UNICEF își intensifică sprijinul în 145 de țări pentru a asigura continuitatea procesului educațional pentru copii, în contextul pandemiei de Covid-19

UNICEF își intensifică sprijinul în 145 de țări pentru a asigura continuitatea procesului educațional pentru copii, în condițiile în care pandemia de COVID-19 obligă majoritatea școlilor din întreaga lume să se închidă.

separator
Deoarece închiderea școlilor la nivel național întrerupe procesul educațional pentru mai mult de 80% dintre elevii din întreaga lume, UNICEF a anunțat că își va intensifica substanțial sprijinul în toate țările pentru a-i ajuta pe copii să continue să învețe, păstrând școlile în siguranță.

„Majoritatea țărilor și-au închis școlile. Cu siguranță, este o situație fără precedent. Dacă nu ne vom uni acum eforturile pentru a proteja educația copiilor, societățile și economiile vor resimți această povară mult timp după ce vom învinge COVID-19. Consecințele, însă, vor dura generații la rând în comunitățile cele mai vulnerabile”, a declarat Robert Jenkins, Director pentru educație la nivel global, UNICEF.
„Închiderea școlilor ca răspuns la epidemia de Ebola ne-a învățat un lucru: cu cât mai mult timp copiii stau departe de școală, cu atât mai mare este probabilitatea ca ei să nu revină la lecții. O parte critică a intervențiilor noastre este să le oferim copiilor alternative la învățare, iar astfel să-i ajutăm să-și reformeze o rutină”, a menționat Jenkins.

Pentru a limita întreruperea procesului educațional al copiilor și a le permite acestora să continue să învețe în siguranță, UNICEF a alocat fonduri suplimentare pentru accelerarea eforturilor întreprinse cu guvernele și partenerii din peste 145 de țări cu venituri mici și medii. Alocarea inițială la nivel global a 13 milioane USD – dintre care aproape 9 milioane USD sunt o contribuție a Parteneriatului Global pentru Educație – va fi catalitică prin susținerea guvernelor naționale și a mai multor parteneri în domeniul educației din fiecare țară să elaboreze planuri care să permită o intervenție rapidă la nivel de sistem.

Inițiativa le va permite țărilor să pregătească programe alternative de învățare în cazul închiderii școlilor și va ajuta școlile să mențină copiii și comunitățile lor în siguranță, oferindu-le informații vitale despre spălarea mâinilor și alte practici de igienă. Fondurile vor contribui, de asemenea, la menținerea sănătății mintale a copiilor și la prevenirea stigmatizării și discriminării prin încurajarea elevilor să evite stereotipurile atunci când vorbesc despre virus.

În toace cele 145 de țări, UNICEF va colabora cu partenerii pentru:

  1. A sprijini planurile guvernamentale de intervenție în situații de criză, inclusiv asistență tehnică, analiza rapidă a riscurilor, colectarea datelor și planificarea redeschiderii școlilor.
  2. A sprijini planificarea și realizarea comunicării riscurilor și a funcționării în siguranță a școlilor, inclusiv traducerea, tipărirea, diseminarea și implementarea ghidurilor școlare sigure; dotarea școlilor cu pachete de igienă și asigurarea circulației informațiilor critice despre prevenirea bolilor; și instruirea cadrelor didactice și a îngrijitorilor în domeniul sprijinului psihosocial și al sănătății mintale pentru sine și elevi.
  3. A asigura continuitatea învățării și accesul la programe de învățare la distanță, inclusiv conceperea și pregătirea programelor de educație alternativă prin intermediul internetului, radioului și televiziunii.
  4. A asigura schimbul de cunoștințe și consolidarea capacității pentru intervenția actuală și pandemiile viitoare.

Note către editori

La începutul lunii martie, UNICEF, împreună cu Organizația Mondială a Sănătății și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, a publicat ghidul operațional privind protejarea copiilor și a școlilor împotriva COVID-19.

 Despre UNICEF

UNICEF activează în unele dintre cele mai dure locuri din lume, pentru a ajunge la cei mai dezavantajați copii. În peste 190 de țări și regiuni, activăm pentru fiecare copil de pretutindeni, pentru a construi o lume mai bună pentru fiecare. Urmăriți UNICEF pe Twitter și Facebook

Anișoara Loghin și-a arătat fiul în vârstă de 3 ani. Vezi ce mesaj emoționant i-a dedicat

Anișoara Loghin și-a sărbătorit fiul, care a împlinit 3 anișori. Cu această ocazie, prezentatoarea TV a publicat o poză rară alături de micuțul ei, dar și un mesaj emoționant pe care i l-a dedicat acestuia.

„Sunt sau nu copiii sensul vieții , nu știu…dar știu sigur că ei sunt ce are viața mai frumos să ne ofere. La mulți ani, copil frumos! Să spun că te iubesc ar însemna să spun prea puțin, mami și tati @ginsari10 sunt acolo mereu pentru tine!”,  a menționat prezentatoarea TV.

Anișoara Loghin și Radu Gînsari cresc împreună doi copii, un băiat pe nume Raul și o fetiță, Carla.

Record: O femeie a născut pentru a 12-a oară prin cezariană. Ce spun medicii?

În 2022, presa din România anunţa că o femeie din Alba deţine recordul la naşteri prin cezariană, imediat ce suferise pentru a 8-a oară o astfel de intervenţie. Iată că, acum, la Maternitatea din Bacău se înregistrează un nou record, transmite presa română.

Este vorba despre o femeie căreia recent i-a fost făcută a 12-a cezariană, în urma căreia a adus pe lume o fetiţă de nota 10. Şi la propriu, pentru că acesta este calificativul pe care l-a primit din partea echipei medicale, dar şi la figurat, pentru că astfel de chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase.

Informaţia a apărut recent pe facebook, după ce Maternitatea Bacău a postat un bilanţ al activităţii de la începutul anului până în prezent, şi a fost preluată de Bacău.net.

„O mămică a născut o fetiță de 2800 g cu nota (IA) 10, echipa medicală formată din Dr. Beleuță Octavian, Dr. Popa Marius, Dr. Carp Cristina efectuând la această pacientă cea de-a 12 a cezariană. Pacienta a mai născut de 11 ori, de fiecare dată prin operație cezariană, ultimele trei intervenții fiind efectuate cu succes în Maternitatea Bacău” – au scris reprezentanții SJU Bacău.

Medicii spun că astfel de cazuri sunt foarte rare, mai ales că astfel de intervenții chirurgicale repetate sunt extrem de periculoase, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

De la începutul anului 2024, în Maternitatea Bacău au venit pe lume 370 de nou-născuți, din care 18 născuți prematur au fost preluați și îngrijiți în secția ATI Neonatologie, aflăm din postare.

Tot aici a fost modernizat Blocul Operator Maternitate prin achiziționarea unei linii de laparoscopie complete de ultimă generație, cu instrumentar specific de chirurgie laparoscopică ginecologică. „Chirurgia minim invazivă permite rezolvarea cazurilor cu incizii minime, recuperarea este rapidă, durerea postoperatorie fiind minimă cu reducerea duratei de spitalizare. Externarea pacientei se face în medie la 48 de ore postoperator”, conform SJU Bacău.

De 8 Martie, și-au făcut cel mai frumos cadou! Mai multe femei au născut în zi de sărbătoare la o maternitate din Capitală

În ziua de 8 Martie, au devenit mămici și, astfel, și-au facut cel mai frumos cadou de Ziua Internațională a Femeii!

De 8 Martie, la spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” s-au născut 8 copii, cei mai mulți dintre bebeluși sunt băieți. 3 fetițe și 5 băieței au fost florile și trofeele acestor mame care și-au văzut visul împlinit chiar de 8 Martie – ziua în care vor marca două sărbători în una. Nașterile au decurs normal, copiii sunt perfect sănătoși, iar mamele lor sunt în stare satisfăcătoare.

De opt martie, Ana a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă. Tânăra de 24 de ani a devenit mămică pentru prima dată. Deși nașterea a durat mult timp, se simte epuizată și durerea este de nedescris, tânăra ne-a mărturisit că este extrem de fericită, se simte binecuvântată, cu cel mai frumos cadou dăruit de Dumnezeu, transmite radiomoldova.md.

„ Mi-a dat Domnul astăzi două cadouri odată. – Și v-ați gândit la un nume? – Ariana. Doar femeile care au născut o să mă înțeleagă ce durere este aceasta, prin ce trece, dar cred că atunci când uiți de tot, mai vrei. Eu trebuia să nasc pe 20 sau 23 februarie. Tăticul a fost acasă, a dorit să asiste la naștere, dar copilul nu a vrut să apară atunci, a vrut pe opt martie. Aceasta este o fericire extrem de mare, extrem, mai ales când o hrănești cu sânul tău propriu, când stai lângă puișor, iar când o vezi că plânge ți se rupe tot în tine.”

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova rata natalității este în continuă scădere, iar în opt ani, numărul nou-născuților a scăzut cu aproximativ 34 la sută. Prin implementarea diverselor politici sociale, autoritățile de profil încearcă să motiveze familiile să aducă pe lume mai mulți copii. Astfel, începând cu 2024, indemnizația unică oferită la nașterea copilului a fost dublată și constituie 20 de mii de lei.

Imaginea emoționantă a unei fetițe bolnave de cancer, izolată de tată pentru a o proteja în fața epidemiei de coronavirus
Articolul anterior
Cum s-a infectat de coronavirus primul medic din țara noastră?
Articolul următor