Un băiețel de 4 ani s-ar fi infectat cu noul Coronavirus, la terenul de joacă din curtea blocului

Autorităţile vor să înfiinţeze secţii COVID-19 pentru copii în spitalele raionale, după ce, în Capitală, spitalele cu profil COVID pentru minori au devenit neîncăpătoare. De la începutul pandemiei, peste 1.300 de copii s-au îmbolnăvit, adică 5% din totalul infectărilor. Cei mai mulţi pacienţi au vârste între 11 şi 17 ani.

separator

Ludmila, o mămică din Chişinău, este internată împreună cu băieţelul ei de patru ani, la Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecţioase pentru Copii. Femeia spune că micuţul s-a infectat cel mai probabil la locul de joacă din curtea blocului.

”Primele simptome au apărut în data de 16 iulie. Atunci el mi-a spus că îl doare capul, era un pic mai obosit. Am măsurat febra şi era 37,4. La spitalul Ignatenco am fost internaţi ca un caz suspect, i-au făcut testul şi seara i-au confirmat COVID-19 şi ne-au transferat aici”, a spus Ludmila.

În prezent, din cele 100 de locuri disponibile pentru copii în acest spital, 74 sunt ocupate. Aici sunt aduşi pacienţi din toată ţara, pentru că boala poate provoca complicaţii severe.

”La copii, cel mai des în ultima perioadă ca complicaţie apare sindromul Kawasaki, el fiind legat de cazurile coronavirus, care este o inflamaţie generalizată la nivel autoimun şi poate aduce complicaţii cardiace trombozice la copii”, a spus Diana Vlad, medic infecţionist Spitalul Clinic Municipal Boli Contagioase pentru Copii.

În ultima perioadă, numărul de îmbolnăviri a crescut în rândul copiilor. Toţi pacienţii minori ajung în trei spitale din Capitală şi unul din Bălţi. Autorităţile vor să reprofileze unele secţii ale spitalelor raionale din sudul ţării.

„Noi când vorbim de sudul Moldovei sunt spitalele din oraşele Cahul şi Comrat. La moment, suntem în evaluări din cauza că o să plasăm copii acolo unde există suficientă competenţă din partea infrastructurii şi suficientă competenţă din partea personalului medical. La moment, evaluăm şi cu o decizie în acest sens o să venim cât mai curând”, a spus Svetlana Lupu, şefa direcţiei politici în domeniul.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, la Institutul Mamei şi Copilului din Capitală sunt internaţi 10 copii cu COVID-19 în stare extrem de gravă.

sursa: www.publika.md

Expertiza medico-legală: bebelușul de 4 luni din Sângerei, a fost ucis cu 40 de lovituri în regiunea capului
Articolul anterior
Premieră medicală în țara noastră. Medicii au scos un glonte din creierul unui tânăr, după o intervenție de 6 ore
Articolul următor
Alte articole interesante