12 reguli pe care moldovenii trebuie să le respecte pe perioada stării de urgență în sănătate

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până la 15 iulie, o decizie în acest sens fiind anunțată marți, după ședința Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică.

separator

Astfel, comisia a decis să prelungească starea de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până la data de 15 iulie 2020, cu posibilitatea de prelungire a termenului dat în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice. Restricțiile valabile până la 30 iunie se vor prelungi astfel încă 15 zile.

Cele mai importante restricții care rămân în vigoare sunt interzicerea aflării în spațiile publice a grupurilor care depășesc trei persoane, părăsirii domiciliului de către persoanele trecute de 63 de ani, organizării întrunirilor cu participarea a mai mult de 50 de persoane, precum și organizarea ceremoniilor și a activităților din cluburile de noapte.

De asemenea, instituțiile de învățământ, inclusiv grădinițele, rămân a fi închise, la fel ca și taberele de vară pentru copii.

Restul activităților economice vor fi reluate, dar cu respectarea a măsurilor generale de sănătate publică și speciale.

Iată care sunt regulile generale privind măsurile de prevenire a infecției COVID-19, acasă, în locurile publice și în spațiile închise, inclusiv la locul de muncă:

1. Asigurarea respectării distanței sociale între persoane de minim 1 (unu) metru, cu excepția în care prin prevederi speciale se stabilește respectarea unei distanțe mai mari între persoane sau în cazul regulilor de transportare a persoanelor în transportul public;

2. Purtarea măștilor în transportul public, spațiile comerciale, în spații publice închise și deschise în situația în care nu poate fi respectată distanța socială/fizică. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;

3. Respectarea regulilor de igienă a mâinilor. Utilizarea soluţiilor de dezinfectare sau spălarea cu apă și săpun;

4. Respectarea regulilor de igienă respiratorie. Eticheta tusei și strănutului;

5. Respectarea strictă a regimului de autoizolare;

6. Monitorizarea individuală a stării de sănătate;

7. Monitorizarea zilnică a stării de sănătate a angajaților;

8. Asigurarea triajului la intrarea în spații comerciale, instituții publice și la locul de muncă, inlcusiv termometria;

9. Asigurarea personalului/angajaților cu echipamente de protecție;

10. Asigurarea cu soluții dezinfectante pentru mâini la intrare în încăperi și la locul de muncă;

11. Dereticarea umedă și prelucrarea cu produse dezinfectante a suprafețelor, utilajelor minimum de 3 (trei) ori pe zi la locul de muncă;

12. Aerisirea / ventilarea spațiilor.

sursa: www.cotidianul.md

Emmanuel Macron a stârnit indignare după ce și-a scos pe ascuns ceasul de lux la jumătatea unui interviu

Emmanuel Macron a stârnit indignare, după ce la jumătatea unui interviu despre schimbările puternic contestate ale sistemului de pensii și-a scos de la mână ceasul de lux.

Emmanuel Macron, uite ceasul, nu e ceasul FOTO Twitter

Unii telespectatori au observat acest gest și au constatat că ceasul purtat de Macron este unul de lux, conform The Guardian, citată de Adevarul.

„Arogant și disprețuitor” au comentat mulți francezi pe rețelele sociale, după ce au apărut informații că ceasul de la mâna lui Macron ar costa 80.000 de euro, în timp ce alte comentarii arată că ceasul valorează doar 2.400 de euro.

Apariția televizată a avut loc cu o zi înainte ca numeroși francezi să protesteze în toată Franța pentru a se opune măsurii guvernului care a majorat vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

„Președintele celor bogați nu și-a purtat niciodată atât de bine numele”

Gestul de a scoate discret ceasul, în timp ce mâinile sale erau sub masă în timpul interviului, a fost catalogat ca o dovadă că a vrut să-și ascundă ceasul și că este „președintele bogaților”.

Cu toate acestea, reprezentanții Palatului Élysée au încercat să pună capăt scandalului, spunând că Macron și-a scos ceasul pentru că acesta „zdrăngănea pe masă” în timp ce dădea interviul de 30 de minute în prime-time.

Înainte de a scoate ceasul, la aproximativ 10 minute de la începerea interviului, s-a auzit un zgomot când Macron și-a sprijinit mâinile pe masă, după care le-a pus sub masă. Când au ieșit, ceasul lipsea de la încheietura mâinii stângi.

Gestul a dus la o furie generalizată în legătură cu legea guvernamentală privind pensiile, o piatră de temelie a campaniilor electorale ale lui Macron din 2017 și 2022, iar clipul a devenit devenit viral.

Farida Amrani, deputat din partea partidului de stânga radical La France Insoumise (LFI), a declarat: „Am fost surprinsă. Președintele celor bogați nu și-a purtat niciodată atât de bine numele”.

Valoarea exactă a ceasului nu este cunoscută. Presa franceză a sugerat că acesta a fost fabricat de compania franceză Bell & Ross și a costat undeva între 1.600 și 2.400 de euro.

Într-o declarație, Palatul Élysée a transmis: „Președintele nu și-a scos ceasul pentru a-l ascunde, ci pentru că acesta se lovea puternic de masă. Zgomotul se aude clar doar cu câteva secunde înainte de începutul videoclipului partajat pe rețelele de socializare”.

Tatăl nevăzător îngrijit de fiul său de 11 ani va merge în Gemania pentru investigații medicale

Prezentatorul TV Anatolie Melnic, numit mai nou de internauți ,,omul faptelor bune”, a venit cu o veste emoționantă pe pagina sa de Instagram. Grație ajutorului și implicării sale, tatăl nevăzător îngrijit de fiul său de 11 ani, va putea merge în Germania pentru a efectua investigații medicale. Bărbatul a primit vestea cu bucurie.

„Hai să vă spun și o știre bună. Mai țineți minte istoria domnului nevăzător, pe care am încercat să-l ajutam, dar nu ne-a reușit aici? Am spus că aceea a fost prima repriză. Mergem pe repriza a doua. E vorba de Corina Cojocaru care s-a implicat și m-a ajutat atât de mult, încât Dumitru pleacă în Germania luni, la o consultatie la cel mai bun profesor din Germania. E ultima analiză, ultima șansă, ca să vedem dacă e posibilă operatia sau nu.”„Inițial trebuia să merg în Germania eu cu el, dar eu trebuie să stau lângă tata. O să mearga cineva in Germania acolo, e ultima șansă, cu Doamne ajuta…”, a declarat Anatolie.

Citește și: Un video emoționant, până la lacrimi, cucerește internauții moldoveni. Un tată orb luptă pentru fiul său și își recunoaște băiatul după forma ,,feței și mânuțelor”

Încă un deputat BCS părăsește fracțiunea

Încă un deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor părăsește fracțiunea parlamentară, dar și Partidul Socialiștilor. Este vorba despre Irina Lozovan, care a depus o cerere în acest sens la secretariatul Parlamentului, transmite IPN.

post-img

Într-o postare pe Facebook, Irina Lozovan menționează că oamenii au delegat deputații pentru ca aceștia să lupte pentru drepturile lor. „Spre regret, PSRM, care anterior eram cea mai mare forță de opoziție, nu poate supraviețui fără un lider”.

Irina Lozovan anunță că va activa în calitate de deputat independent și că se alătură Mișcării pentru Popor, din care fac parte mai multe formațiuni politice, inclusiv Partidul politic Șor.

Acum o săptămână, un anunț similar făcut și deputatul BCS Alexandr Nesterovschi. Acesta, la fel, a declarat că va fi deputat independent și că se alătură aceleiași Mișcări.

La mijlocul lunii decembrie a anului trecut, Gaik Vartanean a fost primul deputat care a părăsit fracțiunea BCS. Presa a scris că el părăsește PSRM și se alătură partidului lansat de Ion Ceban, Mișcarea Alternativă Națională.

Bucurați-vă de natură – modalități de a vă simți bine în sezonul de înflorire
Articolul anterior
Rusia organizează Ziua Victoriei în plină pandemie
Articolul următor