„Noi când vorbim de sudul Moldovei sunt spitalele din oraşele Cahul şi Comrat. La moment, suntem în evaluări din cauza că o să plasăm copii acolo unde există suficientă competenţă din partea infrastructurii şi suficientă competenţă din partea personalului medical. La moment, evaluăm şi cu o decizie în acest sens o să venim cât mai curând”, a spus Svetlana Lupu, şefa direcţiei politici în domeniul.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, la Institutul Mamei şi Copilului din Capitală sunt internaţi 10 copii cu COVID-19 în stare extrem de gravă.

sursa: www.publika.md

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Expertiza medico-legală: bebelușul de 4 luni din Sângerei, a fost ucis cu 40 de lovituri în regiunea capului
Articolul anterior
Premieră medicală în țara noastră. Medicii au scos un glonte din creierul unui tânăr, după o intervenție de 6 ore
Articolul următor