UNICEF: Cum să vă sprijiniți copiii acasă în timpul pandemiei? Îndrumări pentru părinții cu copii mici

Evenimentele recente care au avut loc ca rezultat al pandemiei de coronavirus 2019 (COVID-19) au schimbat rutinele zilnice ale multor copii și părinți. Întrucât tot mai multe familii se confruntă cu distanțarea socială, auto-carantina și închiderea școlilor și a locurilor de muncă, este posibil ca acestea să se simtă stresate.

separator

Stresul survine nu doar din cauza preocupărilor legate de sănătate, dar și din cauza faptului că familiile trebuie să facă față unei noi realități, când brusc s-au pomenit acasă pentru mai multe zile cu copii ale căror rutine zilnice au fost grav afectate.

Copiii se pot confrunta cu schimbări semnificative ale rutinelor (de ex., închiderea școlilor și a grădinițelor, distanțarea socială, izolarea la domiciliu), care ar putea să le afecteze sentimentul de organizare, previzibilitate și securitate. Izolarea la domiciliu și lipsa interacțiunii și jocurilor cu semenii lor îi fac pe copii anxioși. Din cauză că le-ar putea fi dificil să înțeleagă ce văd online sau la TV, sau ce aud de la alte persoane, copiii pot să fie deosebit de vulnerabili la sentimente de anxietate, stres și tristețe. Lipsa posibilităților pentru jocuri și activități în aer liber i-ar putea face mai agitați și mai frustrați, stresându-i și mai tare pe părinți.

Îndrumările de mai jos ar trebui să vă ajute să vă faceți un plan și să aveți câteva idei despre cum să organizați timpul, cum să vorbiți cu copiii și cum să-i ajutați să se descurce chiar și în circumstanțele date.

Creați și păstrați rutine zilnice

  • • Creați împreună cu copilul vostru un program zilnic. Desenați împreună structura programului, astfel încât să reprezentați fiecare activitate, și includeți o cronologie generală pentru momentul în care fiecare din ele va avea loc
  • • Organizați un program care să corespundă cu rutina zilnică pe care copilul a avut-o la grădiniță înainte de noua situație (mese, ore de joacă, pauze pentru gustări și somn, combinarea echilibrată dintre activitățile fizice, activitățile făcute în liniște și cele de învățare)
  • • Includeți copiii în treburile și activitățile gospodărești zilnice, indicându-le exact sarcina sau un rol (aranjarea mesei, udarea florilor, împăturirea hainelor curate etc.)
  • • Includeți în program activități zilnice pentru întreaga familie – petreceți timpul luând masa sau jucându-vă și odihnindu-vă împreună. Încercați să respectați programul, întrucât activitățile făcute cu regularitate îi ajută pe copiii mici să se simtă în siguranță și securitate.

Practicați grija de sine

  • • Faceți-vă timp pentru pauze scurte de la familie (plimbări solo, o baie sau un apel telefonic cu un prieten sau prietenă) sau folosiți momentele de liniște pentru a vă relaxa și a vă odihni
  • • Părinții sunt și ei oameni, iar grija de sine vă sporește abilitatea de a face față stresului și de a vă putea sprijini copiii în mod corespunzător
  • • Găsiți timp pentru relațiile cu partenerul/partenera și sprijiniți-vă reciproc

Pregătiți idei pentru jocuri și activități de învățare

  • • Faceți o listă cu activități care pot fi făcute în casă sau afară, în funcție de circumstanțe
  • • Echilibrați activitățile fizice (activități făcute în aer liber, de ex. alergați, jucați-vă cu mingea sau mergeți cu bicicleta sau activități făcute în casă, de ex. dansați, faceți yoga, construiți fortărețe din perne și cutii) cu activitățile sedentare (desenați și colorați, povestiți istorioare, cântați și recitați poezii pentru copii, faceți puzzle, jocuri etc.) și cu unele momente de liniștite (odihniți-vă, citiți împreună)
  • • Permiteți-le copiilor să aleagă activitățile pe care ar vrea să le facă și nu uitați că cei mici sunt erăbdători și ar putea să-și piardă repede interesul
  • • Când vine vorba de copiii de vârstă preșcolară, este mai important să mențineți un proces de învățare pozitiv și distractiv decât să vă faceți griji în privința păstrării abilităților academice ale acestora. Momentele plăcute, cum ar fi cititul împreună, povestitul de istorioare și jucatul, sunt modalități distractive de a continua învățarea fără a-i stresa prea tare pe cei mici.
  • • Pentru inspirație, iată o listă cu activități și jocuri

Stabiliți conținutul și timpul corespunzător petrecut în fața ecranelor

  • • Protejați-vă copiii de conținutul TV/mass-media necorespunzător, care îi poate îngrijora și stresa și mai tare. Limitați numărul de știri despre COVID-19 pe care familia le ascultă, mai ales în fața copiilor mici. Să nu vă gândiți că ei nu ascultă, chiar dacă nu privesc cu atenție
  • • Stabiliți cât timp va petrece copilul vostru în fața ecranului, includeți acest timp în programul zilnic și asigurați-vă de caracterul corespunzător al conținutului. Dacă copiii mici sunt lăsați singuri în fața televizoarelor sau a ecranelor digitale pentru o perioadă îndelungată, acest lucru le poate împiedica dezvoltarea cognitivă și social-emoțională
  • • Copiii învață cel mai bine prin interacțiunea umană – priviți emisiuni împreună și discutați despre conținut
  • • Utilizați tehnologiile pentru a compensa distanțarea socială (skype, Zoom, whatsapp), a contacta și a discuta cu prietenii și familia

Exersați abordările parentale pozitive

  • • Izolarea prelungită la domiciliu este o posibilitate de a vă îmbunătăți relațiile cu copilul vostru prin activități comune și timp petrecut împreună
  • • Rețineți că situația dată este la fel de grea și pentru copii, aceștia reacționând în funcție de vârstă și nivelul de dezvoltare. Încercați să aveți așteptări realiste de la copiii voștri, care vă vor ajuta să abordați constructiv comportamentele nedorite (plâns excesiv, colici, isterici, tulburări de somn, tulburări alimentare etc.)
  • • Găsiți timp pentru relațiile cu partenerul/partenera și sprijiniți-vă reciproc. Adoptați un comportament de urmat în raport cu copiii voștri
  • • Atunci când vă confruntați cu comportamente nedorite, optați pentru Metode non-violente de disciplinare (redirecționați atenția, acordați atenție lucrurilor pozitive, reorganizați mediul, faceți o pauză, răsplătiți comportamentul pozitiv etc.)   

Construcția unei grădinițe cu 160 de locuri a început într-un sat din preajma Chișinăului. Cum va arăta instituția?

În premieră, preșcolarii din satul Bîc, comuna Bubuieci a municipiului Chișinău, vor merge la propria grădiniță din localitate. Primăria Municipiului Chișinău cofinanțează construcția din temelie a grădiniței din suburbie, care va avea o capacitate de 160 de locuri.

„Costul total al proiectului este de peste 39 de milioane de lei. Lucrările au început în vara anului 2022.

La prima etapă a proiectului, din bugetul municipal au fost alocate 4,17 milioane de lei. Alte peste 4 milioane de lei au fost bugetate de Primăria Chișinău pentru lucrările din acest an.

Edificiul va fi cu două etaje. În fiecare grupă va fi amenajată zona pentru activitățile de educație – instruire, un dormitor, blocul sanitar și bucătăria. Până la această etapă, au fost efectuate lucrările de terasament, puse bazele fundamentului noii grădinițe, și ridicate cele două etaje. În prezent, se desfășoară lucrările de montare a acoperișului.

Proiectul prevede și construcția unei cazangerii, care va asigura grădinița cu energie termică și apă caldă.

În prezent, copiii din satul Bîc merg la grădinițele nr. 1 și nr. 2 din Bubuieci sau la cele din satele megieșe”, a declarat edilul capitalei Ion Ceban, într-o postare pe facebook.

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

Chișinău: transportul public va circula doar dimineața și seara, și va fi gratuit până la anularea stării de urgență
Articolul anterior
Opt medici de la Spitalul Clinic Republican sunt infectați. În total, la SCR sunt 12 angajați medicali cu Covid-19
Articolul următor