Un salvator spaniol a scos din apă în ultima clipă un bebeluș înghețat

Un salvator din Garda Civilă Spaniolă a povestit momentul în care a scos din mare un bebeluș legat de spatele mamei sale care înota. „Era înghețat, rece și nu mișca”, povestește Juanfran despre scenele care au făcut ocolul presei spaniole în ultimele ore.

Imaginile cu Juanfran (Juan Francisco Valle) în timp ce salvează în ultima clipă un bebeluș de câteva luni, înghețat, legat de spatele mamei sale, care încerca să ajungă pe coasta spaniolă, au impresionat Spania. Bărbatul de 41 de ani este unul dintre cei opt membri ai Grupului Special pentru Activități Subacvatice (GEAS) din Garda Civilă Spaniolă din Ceuta. Toți au stat în apă aproape două zile pentru salvarea migranților care au luat cu asalt exclava spaniolă, relatează El Pais, conform Observator.

Juanfran a petrecut practic două zile întregi în apă alături de colegii săi. „Am dormit opt ​​sau 10 ore în total de duminică încoace”, a povestit el după ce s-a întors din apele de frontieră ale Spaniei. Nu știa dacă bebelușul „alb și care nu mișca” este băiat sau fată. Când l-a scos din apă, nu știa „dacă este viu sau mort”, a povestit el. Surse din GEAS au spus pentru El Pais că bebelușul este în siguranță, fără a detalia unde se află în prezent.

Salvatorul spaniol din Ceuta: Niciodată nu am mai întâlnit o maree umană ca aceasta, cu sute de oameni disperați

Juanfran, care anterior a fost militar și a lucrat ca scafandru salvator în Marină, s-a alăturat Gărzii Civile în urmă cu 12 ani. A povestit că sunt instruiți să se confrunte cu „aproape orice situație pe mare”, dar că niciodată nu a mai întâlnit „o maree umană” ca aceasta, de „sute de oameni disperați”. ”Munca noastră obișnuită constă în recuperarea cadavrelor din apă, indiferent dacă e mare, mlaștină sau un râu. Dar de data aceasta a trebuit să salvăm oameni vii, de toate vârstele, în toate condițiile și să alegem între atât de mulți care au cerut cât mai urgent ajutorul nostru ”, explică el. „Am luat copilul, era înghețat, rece, nu mișca”, își amintește el, impresionat.

GEAS a anunțat că agenții lor „scot din apă copii, femei, tineri, bătrâni …” de luni dimineață. Juanfran nu știe câți oameni salvat în aceste două zile. Cei 600 de membri ai Gărzii Civile Spaniole staționați în Ceuta au trăit la intensitate sosirea celor peste 8.000 de oameni care au traversat înot sau cu bărci pe jumătate distruse din Maroc în Ceuta. „Am fost atenți la toți oamenii despre care credeam că nu vor putea ajunge la mal”, își amintește scafandrul. „Foloseau jucării plutitoare, cu sticle goale, orice. Unii purtau veste prost montate care, în loc să le țină capul la suprafață, au provocat efectul opus”.

„Au fost mulți tați și mame cu copiii legați de ei cum au putut”, continuă el. „Erau legați la spate cu cârpe și haine”, mărturisește salvatorul, pe care colegii îl descriu ca pe „un mare profesionist”. El și partenerului său Braulio au văzut-o pe mama cu bebelușul legat de spate și i-a sărit în ajutor. Nu toți au fost salvați. Marți, un tânăr a murit înecat, singurul deces din valul de migranți din ultimele două zile, susține El Pais.

Juanfran și colegii nu pot uita ochii disperați ai oamenilor pe care i-au ajutat în aceste zile. Cel mai greu moment a fost „cel de luni spre marți, când zeci de oameni de origine subsahariană au început să sară în apă și pe care nu puteam să-i vedem, fiind noaptea și ei cu pielea întunecată … nu i-am văzut, nu știam dacă au copii ”, regretă el. Miercuri, Juanfran s-a întors din nou în apă, gata să salveze în continuare vieți.

Fluxul de migranți este așteptat să scadă. Autorităţile marocane au închis miercuri ruta folosită pentru a ajunge în Ceuta. Circa 5.600 de migranți au fost între timp returnaţi de Spania către Maroc, potrivit EFE. Ritmul rapid cu care a returnat migranții ar putea însemna că drepturile acestora sunt încălcate, avertizează mai multe ONG-uri, potrivit The Guardian.

Încurajaţi de pasivitatea forţelor de ordine marocane, peste 8.000 de migranţi, majoritatea africani, au luat cu asalt în ultimele zile Ceuta, un număr redus pătrunzând şi în Melilla, cealaltă exclavă spaniolă din nordul Marocului. Spania şi UE au perceput situația ca pe o manevră de represalii şi intimidare la care a recurs guvernul marocan după ce liderul Frontului Polisario din Sahara de Vest, Brahim Ghali, a fost primit în Spania pentru a se trata de COVID-19.

Acesta din urmă a fost convocat miercuri de Înalta Curte a Spaniei pentru a fi judecat începând din 1 iunie pentru crime de război, dar Ghali a transmis că se va adresa ambasadei Algeriei, ţara care-i asigură protecţia. Pe de altă parte, guvernul spaniol a transmis miercuri Marocului că nu-şi va schimba poziţia privind Sahara de Vest, o fostă colonie spaniolă revendicată deopotrivă de Maroc şi de Frontul Polisario, mişcare ce luptă pentru independenţa acestui teritoriu şi este sprijinită de Algeria.

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”

Stela Zacon este moldoveanca de 31 de ani care a reușit să învingă cancerul și să aducă pe lume un copilaș. Aceasta a anunțat marele eveniment pe data de 5 aprilie, iar acum familia sa se bucură de cei trei copii ai cuplului. „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”, a scris bloggerița.

Stela intuia că este însărcinată după cea de-a 6 chemoterapie, iar medicii erau sceptici cu privire la o posibilă sarcină, scrie Unimedia.info.

Gândurile și semnele organismului au determinat-o să facă un test de sarcină, care a și confirmat bănuiala acesteia. Conform examenului ultrasonografic avea deja 2 luni și 3 zile.

„Mă uit în urmă acum și zâmbesc, ce mult m-a schimbat boala. Îi mulțumesc că m-a învățat multe chiar dacă au fost momente grele”, spune ea. „Toți ne-am pornit roz, dar am ieșit albaștri”, a scris Stela în ziua în care au aflat sexul bebelușului.

Stela Zacon are 30 de ani și este originară din Moldova. De mai bine de cinci ani este stabilită în Marea Britanie, împreună cu soțul și cei doi copii. În acest răstimp, femeia a trecut printr-o experiență dificilă, fiind tratată de medici de depresie postantală, deși suferea de cancer limfatic.

Vești bune pentru părinți! A fost modificată procedura privind achitarea indemnizației pentru creșterea copiilor

Vești bune pentru părinți. Începând cu luna aprilie, achitarea indemnizaţiilor pentru familiile cu copii se va efectua lunar, pentru luna curentă, și nu doar după trecerea unei luni, cum era până în prezent.

Despre acest lucru ne anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), care informează despre modificările operate în legislație privind plata indemnizațiilor.

„În acest context, la data de 1 aprilie 2024 a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna martie 2024, iar astăzi, 5 aprilie 2024, a fost finanțată plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii pentru luna aprilie 2024, în valoare totală de 217,1 milioane lei”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde sunt deserviţi, doar după procesarea plăților de către prestatorii de servicii de plată în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay).

Unele persoane se tem să renunțe la mască, deși nu mai sunt obligate să o poarte. Explicația psihologului
Articolul anterior
A murit actorul Ion Dischiseanu
Articolul următor