1.060 de persoane tratate au donat plasmă pentru pacienții cu forme grave și extrem de grave de Covid-19

Persoanele care s-au tratat de Covid-19 sunt îndemnate să se solidarizeze cu pacienții în stare gravă care luptă cu această infecție, prin donarea de plasmă convalescentă, ce conține anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2, transmite Ministerul Sănătății.

Pentru a contribui la salvarea de vieți, persoanele tratate de COVID-19 pot consemna la externare un acord pentru recrutarea ulterioară de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

Donarea de plasmă convalescentă se va efectua după două săptămâni de la externare, de către persoanele de gen masculin care au fost tratate de COVID-19, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu au boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli ale ficatului și rinichilor.

Persoanele pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălți, Cahul și Chișinău, dar și în alte centre de donare. Pentru a putea dona, persoanele vor prezenta copia extrasului eliberat de medicul de familie sau instituția spitalicească, care să confirme că au finalizat cu succes tratamentul împotriva COVID-19.

Pentru detalii privind donarea plasmei sanguine, apelați la numerele de telefoan: 022109050 (Chișinău), 023171393 (Bălți) și 029981305 (Cahul).

În perioada 13 aprilie-15 octombrie 2020,  1.060 persoane tratate de COVID-19, s-au solidarizat în lupta contra infecției, asigurând 3612 doze de plasmă, care au fost distribuite în instituțiile medicale în care se tratează pacienții cu forme grave și extrem de grave de COVID-19.

OMS: Mortalitatea va fi de 5 ori mai mare, dacă nu se impun restricții
Articolul anterior
Amenință și cer bani! Poliția: atacurile tip ransomware sunt tot mai frecvente pe computere și alte dispozitive conectate la internet
Articolul următor
Alte articole interesante