Una din 5 eleve însărcinate din Moldova renunță la școală

Una din cinci eleve rămase însărcinate pe parcursul anului precedent de studii a renunțat la școală.

Această concluzie o putem găsi în rezumatul Studiului de Evaluare a Cunoștințelor, Atitudinilor și Practicilor privind sănătatea și deprinderile de viață ale elevilor (elevelor) din învățământul profesional tehnic (ÎPT) din Moldova, transmite Nordnews.md.

Datele arată că fenomenul sarcinilor în adolescență în rândul fetelor din instituțiile ÎPT este destul de prezent. Mai mult decât atât, potrivit concluziilor, puțini (puține) dintre elevi (eleve) au cunoștințe cu privire la metodele moderne de contracepție, băieții fiind mai puțin informați în comparație cu fetele, informează Nord News cu referire la diez.md și sexplicatii.md.

Conform datelor colectate de la cele 20 de instituții din ÎPT implicate în studiu, într-un an academic (2019/2020) au fost înregistrate în total 67 de sarcini în rândul elevelor (două instituții dintre cele 20 nu au prezentat date, una din motiv că nu colectează astfel de date și a doua din motiv că toți elevii sunt băieți). 

„Este îngrijorător faptul că a patra parte dintre elevele însărcinate au abandonat studiile din cauza sarcinii. În consecință, aceste fete, fără o specializare profesională, implicate în creșterea și îngrijirea copilului, sunt limitate în oportunități de dezvoltare și realizare profesională în comparație cu semenii lor. Această situație este o consecință a comportamentelor sexuale riscante”, susțin autorii studiului.

Întrebați despre prevenirea unei sarcini neplanificate, doar 18,45 % dintre respondenți (21,3 % fete și 13,5 % băieți) au indicat corect toate metodele moderne de prevenire a sarcinii neplanificate. Publicitate

Circa 85% dintre elevi (eleve) consideră potrivită folosirea prezervativului de către tineri (tinere) pentru prevenirea unei sarcini neplanificate. 

În medie, 60% consideră potrivite pastilele contraceptive; aproape jumătate (circa 45 %) au menționat pastilele de contracepție de urgență.

Jumătate dintre elevi (eleve) încă mai consideră potrivite metodele tradiționale, așa cum ar fi actul sexual întrerupt și metoda calendarului. 

Aceste metode oferă un grad mic de protecție împotriva sarcinii și nu oferă deloc protecție împotriva ITS și HIV.

În Republica Moldova, metodele moderne de contracepție sunt gratuite pentru tineri (tinere) în instituțiile de asistență medicală primară, inclusiv Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor. 

Cu toate aceste, potrivit rezultatelor studiului, doar 60% dintre respondenți știu unde pot beneficia de prezervative gratuite, cu o pondere mai mare în rândul băieților (79,8%), respectiv 49,7% în rândul fetelor.

Potrivit studiului KAP, elevii și elevele din Moldova își încep viața sexuală, în mediu, în intervalul vârstei de 15-17 ani.

Acest studiu a fost realizat în premieră în instituțiile de învățământ profesional tehnic.

Studiul s-a focalizat pe elevii și elevele cu vârsta de 15-19 ani din patru centre de excelență, șapte colegii și nouă școli profesionale, în total 20 de instituții ÎPT.

Studiul a apreciat nivelul de cunoștințe, de atitudinile și de practicile a 923 de elevi (eleve) legate de sănătatea și abilitățile lor de viață. Fetele au reprezentat 63 % dintre respondenți, iar băieții – 37 %.

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Într-un parc din Chișinău a fost inaugurat un havuz cu lumini
Articolul anterior
Monumentele lui Lenin și Stalin, adunate într-o pădure din Capitală. Locația atrage mulți turiști
Articolul următor