Un salvator spaniol a scos din apă în ultima clipă un bebeluș înghețat

Un salvator din Garda Civilă Spaniolă a povestit momentul în care a scos din mare un bebeluș legat de spatele mamei sale care înota. „Era înghețat, rece și nu mișca”, povestește Juanfran despre scenele care au făcut ocolul presei spaniole în ultimele ore.

Imaginile cu Juanfran (Juan Francisco Valle) în timp ce salvează în ultima clipă un bebeluș de câteva luni, înghețat, legat de spatele mamei sale, care încerca să ajungă pe coasta spaniolă, au impresionat Spania. Bărbatul de 41 de ani este unul dintre cei opt membri ai Grupului Special pentru Activități Subacvatice (GEAS) din Garda Civilă Spaniolă din Ceuta. Toți au stat în apă aproape două zile pentru salvarea migranților care au luat cu asalt exclava spaniolă, relatează El Pais, conform Observator.

Juanfran a petrecut practic două zile întregi în apă alături de colegii săi. „Am dormit opt ​​sau 10 ore în total de duminică încoace”, a povestit el după ce s-a întors din apele de frontieră ale Spaniei. Nu știa dacă bebelușul „alb și care nu mișca” este băiat sau fată. Când l-a scos din apă, nu știa „dacă este viu sau mort”, a povestit el. Surse din GEAS au spus pentru El Pais că bebelușul este în siguranță, fără a detalia unde se află în prezent.

Salvatorul spaniol din Ceuta: Niciodată nu am mai întâlnit o maree umană ca aceasta, cu sute de oameni disperați

Juanfran, care anterior a fost militar și a lucrat ca scafandru salvator în Marină, s-a alăturat Gărzii Civile în urmă cu 12 ani. A povestit că sunt instruiți să se confrunte cu „aproape orice situație pe mare”, dar că niciodată nu a mai întâlnit „o maree umană” ca aceasta, de „sute de oameni disperați”. ”Munca noastră obișnuită constă în recuperarea cadavrelor din apă, indiferent dacă e mare, mlaștină sau un râu. Dar de data aceasta a trebuit să salvăm oameni vii, de toate vârstele, în toate condițiile și să alegem între atât de mulți care au cerut cât mai urgent ajutorul nostru ”, explică el. „Am luat copilul, era înghețat, rece, nu mișca”, își amintește el, impresionat.

GEAS a anunțat că agenții lor „scot din apă copii, femei, tineri, bătrâni …” de luni dimineață. Juanfran nu știe câți oameni salvat în aceste două zile. Cei 600 de membri ai Gărzii Civile Spaniole staționați în Ceuta au trăit la intensitate sosirea celor peste 8.000 de oameni care au traversat înot sau cu bărci pe jumătate distruse din Maroc în Ceuta. „Am fost atenți la toți oamenii despre care credeam că nu vor putea ajunge la mal”, își amintește scafandrul. „Foloseau jucării plutitoare, cu sticle goale, orice. Unii purtau veste prost montate care, în loc să le țină capul la suprafață, au provocat efectul opus”.

„Au fost mulți tați și mame cu copiii legați de ei cum au putut”, continuă el. „Erau legați la spate cu cârpe și haine”, mărturisește salvatorul, pe care colegii îl descriu ca pe „un mare profesionist”. El și partenerului său Braulio au văzut-o pe mama cu bebelușul legat de spate și i-a sărit în ajutor. Nu toți au fost salvați. Marți, un tânăr a murit înecat, singurul deces din valul de migranți din ultimele două zile, susține El Pais.

Juanfran și colegii nu pot uita ochii disperați ai oamenilor pe care i-au ajutat în aceste zile. Cel mai greu moment a fost „cel de luni spre marți, când zeci de oameni de origine subsahariană au început să sară în apă și pe care nu puteam să-i vedem, fiind noaptea și ei cu pielea întunecată … nu i-am văzut, nu știam dacă au copii ”, regretă el. Miercuri, Juanfran s-a întors din nou în apă, gata să salveze în continuare vieți.

Fluxul de migranți este așteptat să scadă. Autorităţile marocane au închis miercuri ruta folosită pentru a ajunge în Ceuta. Circa 5.600 de migranți au fost între timp returnaţi de Spania către Maroc, potrivit EFE. Ritmul rapid cu care a returnat migranții ar putea însemna că drepturile acestora sunt încălcate, avertizează mai multe ONG-uri, potrivit The Guardian.

Încurajaţi de pasivitatea forţelor de ordine marocane, peste 8.000 de migranţi, majoritatea africani, au luat cu asalt în ultimele zile Ceuta, un număr redus pătrunzând şi în Melilla, cealaltă exclavă spaniolă din nordul Marocului. Spania şi UE au perceput situația ca pe o manevră de represalii şi intimidare la care a recurs guvernul marocan după ce liderul Frontului Polisario din Sahara de Vest, Brahim Ghali, a fost primit în Spania pentru a se trata de COVID-19.

Acesta din urmă a fost convocat miercuri de Înalta Curte a Spaniei pentru a fi judecat începând din 1 iunie pentru crime de război, dar Ghali a transmis că se va adresa ambasadei Algeriei, ţara care-i asigură protecţia. Pe de altă parte, guvernul spaniol a transmis miercuri Marocului că nu-şi va schimba poziţia privind Sahara de Vest, o fostă colonie spaniolă revendicată deopotrivă de Maroc şi de Frontul Polisario, mişcare ce luptă pentru independenţa acestui teritoriu şi este sprijinită de Algeria.

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA. 22 de săli de naștere din maternitățile din Chișinău, Bălți, Cahul, Edineț, Ceadîr-Lunga, Comrat, Chișinău vor fi echipate complet

Echipament de ultimă generație în domeniul obstetricii și ginecologiei a ajuns în Republica Moldova cu suportul UNFPA Moldova.

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPAFoto: UNFPA

Acesta va fi distribuit în nouă instituții medicale din întreaga țară.

Astăzi, o parte din echipamentul medical pleacă spre Institutul Mamei și Copilului, cea mai mare maternitate din țară, unde anual se nasc circa 6.000 mii de copii.

Institutul va fi dotat cu lămpi performante pentru sălile de operație, mese de operație, echipament necesar pentru anestezie, dar și pentru monitorizarea stării mamei și a copilului la naștere.

„Instituția a fost deschisă în anii 80 ai secolului trecut și trebuie să constatăm faptul că sunt dispozitive care la moment lucrează chiar din anul 1982. Astăzi am primit echipament medical pentru săli de naștere și săli de operație.

Acest echipament este foarte important pentru nașterea în condiții sigure pentru pacienții care vin în instituția noastră. Am primit aparatele monitoare de supraveghere intrauterină a copiilor și sigur că acest echipament este foarte important și vital pentru noi”, a declarat Sergiu Gladun, directorul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău.

Valoarea echipamentului procurat pentru Institutul Mamei și a Copilului este de 525 de mii de dolari SUA și este destinat pentru dotarea secției de naștere, a sălii de operație și a unității de terapie intensivă pentru mamă și nou-născut.

Acum, pacientele care vor ajunge în sălile de naștere vor beneficia de condiții mult mai bune, spun medicii.

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA

„Trebuie să înțelegem că este foarte important să utilizăm în timpul nașterii echipamentul corespunzător. Din acest punct de vedere, scaunele de naștere pe care le-am primit astăzi sunt pur și simplu cosmos. Sunt mult mai bune decât cele pe care le foloseam până acum, pe care le-am primit încă în 1982, când a fost inaugurat Institutul”, menționează Ruslan Samoilenco, șeful secției nr. 1 de obstetrică din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Dincolo de dotarea cu echipamentul de resuscitare, instituțiile medicale primesc echipament auxiliar, care îmbunătățește calitatea serviciilor medicale, oferă siguranță și salvează timpul atât de prețios în cazurile de urgență.

„Avem nevoie de brancarde așa cum am avea nevoie de aer. Brancarda (targa) de până acum trebuia ținută în mâini, ca să nu cadă pacientul. Suntem foarte bucuroși și de echipamentul dat, și de brancardă”, spune Lilia Razborschi, moașă superioară din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA

Echipamentul de ultimă generație a fost procurat de către Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii, pentru a acoperi necesitățile femeilor din R. Moldova și ale celor refugiate din Ucraina. Valoarea lotului de echipamente este de 1,8 mln USD.

Una dintre prioritățile de top ale UNFPA este sănătatea femeilor și a viitoarelor mame, în special în aceste timpuri grele de criză.

Ca parte a răspunsului umanitar, de la începutul acestui an, UNFPA a livrat medicamente și echipamente pentru sănătatea sexuală și reproductivă către 41 de instituții medicale din țară.

Pe parcursul următoarelor două luni, UNFPA va echipa complet 22 de săli de naștere în maternitățile din Bălți, Cahul, Edineț, Ceadîr-Lunga, Comrat, Chișinău.

Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA
Femeile din Moldova vor naște în condiții mai bune, grație UNFPA

Comorile familiei! Actrița Daniela Burlaca a publicat imagini rare cu cele două fiice ale sale

Actrița Daniela Burlaca, fondatoarea teatrului Geneza Art, a devenit mămică pentru a doua oară în urmă cu câteva luni. Actorii Daniela Burlaca și Iurie Gologan au devenit pentru a doua oară părinți de fetiță. O surpriză cu mari emoții pentru părinți, cea mică venind pe lume ca un dar scump.

Recent, artista a publicat pe pagina sa de Instagram câteva imagini rare cu cele doua fiice ale sale: Milisa-Alexandrina, în vârstă de 13 ani și Salma-Maria, în vârstă de 6 luni.

„Despre surioare și despre diferența de vârstă, pot vorbi ca despre o viață plină de iubire și sens”, a menționat actrița într-un InstaStories. Imaginile au topit inimile internauților!

Artista Emerită a Republicii Moldova, Daniela Burlaca formează un cuplu cu actorul Iurie Gologan deja de 15 ani. Cei doi cresc împreună doi copii.

Activitățile extrașcolare pentru care îți va mulțumi copilul tău

Activitățile extrașcolare trebuie alese corect, în funcție de vârsta și de pasiunile copiilor. Acestea nu trebuie să apară în viaţa copilului ca să „înveţe mai mult”, ci ca să înveţe altfel și să fie stimulat în moduri în care nu e stimulat la şcoală sau acasă.

În ultimii ani, trei din cinci copii frecventează cursurile extrașcolare, iar o tendință tot mai frecventă este să înscrii copilul la cursuri din domeniul tehnologic. În mediu, unul din cinci părinți alege cursurile de programare, robotică, design grafic sau inginerie pentru copilul său, pentru că aceste domenii, deja, sunt cele mai de top și bine plătite profesii din lume și devin tot mai solicitate în Moldova. 

La Tekwill Academy Kids credem că activitățile extrașcolare pot fi un fundament pentru profesia copilului tău și sunt cea mai sigură investiție în viitorul său! 

Tekwill Academy Kids este un centru extrașcolar educațional, pentru copii și adolescenți, specializat în domeniul tehnologiilor informaționale. Timp de 5 ani de activitate, datorită mentorilor noștri, aproape 10000 de copii au absolvit, cel puțin, unul dintre programele noastre și au explorat cele mai importane direcții din domeniului Tehnologiilor Informaționale la Chișinău și Cahul. 

Cursurile noastre sunt gândite în conformitate cu psihologia vârstei și pun accent pe abilitățile esențiale la diferite etape ale vieții, spre exemplu preșcolarii înainte de a merge în clasa întâi, la cursul de robotică:

  • Se obișnuiesc să stea concentrați 45 de min;
  • Învață despre forme și culori într-o formă interactivă și distractivă;
  • Descoperă procesele și fenomenele din jur, învață științele naturii;
  • Pun în aplicare calcule matematice simple.

Multor le pare că robotica presupune doar un set de piese care trebuie asamblat, însă e mai mult de atât! La cursuri e nevoie să asamblezi și programezi, și e nevoie să o faci cu multă creativitate, pentru a găsi soluții, fie în asamblarea, fie în programarea robotului, ca acesta să realizeze sarcinile exact ca-n filme, cu maximă precizie. Copii învață și dezvoltă:

  • motorica fină
  • elemente și noțiuni din fizica: forța, echilibru, viteză, etc.
  • formule de calcul 
  • senzori de culoare, distanță, mișcare 

Toate de la o vârstă fragedă, iar când ajung în clasa a VI-a le este mult mai ușor să asimileze științele exacte.

Orice companie, proiect sau produs are un website, iar aplicațiile mobile sunt în telefonul fiecăruia pentru a afla prognoza meteo, să cumpere bilete la concert sau să comande taxi. La cursurile de programare învățăm copii sa creeze site-uri web, aplicații mobile și să facă primii pași în programare, chiar și pe cei cu zero experiență. 

Acum 10 ani, era din domeniul fantasticului să ai un aspirator robot sau lumina să reacționeze la senzori de mișcare. La cursul de electronică învățăm copiii cum să creeze și să programeze așa obiecte inteligente și să înțeleagă mai bine lumea tehnologiilor. 

Pentru copiii cu o doză mai mare de creativitate, sunt disponibile cursurile de design grafic. Talentul poate deveni o profesie, chiar din adolescență, dacă știi cum să creezi imagini și ilustrații pentru proiecte sau afaceri. Fiecare companie are nevoie de logo, cărți de vizită, postere, etichete și multe altele. La cursuri, copiii vor descoperi și vor folosi programele pe care utilizează specialiștii din domeniu și vor descoperi instrumentele acestei profesii.

Orientarea în carieră trebuie începută de la o vârstă fragedă, iar copilul tău, cu siguranță, îți va mulțumi în momentul când își va alege profesia!

Ajută copilul tău să-și descopere pasiunile și să le transforme în meseria sa de viitor. Poți conta pe sprijinul și experiența echipei Tekwill Academy Kids. Mai multe detalii pe https://tak.md 

Unele persoane se tem să renunțe la mască, deși nu mai sunt obligate să o poarte. Explicația psihologului
Articolul anterior
A murit actorul Ion Dischiseanu
Articolul următor