Un băiețel din Soroca, care a început clasa I, își uimește profesorii

Un copil din satul Vădeni, raionul Soroca, îşi uimeşte profesorii datorită capacităţilor sale intelectuale.

Spre deosebire de colegii lui mai mari, citeşte, scrie şi face cu uşurinţă calcule matematice mult mai complicate decât cele prevăzute pentru clasa întâi. Acum pedagogii urmează să decidă dacă-l pot trece direct în clasa a doua, transmite tvrmoldova.md.

Radmin Ceban abia a împlinit 6 ani și este cel mai mic elev din clasă şi, în timp ce colegii săi învaţă alfabetul, el citeşte poveştile lui Ion Creangă. A învăţat literele demult, aşa că se descurcă foarte uşor la şcoală. Îi place să facă şi calcule şi aşteaptă cu nerăbdare fiecare lecţie de matematică. Ştie tabla înmulţirii şi rezolvă cu uşurinţă exerciţii prevăzute pentru elevii din clasele mai mari.

Radmin Ceban spune că nu-l mai interesează jucăriile. Se consideră deja mare, aşa că le-a schimbat pe cărţi, caiete şi pixuri. E pasionat şi de studierea limbilor străine, iar cu ajutorul aplicaţiilor de pe telefonul mobil, a învăţat să desluşească singur sensul cuvintelor în engleză şi rusă.

Radmin Ceban, elev: „Eu acasă am zis că tare am vrut să învaţ de la şase ani. Eu la şcoală cu cărţile.” Şi-a uimit învăţătoarea cu abilităţile lui deosebite, demonstrând că poate face faţă cu uşurinţă oricăror sarcini. Totuşi, e încă prea mic pentru a se obişnui rapid cu viaţa de şcolar.

Lilia Hriplivii, învăţătoare: „Am trecut la lecţia de matematică am observat că fiecare filă este observată în carte, ce face Radmin, rezolvă exerciţii, văzând tipul exerciţiilor mi-am dat seama că este intelectual dezvoltat mult mai mult decât copiii de clasa întâi. Am propus să-l testăm, el cunoştinţe are, dar nu are abilităţi de a sta în bancă, nu cunoaşte regulile şcolii, asta noi cu timpul.”

Mama băiatului e nespus de mândră că are un copil pasionat de carte şi-l încurajează să progreseze. Angela Ceban, mamă: „L-am descoperit la vârsta de un an şi jumătate, a început singur să citească, să răsfoiască cărţi, imi spunea de care. ABC, pentru matematică a cerut şi cu timpul tot voia şi mai mult”.

Profesorii spun că, în curând, Radmin Ceban ar putea fi trecut direct în clasa a doua, însă mai întîi trebuie să se deprindă cu regulile de la şcoală.

Anunț! Copiii din raioanele Telenești și Sângerei pot beneficia de Servicii stomatologice gratuite

Copiii din localitățile rurale ale Republicii Moldova pot beneficia gratuit și în acest an de servicii stomatologice acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Astfel, în perioada 6-10 februarie, echipele mobile de medici specialiști se vor afla în mai multe localități din raioanele Telenești și Sângerei.

Potrivit CNAM, în perioada sus-menționată echipele se vor afla în următoarele localități:

– în zilele de 6-8 februarie – în Bănești, r-nul Telenești;
– în perioada 6-10 februarie – în Heciul Nou, r-nul Sângerei;
– pe 9 și 10 februarie – în Coropceni, r-nul Telenești.

Pentru prestarea serviciilor medicale stomatologice de către echipele mobile de medici specialiști, în fondul măsurilor de profilaxie pentru 2023 au fost planificate peste patru milioane de lei.

Anul trecut, aproape 19 mii de copii din diverse localități rurale ale țării au beneficiat gratuit de servicii stomatologice în valoare de peste 3,7 milioane de lei.

O femeie de 33 de ani a murit la trei zile după ce a născut acasă

O femeie de 33 de ani, dintr-un sat izolat din Munții Apuseni, România, care născuse în urmă cu trei zile, a murit la scurt timp după ce a fost preluată de o ambulanță.

Femeii i s-a făcut rău în această dimineață și rudele sale au cerut ajutorul ambulanței la 112, întrucât femeia era inconștientă.

ISU Alba a trimis un medic de la Serviciul de Ambulanţă cu o autoşenilată în localitatea Scărişoara.

„Duminică, un echipaj SMURD din cadrul Staţiei de pompieri Câmpeni şi un echipaj cu medic de la Serviciul ambulanţă intervin în localitatea Scărişoara, unde s-a solicitat ajutor medical pentru o persoană inconştientă. Cadrele medicale ajunse la pacientă au constatat că este vorba despre o femeie de 33 de ani, care a născut în urmă cu trei zile, fiind a şaptea sarcină.

Ea este inconştientă, însă are funcţii vitale. Femeia a fost preluată de către pompierii militari şi predată echipajelor medicale. Şi bebeluşul a fost preluat de către echipajul SMURD Câmpeni în vederea evaluării medicale. Din cauza drumului greu accesibil şi a zonei înzăpezite, salvatorii folosesc o autoşenilată pentru facilitarea accesului echipajelor medicale la locul solicitării şi transportul persoanei la ambulanţă”, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Tânăra mămică a intrat în stop cardio-respirator. Din nefericire, femeia nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul, a anunţat ISU Alba.

Sugarul, care nu avea probleme medicale, a fost transportat la Centrul de Primiri Urgențe Câmpeni.

Te topești! Vezi cum arăta Anastasia Fotachi în copilărie

Anastasia Fotachi este în așteptarea primului ei bebeluș. Și pentru că va deveni mamă în curând, tânăra fotomodel s-a lăsat cuprinsă de nostalgie și a împărtășit cu urmăritorii săi câteva fotografii cu ea când era mică.

În imagini, Anastasia apare în primele luni de viață, alături de tatăl și fratele său.

Modelul nu a ezitat să facă haz pe seama unor fotografii: ,,Aici am o lună, zici că eram țigancă” sau “Bantul mai mare ca capul”.

Cert este că Anastasia avea o frumusețe răpitoare și în copilărie. Prietenii virtuali au apreciat pozele și postarea modelului.

mamaplus

Anastasia Fotachi este căsătorită cu omul de afaceri Gabriel Stati. Cei doi sunt în așteptarea unui băiețel, primul copil comun al cuplului.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare, floare şi interior

Alertă meteo de îngheț! Vremea se va răci în continuare
Articolul anterior
Un copil de 12 ani, surprins în timp ce conducea mașina pe o strada din Călărași
Articolul următor