Un părinte stabilit în Elveția laudă sistemul educațional din această țară

Familiile cu copii care decid să se stabilească în țări străine se confruntă, de regulă, cu mai multe probleme, inclusiv cu efortul de adaptare într-o societate nouă. O mamă imigrantă cu doi copii, care merg la școală în Elveția, povestește despre experiența ei în această țară.

separator

,,Copiii mei merg la o școală din Elveția deja de o lună, iar eu nu reușesc să notez câte lucruri m-au impresionat”, spune femeia.

,,1. Lecțiile au loc în perechi, o pereche durează o oră și jumătate cu o pauză de 20 de minute. În timpul recreației copiii ies întotdeauna afară, indiferent de vreme. Fiecare clasă are câte o terasă. Atunci când timpul e frumos toți, inclusiv și profesorii, joacă fotbal, baschet sau ping pong. Dacă un copil nu aleargă la pauze, este trimis la medic. Despre copiii mei se credea că sunt bolnavi primele două săptămâni, ei nu știau că la școală se poate să alerge.

2. De la orele 11:30 până la 13:00 este pauza de masă. Copiii pot rămâne la școală sau pot merge acasă. Lecțiile încep în fiecare zi la 8:15 și durează până la 16:00, cu pauzele respective. Datorită acestora, copiii nu obosesc deloc. Miercurea timpul de școală este redus până la 11:30.

3. Pentru ca elevilor să nu le fie frică să-și formuleze gândurile în scris ( la adunare s-a spus că această capacitate este una pe cale de dispariție), la școală există poșta „Elev-profesor”. Fiecare copil are o căsuță poștală în care lasă bilețele pentru profesori, iar aceștia răspund neapărat.

4. Dictările se fac cu ajutorul imaginilor. Copiilor li se arată o imagine unde este reprezentat un cuvânt, pe care aceștia trebuie să-l scrie. Se spune că așa se memorizează mai ușor.

5. Prezentarea referatelor are loc pe fundalul muzicii, pe care copilul singur și-l alege. De asemenea, sunt salutate și costumele speciale sau orice altă recuzită. Prezentarea publică este ca un mini-spectacol, Power Point-ul nu se acceptă. Se consideră că un copil din clasele primare nu poate face o astfel de prezentare de sine stătător.

6. La matematică copiii rezolvă exercițiile prin metoda care o consideră ei mai ușoară și mai potrivită. Nu există metoda corectă sau incorectă. Toți copiii sunt gata să sară în ajutor atunci când cineva nu înțelege o temă.

7. Aici totul se pipăie și se gustă pentru a cunoaște lumea înconjurătoare. Recent, au gustat grâul, secara și ovăzul. Au fost la moară ca să facă din ele făină, iar mai apoi au zis că vor merge la un brutar să facă pâine. Relieful, plantele, toate se învață la fața locului.

8. Aici se consideră că greșelile sunt calea spre succes. Profesorii le explică de fiecare dată că a greși este bine și că nu au de ce să-și facă griji.

9. Copilul are nevoie de certificat de la medic doar dacă a lipsit mai mult de două săptămâni. În această perioadă copilul trebuie să facă toate temele de acasă.

10. Școala municipală primară este absolut gratuită. Programul este aproximativ același ca la noi. Dacă sincer nu înțeleg cum ei reușesc, dacă sunt atât de multe pauze și excursii. Însă copiii mei sunt fericiți și însușesc totul foarte ușor”.

sursa

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

La Căpriana a fost înălțat monumentul lui Ștefan cel Mare. Foto
Articolul anterior
Iată ce trebuie să faci pentru a combate stresul
Articolul următor