10 lucruri de știut, de gustat și de făcut la festivalul „DeVin&DeGust”

Ziua de sâmbătă, 26 august, aduce cel mai savuros și aromat festival al verii – „DeVin&DeGust”! Pentru prima dată în Republica Moldova are loc o întâlnire a vinurilor și gustoșeniilor din cele 4 regiuni cu Indicaţie Geografică Protejată din țară – IGP ,,Codru”, IGP ,,Ştefan Vodă”, IGP ,,Valul lui Traian” şi IGP ,,Divin”. Pentru că este o sărbătoare a gustului, aromelor și tradițiilor, destinată întregii familii, organizatorii evenimentului au pus la dispoziție ,,Ghidul amatorului de delicii oeno-gastronomice: 10 lucruri de știut, de gustat și de făcut la festivalul „DeVin&DeGust”:

separator
KV_RO-1024x597

1. Ne vedem sâmbătă, 26 august, în aer liber, la Complexul Etno-Cultural VATRA (șos. Chișinău-Ungheni, km 32). Porțile festivalulului „DeVin&DeGust” se vor deschide la ora 11.00.

2. Ai 18 ani împliniți? Atunci în loc de bilet vei primi un pahar „Wine of Moldova” pentru degustări și o hartă vitivinicolă a Moldovei – la prețul de 30 de lei.

3. Treci prin fiecare zonă a festivalului, pentru a încerca delicii caracteristice regiunilor IGP: „Codru” – vin și carne; „Ștefan Vodă” – vin și pește; „Valul lui Traian” – vin și brânzeturi; „Divin” – cocktail-uri pe bază de divin și ciocolată.

4. Doar la „DeVin&DeGust”, călătorind imaginar prin cele 4 regiuni IGP, vei cunoaște în același loc: 30 de producători vinicoli, 27 de creatori ai bucatelor delicioase, 20 de producători de fructe, pomușoare, nuci și miere – toți gata să te ademenească cu ce au mai gustos!

5. Învață de la cei mai buni cum să asociezi Vinul Moldovei cu bucatele
tradiționale, fructe, pomușoare, nuci și miere din regiunile IGP – la Teatrul Gastronomic ai masterclass-uri savuroase cu Chef-ii Marian Danu, Petru Chicu, Ion Crihan, Alexandra Shine, Liuba Florica (decorare deserturi) și somelierii Andrei Cibotaru și Snejana Zacepa.

6. Susține curajoșii care au acceptat cea mai mare provocare și se vor întrece în concursul „Meșter Bucătar”. Participanții vor găti la viteză, în fața publicului, delicii conform laitmotivului festivalului – asocierea corectă și sănătoasă a vinurilor cu bucatele tradiționale din regiunile IGP.

7. Când simți că ritmurile alese te invită la dans, îndreaptă-te spre Zona de Divertisment, unde ai 16 recitaluri care vor condimenta evenimentul, susținute de colective etnofolclorice din cele 4 regiuni IGP, alături de artiști și formații recunoscute: Adriana Ochișanu, Tharmis, Nelly Ciobanu, Concertino, Flavy DeeJay (program EtnoFolk Mix) și Adrian Ursu.

8. După degustările din zonele IGP, demonstrațiile din Zona Teatrului Gastronomic și zbânțuiala din Zona de Divertisment, ia un respiro în Zona de Odihnă amenajată în stil rustic sau mergi cu cei mici în Zona pentru Copii.

9. Dacă nu știi cum să ajungi la cel mai mare festival al verii, există soluții – în data de 26 august organizatorii asigură transportul gratuit pâna la Complexul Etno-Cultural VATRA:

  • din Chișinău: Piața Dimitrie Cantemir, 1 (parcarea Green Hills). Plecare – 12.00, 14.00, 16.00, 18.00. Retur – 19.00, 20.00.
  • din Hîncești: gara auto. Plecare – 9.00 și 12.00. Retur – 19.00 și 21.00.
  • din Nisporeni: gara auto. Plecare – 9.00. Retur – 21.00.
  • din Călărași: gara auto. Plecare – 9.00 și 12.00. Retur – 19.00 și 21.00.
  • din Orhei: gara auto. Plecare – 9.00. Retur – 21.00.

10. Dresscode pentru „DeVin&DeGust”: haine ușoare și pălării pentru o zi care se anunță foarte însorită, încălțăminte comodă pentru distracții în aer liber, zâmbet până la urechi, pofte de gurmand, dorința de a gusta și a încerca cele mai apetisante combinații, mândria pentru vinurile și deliciile gastronomice produse în Moldova!

Acum ești gata pentru festivalul „DeVin&DeGust”. Savurează Moldova!

Festivalul deliciilor oeno-gastronomice „DeVin&Degust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Uniunile Viti-Vinicole cu IGP „Codru”, „Ștefan Vodă” , „Valul lui Traian” și Asociația Producătorilor de Brandy și Divin, cu suportul Proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova (APM), a Proiectului de Competivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Sudiei și cu susținerea partenerilor: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Scopul evenimentului este de a pune în valoare potențialul oeno-gastronomic al regiunilor cu Indicație Geografică Protejată, sporind notorietatea brandului de țară Vinul Moldovei și a vinurilor de calitate cu IGP.

ATENȚIE! Limitați plimbările în aer liber! Ce a acoperit Moldova peste noapte? Agenția Mediului vine cu explicații

Agenția de Mediu informează că, condițiile meteorologice atestate ca precipitații atmosferice, au favorizat dispersarea particulelor de praf în atmosferă și ca rezultat nu au contribuit la acumularea lor în stratul atmosferic. Particulele de praf s-au amestecat cu picăturile de ploaie, astfel, conform observațiilor efectuate de Agenția de Mediu nu s-au înregistrat depășiri ale valorile concentrațiilor PM10 și PM 2,5 la stațiile automate din mun. Chișinău și s. Mateuți, r Rezina.

      Picăturile de ploaie cu praf nu prezinta în aer un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita. Particulele de praf vor influența cumulativ clădirile, monumentele istorice, precum și calitatea apelor de suprafață și a vegetației.

      Pe data de 24 aprilie, pe teritoriul țării, în atmosfera inferioară și mijlocie, conform observațiilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat al R. Moldova vor predomina masele de aer care se vor deplasa din sectorul de sud-vest. Lipsa precipitațiilor pot crea premise spre majorarea nesemnificativă a concentrațiilor PM10 și PM 2,5 în aer. Însă în data de 25 aprilie influența frontului atmosferic și ploile prognozate vor contribui la dispersia poluanților din aer.

      Agenția de Mediu recomandă persoanelor vulnerabile să limiteze plimbările în aer liber și lucrările fizice pe parcursul acestor zile.

ATENȚIE! Recenzorii trebuie să prezinte obligatoriu legitimația. Circa 4 mii de recenzori merg din casă în casă

În perioada 8 aprilie -7 iulie 2024 în Republica Moldova se desfășoară Recensământul populației și locuințelor (RPL). În această perioadă, circa 4 mii de recenzori merg din casă în casă pentru a colecta date despre populație și locuințe.

În legătură cu întrebările și îngrijorările expuse în cadrul apelurilor la Linia verde a RPL 0800 800 24, precum și în mediul online despre activitatea recenzorilor, Biroul Național de Statistică (BNS) vine cu următoarele concretizări.

Recenzorii sunt echipați cu chipiu, tricou și/sau vestă, rucsac și tabletă – toate cu logo-ul Recensământului. De asemenea, ei trebuie să prezinte obligatoriu legitimația de recenzor.

Orarul de lucru al recenzorilor nu este unul fix, ci unul flexibil, în dependență de specificul activității de bază al fiecăruia (student, angajat cu normă întreagă sau parțială, casnic etc.). Intervalul în care ar putea efectua recenzarea este între orele 08:00 și 21:00. Preponderent, recenzorii vizitează gospodăriile seara, în intervalul 17:00-21:00, și în zilele de odihnă (sâmbătă și duminică), în intervalul 10:00-21:00.

La finalul interviului, înainte ca recenzorul să transmită datele completate în aplicația de pe tabletă, acestea pot fi verificate de către respondent.

Reamintim că, dacă apar îngrijorări sau nelămuriri cu privire la identitatea recenzorului sau calitatea recenzării, populația poate apela la Linia verde a RPL 0 800 800 24 (apel gratuit), scrie la adresa de e-mail rpl2024@statistica.gov.md sau în chatul de pe pagina dedicată recensământului www.statistica.gov.md/RPL2024, pentru a informa despre abaterile în procesul de recenzare, de exemplu, dacă recenzorul:

  • nu a prezentat legitimația de recensământ;
  • nu a purtat nici o piesă de vestimentație cu însemnele recensământului;
  • nu a pus toate întrebările din chestionarele de recensământ;
  • a încercat să expună propriile viziuni, pentru a influența cumva alegerea răspunsurilor;
  • a selectat alte răspunsuri decât cele oferite de persoana recenzată și a refuzat să modifice răspunsurile la solicitarea acestuia;
  • a refuzat să explice persoanei recenzate unele întrebări din chestionar, la solicitare;
  • nu a completat datele colectate direct pe tabletă etc.

BNS informează că, fiecare adresare este analizată minuțios. În cazul constatării abaterilor de la procesul de recenzare stabilit de către BNS, personalul temporar de recensământ va fi sancționat, după caz, eliberat din poziția deținută.

BNS îndeamnă populația țării să fie deschisă și să ofere recenzorilor informația completă și corectă.

Mai multe răspunsuri la întrebările frecvente pot fi consultate pe site-ul oficial web al BNS, la pagina Întrebări frecvente.

Șeful Postului Vamal „Aeroportul Internațional Chișinău” a demisionat

Șeful Postului Vamal „Aeroportul Internațional Chișinău”, Alexandru Vacri, și-a dat demisia. Despre aceasta a declarat pentru unimedia.info, Tatiana Șompol, șefa Secției a Relații cu Publicul al Serviciului Vamal.

„Funcționarul vamal a depus cerere de demisie. La moment se examinează conform prevederilor legale în vigoare”, a declarat Tatiana Șompol, șefa Secției a Relații cu Publicul al Serviciului Vamal.

 Un scandal a avut loc la Aeroport. Mai multe persoane, care se întorceau de la Moscova, unde a fost format blocul politic „Victoria” au fost ținute ore în șir la Aeroport. Potrivit Poliției de Frontieră, pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor, moment în care „aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră”.

Motivul pentru care poți să adaugi sare în cafea în loc de zahăr. Știai asta?
Articolul anterior
Programul manifestărilor din PMAN dedicate Zilei Independenței. Ce artiști vor evolua la Chișinău
Articolul următor