Un film despre răspunsul sistemului medical la cazurile de abuz sexual asupra copiilor a fost lansat astăzi la Chișinău

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) în parteneriat cu Societatea de Pediatrie din Republica Moldova, cu concursul OWH Studio și suportul Oficiului Consiliului Europei la Chisinău a lansat filmul „Răspunsul sistemului medical la cazurile de abuz sexual asupra copiilor”.

Filmul a fost produs cu scopul de a informa și sensibiliza lucrătorii medicali cu referire la problema abuzului sexual asupra copiilor, fenomen care în ultimii 5 ani este în creștere în Republica Moldova, în 2019 fiind înregistrate 396 cazuri, cu 81,7% mai multe față de anul 2014.

Materialul video a fost realizat în cadrul proiectului „Creșterea gradului de conștientizare cu privire la abuzul sexual și exploatarea sexuală a copiilor în rândul lucrătorilor medicali”, implementat de către CNPAC cu suportul Oficiului Consiliului Europei în Moldova, în scopul încurajării lucrătorilor din sectorul de sănătate să identifice și să refere cazurile suspecte de abuz sexual asupra copiilor. Astfel, Societatea de Pediatrie din Republica Moldova și-a propus să consolideze capacitățile sistemului de sănătate în implementarea cadrului normativ care obligă lucrătorii medicali să ofere un răspuns prompt la fiecare caz suspect de abuz asupra copilului, realizat într-o manieră prietenoasă copilului.

Filmul va fi proiectat și utilizat drept instrument metodologic în cadrul instruirilor lucrătorilor medicali, care vor demara în februarie curent și se vor desfășura online. Scurtmetrajul va contribui la sensibilizarea lucrătorilor medicali privind prevenirea și combaterea abuzului sexual și exploatării sexuale asupra copiilor, dar și la promovarea și consolidarea practicilor prietenoase copiilor.

La evenimentul de lansare a participat William Massolin, Șef al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, care a menționat că „medicii, în special medicii de familie și pediatrii au obligația etică și legală de a raporta cazurile suspecte de abuz sexual asupra copiilor. Astfel, medicii trebuie să înțeleagă problema și să identifice semnele și simptomele unor astfel de cazuri. Medicii ar trebui să se familiarizeze cu resursele și serviciile disponibile, pentru a se baza pe ele pentru îndrumare și asistență. În acest context, am încredere că video-ul lansat astăzi de Centrul Național de Prevenire a Abuzului Față de Copii și alte materiale care urmează să fie produse și activitățile care urmează să fie implementate vor extinde cunoștințele medicilor cu privire la abuzul și exploatarea sexuală a copiilor și le va îmbunătăți capacitatea de a preveni, identifica și raporta astfel de cazuri.”

Daniela Sîmboteanu, Președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului Față de Copii a punctat: “Prin intermediul acestei activități, CNPAC dorește să sublinieze încă o dată faptul că combaterea fenomenului abuzului sexual asupra copilului trebuie să constituie un efort comun al profesioniștilor ce lucrează cu și pentru copii.”

Consolidarea capacității profesioniștilor care lucrează în mod regulat cu copiii, inclusiv a celor din domeniul sănătății, în identificarea și referirea cazurilor suspecte de exploatare sau abuz sexual asupra copiilor este un angajament al statelor membre ale Convenției de la Lanzarote, ratificată de Republica Moldova în 2011.

Obligația dată a fost transpusă la nivel național prin aprobarea în 2014 a Mecanismului intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea, referirea, asistența și monitorizarea copiilor victime şi potenţiale victime ale violenţei, neglijării, exploatării şi traficului, în baza căruia a fost aprobată de către Ministerul Sănătății, în 2015, Instrucțiunea metodică privind intervenția instituțiilor medicale în identificarea, evaluarea, referirea, asistența și monitorizarea cazurilor de violență, neglijare, exploatare și trafic al copilului.

Filmul a fost produs la solicitarea CNPAC de casa de producție OWH Studio. La realizarea acestuia au fost respectate toate cerințele etice, iar participarea la filmări a copiilor a fost aprobată și confirmată prin acorduri scrise cu reprezentanții legali.

Sasha Letty a devenit mămică pentru prima oară!

Bucure și împlinire în familia interpretei Sasha Letty! Artista și soțul ei, Dumitru, și-au întâmpinat primul bebeluș.

Tânăra mămică a născut o fetiță sănătoasă, căreia părinții i-au ales numele Arina.

,,Noi și universul nostru”, a scris Sasha Letty, în dreptul primelor imagini emoționante ,,în trei” publicate pe pagina sa de Instagram.

Interpreta a făcut astăzi anunțul, iar din pozele distribuite fanilor ei se înțelege că marele eveniment a avut loc în urmă cu trei zile. Se pare că nașterea a decurs perfect, iar tânăra mămică și fiica ei deja se bucură de primele zile de maternitate acasă.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, balon şi interior

Multă sănătate familiei și creștere ușoară pentru Arina!

Prințul George a vândut prăjituri pentru a ajuta animalele pe cale de dispariție din Africa

Prințul George a organizat o vânzare de prăjituri în timpul izolării din pandemie pentru a strânge bani pentru animalele pe cale de dispariție în Africa. Al treilea în linia de succesiune la tron, care împlinește nouă ani luna viitoare, a organizat vânzarea pentru a strânge fonduri pentru organizația de caritate Tusk, potrivit  directorul executiv al Tusk, Charlie Mayhew.

Noua fotografie aniversară. Prințul George împlinește 8 ani - HotNews.ro

Prințul William este patronul conservării caritate și a călătorit în Africa pentru a vizita proiectele pe care le sprijină în trecut.

Dezvăluind gestul dulce al Prințului George, Charlie a spus GB News: „Prințul George a făcut foarte dulce o mică vânzare de prăjituri pentru a strânge bani pentru Tusk în timpul blocării și a scris o felicitare foarte dulce despre asta, demonstrând în mod clar preocuparea lui pentru fauna sălbatică din Africa.”

Timp de 30 de ani, Tusk a sprijinit organizațiile locale cu resurse insuficiente pentru a le ajuta să protejeze animalele și habitatele lor.

Înainte de existența organizației de caritate, până la 100.000 de elefanți erau uciși pe an de braconieri în comerțul ilegal cu fildeș.

În 2020, George și-a împărtășit pasiunea pentru animale cu Sir David Attenborough alături de el. frați, prințesa Charlotte, șapte ani, și prințul Louis, patru.

Veteranul radiodifuzor i-a dat lui George un dinte de rechin uriaș fosilizat când s-au întâlnit la Palatul Kensington, iar tânărul regal l-a întrebat ce animal crede că va dispărea în continuare.

Ipoteză explozivă a experţilor regali: Prinţul George, fiul lui William, nu  va fi niciodată rege!

Sir David i-a spus: „Ei bine, să sperăm că nu va exista, pentru că există o mulțime de lucruri pe care le putem face atunci când animalele sunt în pericol. f extincție. Îi putem proteja.”

George este a patra generație a familiei regale care susține cauzele de mediu.

Tatăl său, William, care împlinește astăzi 40 de ani, trimite frecvent mesaje WhatsApp directorului general al Tusk. „pentru a discuta o problemă care i s-a întâmplat”, potrivit rapoartelor.

Dl Mayhew a spus că patronajul ducelui a dus la mai mulți bani pentru caritate și mai multă publicitate pentru a promova mișcarea de conservare mai largă.

El a spus că William folosește „patronajul lui Tusk ca mijloc de a transmite niște mesaje foarte puternice”.

În 1970, tatăl lui William, Prințul Charles, a ținut primul său discurs important despre mediu și crede că că „dezvoltarea economică și socială va reuși cel mai bine atunci când funcționează în armonie, mai degrabă decât în ​​conflict, cu natura”.

Charles va participa la reuniunea șefilor de guvern din Commonwealth din Rwanda în această săptămână și este de așteptat să petreacă o perioadă. zi dedicată climei, sănătății și sectorului privat.

Prințul se va întâlni cu proprietari de afaceri din Commonwealth și discutați despre Inițiativa sa pentru piețe durabile, care își propune să stimuleze economiile prin valorificarea puterii naturii combinată cu inovația și resursele companiilor private.

Defunctul tată al lui Charles, Prințul Philip, a avut un angajament de-a lungul vieții față de conservarea vieții sălbatice și a devenit președinte al filialei din Marea Britanie a World Wildlife Fund în 1961.

Directorul general al lui Tusk speră că William își va duce într-o zi copiii, George, Prințesa Charlotte și Prințul Louis în Africa, pentru ca aceștia să poată experimenta direct munca. se face pentru a proteja fauna sălbatică pentru generațiile viitoare.

sursa

Revedere cu lacrimi și dor! O fetiţă de 2 ani, cu o bucurie de nedescris, îşi întâmpină mama, soldat în armata Ucrainei

Momentul în care o fetiţă de doar câţiva anişori îşi revede mama, soldat ucrainean, a fost surprins în imagini, ce au devenit virale pe reţelele de socializare.

Războiul din Ucraina lasă urme adânci în sufletele şi vieţile multor oameni, dar mai ales în cele ale copiilor, care de multe ori rămân fără părinţi, fie temporar, atunci, când pleacă pe front, sau definitiv, atunci când adulţii îşi găsesc sfârşitul pe câmpul de luptă. 

Videoclipul în care fetiţa arată o bucurie de nedescris la vederea mamei ei a fost postat pe reţelele de socializare de armata ucraineană.

„Milioane de copii ucraineni aşteaptă întoarcerea victorioasă a părinţilor lor din război. Împreună putem aduce această zi mai aproape!”, este mesajul armatei postat alături de imaginile video. 

Până în prezent, cel puţin 339 de copii ucraineni au fost ucişi de la începutul războiului declanşat de Vladimir Putin pe data de 24 februarie. 

De asemenea, 611 copii au fost răniţi până pe 25 iunie, potrivit datelor transmise de Procuratura Generală. Însă numărul acestora ar fi mult mai mare, întrucât cifrele nu includ şi victimele din zonele unde ostilităţile sunt în desfăşurare şi din zonele ocupate de ruşi, a mai transmis procuratura citată de Kyiv Independent.

sursa

Autoritățile din sănătate se pregătesc pentru vaccinarea a 50% din populația țării noastre
Articolul anterior
Video! Momentul în care salvatorii scot de sub dărâmături victimele exploziei de la Sângerei
Articolul următor