12 autovehicule noi, de model Şkoda Scala, achiziționate pentru Secția calificare a conducătorilor auto din cadrul Agenției Servicii Publice

Secția calificare a conducătorilor auto din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP) a primit 12 autovehicule noi, de model Şkoda Scala, destinate procesului de examinare la proba practică, categoria B.

12 autovehicule noi pentru Secția calificare a conducătorilor auto din Chișinău

Valoarea totală a achiziției făcute de ASP este 3,6 mln lei.

„Agenția Serviciu Publice trece printr-o reformă ambițioasă: începând cu proiecte de modificare a actelor legislative, menite să îmbunătățească modul de prestare a serviciilor publice prin digitalizarea proceselor de prestare a acestora, până la modernizarea infrastructurii instituției, în care nu s-a investit nimic de ani buni. În contextul aducerii în concordanță a permisului național cu standardele europene, începând cu 01.01.2022, cerințele privind parametrii tehnici ai vehiculelor, utilizate de către ASP în procesul de examinare, au fost armonizate la prevederile Directivei Parlamentului și Consiliului Uniunii Europene. Astfel, Agenția Servici Publice a planificat pentru anul 2023 achiziţionarea a încă 33 de autovehicule pentru toate categoriile de examinare, cu o valoare totală de circa 29 mln. lei”, a spus în deschiderea evenimentului directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu.

În prezent, cele 11 secții de calificare a conducătorilor auto ale Agenției Servicii Publice dispun de un parc de 77 de autovehicule pentru examinare, ceea ce este insuficient pentru numărul mare de solicitanți de a obține un permis de conducere. Pe parcursul anului 2021 în subdiviziunile specializate ale ASP pentru prestarea serviciilor de examinare s-au adresat 74695 persoane, iar de la începutul anului 2022 – 66028 persoane.

Odată cu modernizarea infrastructurii ASP și aplicarea noilor prevederi ale Regulamentului privind procedura de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, puse în aplicare începând cu 10 mai 2022, timpul de așteptare pentru a susține examenul de calificare auto s-a micșorat de la 60 de zile, cum era anterior,  la circa două săptămâni (în regim obișnuit) și câteva zile (în regim de urgență).

Un bărbat s-a trezit într-un sac de cadavre după ce medicii l-au declarat mort

Un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Brazilia, s-a trezit într-un sac de cadavre la morgă, după ce medicii l-au declarat mort.

morga

Sora sa povestește filmul de groază prin care a trecut fratele său, care într-un final chiar a murit, la începutul lunii, conform Globo.

Femeia a declarat că fratele său, Jose Ribeiro, s-a trezit după ce a fost ținut cinci ore într-o cameră frigorifică de la morgă. El fusese declarat mort pe 29 noiembrie la Spitalul de Stat din Goiano Central-Nord (HCN), din Uruacu. Pe certificatul de deces scria că bărbatul murise de cancer la limbă.

Apoi el a fost trimis la o casă de pompe funebre din Rialma, unde a stat cinci ore într-un sac pentru cadavre. Când sacul a fost deschis pentru ca trupul să fie pregătit pentru a fi predat familiei, un angajat a descoperit că bărbatul avea ochii deschiși și respira destul de greu.

„Angajatul pompei de pompe funebre m-a sunat cerându-mi să merg acolo, pentru că fratele meu trăiește”, a spus sora lui Jose Ribeiro.

El a fost transferat de urgență la un spital, unde a murit după două zile din cauza hipotermiei suferite în timpul petrecut în camera frigorifică.

sursa

Tragedie la Florești! O familie întreagă a murit în urma unui incendiu izbucnit în locuința lor. Un copil de 3 ani, printre victime

O familie a decedat în urma unui incendiu produs pe 04 decembrie 2022 în localitatea Prodăneștii Vechi, raionul Florești. Potrivit primelor informații apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 07:35.

La fața locului au fost îndreptate trei echipaje de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că o casă de locuit bătrânească cu suprafața de 35 m2 a fost cuprinsă de flăcări.

Angajații IGSU au reușit să lichideze focul către ora 08:48. În urma incendiului în interiorul locuinței au fost depistate cadavrele parțial carbonizate a unui bărbat în vârstă de 56 de ani, a unei femei în vârstă de 38 de ani, dar și a unui băiat în vârstă de 3 ani.

După efectuarea primelor investigații, o versiune prealabilă înaintată de specialiști este încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sobelor de încălzit pe combustibil solid, lemne și cărbune. Circumstanțele și cauza finală a producerii incendiului urmează a fi stabilită de Laboratorul experimental antiincendiar, care cercetează cazul la fața locului.

Potrivit datelor statistice de la începutul anului 2022 în Republica Moldova au fost înregistrate 1673 incendii, în care au decedat 116 persoane, inclusiv 2 copii. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat cetățenii despre regulile de apărare împotriva incendiilor, la utilizarea sobelor și surselor de încălzire. Pompierii și salvatorii îndeamnă cetățenii să verifice sobele înainte de exploatarea acestora, să nu obtureze canalele de ventilare, să aerisească bine încăperile locuinței și să stingă focul din sobe pe parcursul nopții.

Regimul iranian ar fi „otrăvit deliberat” peste 1.200 de studenți în ajunul unui mare protest. Toxiinfecții în mai multe mari universități din țară

Un grup de 1.200 de studenți universitari din Iran au fost afectați de o toxiinfecție alimentară în ajunul unei mari demonstrații anti-regim care urmează să aibă loc în întreagă țară, relatează Daily Telegraph, citat de Arab News.

Studenții de la universitățile Kharazmi și Arak, precum și de la alte patru instituții, au aruncat pe străzile din jur mâncarea care le fusese furnizată, în semn de protest, iar sindicatul național al studenților din țară a acuzat autoritățile că otrăvesc în mod deliberat oamenii.

Oficialii au pus focarul pe seama unor bacterii transmise prin apă.

Cu toate acestea, clinicile din mai multe universități afectate au fost, de asemenea, închise sau au rămas fără provizii pentru tratarea deshidratării și a altor simptome asociate intoxicației alimentare, într-un semn că epidemia ar putea fi o strategie deliberată pentru a zădărnici mișcarea națională de protest.

Această a avut loc în timp ce miercuri urmează să înceapă o greva de trei zile la nivel național, intensificând presiunea publică împotriva regimului.

Între timp, autoritățile iraniene au negat informațiile potrivit cărora regimul ar urmă să desființeze Poliția Moralității.

„Niciun oficial din Republica Islamică Iran nu a confirmat închiderea poliției moralității”, a anunțat televiziunea de stat.

În timp ce tot mai multe personalități publice iraniene își arată sprijinul pentru mișcarea de protest, autoritățile au închis luni două afaceri aparțînând fostului star al echipei naționale de fotbal, Ali Daei.

Fostul atacant, care a marcat 109 goluri la nivel internațional, a declarat săptămâna trecută că s-a confruntat cu amenințări după ce și-a manifestat public sprijinul pentru mișcarea anti-regim.

Un magazin de bijuterii, precum și un restaurant aparțînând lui Daei au fost închise.

„Că urmare a cooperării cu grupuri antirevolutionare în spațiul cibernetic pentru a perturbă pacea și afacerile de pe piață, a fost emis un ordin judiciar pentru a sigila galeria de bijuterii Noor”, a anunțat agenția de presă a regimului iranian.

sursa

Tranzacțiile cu criptomonede, interzise de Banca Națională a Moldovei
Articolul anterior
Moldova a participat cu stand de țară la cel mai mare eveniment din sfera IT–Web Summit, desfășurat la Lisabona, Portugalia
Articolul următor