Zile libere pentru părinți, dacă copiii fac școala online

Angajații vor beneficia de mai multe măsuri de sprijin, în perioada stării de urgență în sănătate publică. Un proiect care conține o serie de modificări a Codului muncii, a fost aprobat, în prima lectură, de Parlament, cu votul a 56 de deputați.

Documentul prevede că, în cazul în care procesul educațional se va desfășura online, odată cu dispunerea de către autoritățile abilitate a unor măsuri speciale privind asigurarea securității, protecției vieții și sănătății populației, cu acordul angajatorului, se vor acorda zile libere unuia dintre părinți sau a tutorelui, pentru supravegherea copiilor. 

În această perioadă, angajatul va primi o indemnizație egală cu cel puțin 50 la sută din salariul de bază. Prevederile se referă la părinții sau tutorii ai căror copii au vârsta de până la 12 ani și la cei care au copii cu dizabilități, care frecventează o instituție de învățământ.

Pentru a stimula procesul de vaccinare, Guvernul intenționează să implementeze o măsură prin care angajatorii să acorde două zile libere pentru angajații care se vor vaccina. În acest sens, au fost ajustate prevederile Codului Muncii pentru a oferi Guvernului posibilitatea de a implementa măsura, precum și pentru a subvenționa agenții economici pentru a compensa costurile acesteia.

De asemenea, potrivit noilor modificări operate de Guvern, pe perioada stării de urgență legată de COVID-19, angajatorii pot să declare regim de activitate redusă, pentru cel puțin 25% din numărul salariaților, cu achitarea salariului conform timpului efectiv prestat, diferența de salariu fiind parțial achitată de către stat.

Totodată, modificările la Codul Muncii prevăd și posibilitatea ca angajatorii să declare șomaj tehnic ca urmare a restricțiilor impuse în starea de urgență în sănătatea publică, precum și modul prin care costul acestuia va fi subvenționat din bugetul de stat.

În cazul în care indemnizația pentru șomaj tehnic va fi plătită din bugetul de stat, locurile de muncă ocupate de persoanele pentru care s-au plătit aceste indemnizații nu vor putea fi reduse pe o perioadă cel puțin egală cu perioada șomajului tehnic pentru care s-au plătit aceste indemnizații, cu excepția situațiilor de insolvabilitate, se mai arată în document.

Când va fi construită Autostrada Unirii, drumul care va lega Moldova şi Transilvania
Articolul anterior
Incendiu puternic într-un hotel din Bălţi. Trei autospeciale au venit la faţa locului
Articolul următor
Alte articole interesante