1,5 milioane de euro, alocați pentru construirea unui spital regional modern la Cahul

Fondul pentru asistenţă tehnică al Parteneriatului estic (EPTATF), administrat de Banca europeană de investiţii (BEI), şi Swedfund vor aloca 1,5 milioane euro pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unui spital regional la Cahul.

Spital modern la Comrat » NTV.md

Potrivit Infotag, care citează BEI, construcţia spitalului regional din Cahul este parte dintr-un proiect care urmează să fie finanţat în comun de BEI Global şi Banca Consiliului Europei (CEB).

Proiectul include şi construirea unui spital la Bălţi.

EPTATF va oferi aproape 500 de mii de euro, iar Swedfund – până la 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de euro).

Spitalul din Cahul va extinde gama de servicii medicale disponibile la nivel local pentru peste 120 de mii de persoane din sudul Moldovei.

„BEI este mândră să sprijine Republica Moldova în modernizarea sistemului său de sănătate. Spitalul din Cahul va creşte rezistenţa ţării la crize majore şi va îmbunătăţi calitatea asistenţei medicale pentru cetăţeni.

Aş dori să le mulţumesc partenerilor noştri de la Swedfund şi ministerului sănătăţii al Moldovei pentru oportunitatea de a ne uni în acest proiect important.

Cooperarea noastră este un exemplu al modului în care parteneriatul dintre UE şi Moldova duce la o îmbunătăţire a calităţii vieţii cetăţenilor”, a declarat vicepreşedintele BEI Teresa Cervinska.

Directorul de strategie şi comunicaţii al Swedfund, Karin Kronhoeffer, a vorbit despre necesitatea investiţiilor durabile în sistemele de sănătate durabile.

„Parteneriatele vor avea o semnificaţie cheia pentru o recuperare mai bună. Prin urmare, este important pentru noi să participăm în cooperare cu Moldova şi BEI, unde Swedfund poate oferi asistenţă tehnică pentru un studiu de fezabilitate care va pune bazele unui spital regional la Cahul”, a spus ea.

Ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks, a remarcat asistenţa constantă pe care Uniunea Europeană o oferă sistemului de sănătate din Moldova, contribuind la sustenabilitatea acestuia.

„În abordarea Team Europei, construcţia de spitale regionale va creşte calitatea şi eficienţa tratamentului. Noile spitale vor ajuta sistemul de sănătate să facă faţă mai bine problemelor de sănătate”, a spus diplomatul.

Amenința trecătorii cu un cuțit. Un bărbat, reținut de polițiști, pe o stradă din Capitală

Un bărbat de 41 de ani a fost reținut de oamenii legii după ce amenința oamenii cu un cuțit pe strada Tighina din Capitală.

Reținut, după ce amenința cetățenii cu un cuțit

Cazul a avut loc pe strada Tighina din capitală. Polițiștii au fost anunțați precum că un bărbat amenință cu un cuțit trecătorii.

Imediat, polițiștii Secției asigurare ordine publică s-au deplasat la fața locului și au dezarmat suspectul. Bărbatul de 41 de ani a fost condus la Inspectoratul de Poliție Centru pentru documentare.

Inspectoratul General al Poliției solicită cetățenilor, în cazul în care observă acțiuni ilegale să solicite intervenția poliției la numărul de urgență 112.

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, retras din funcție. Zelenski a semnat decretul

Ambasadorul Ucrainei în R.Moldova, Marko Șevcenko, a fost eliberat din funcție. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie deschide.md.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev au menționat că retragerea din funcție a lui Marko Șevcenko vine ca urmare a încheierii mandatului de patru ani.

De menționat că Marko Șevcenko a deținut funcția de ambasador al Ucrainei în R.Moldova din februarie 2020.

Delirul Moscovei: Lavrov, indecis dacă R. Moldova vrea să renunțe la regiunea transnistreană sau să o invadeze

Moscova continuă să lanseze falsuri cu scopul de a disemina frică în rândul cetățenilor R. Moldova. De această dată, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat guvernarea de la Chișinău că ar pregăti rezolvarea diferendului transnistrean pe cale militară, transmite RIA Novosti citată de deschide.md.

Se pare că R. Moldova a decis să renunțe la Transnistria. Chișinăul a respins multiplele propuneri ale transnistrenilor și Federației Ruse de a relua negocierile în formatul ”5+2”. Maia Sandu a declarat că o să organizeze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană fără Transnistria. Probabil există dorința de unire cât mai rapidă cu România și obținerea, astfel, a unor posibilități adăugătoare. Poate că autoritățile de la Chișinău contează pe rezolvarea problemei transnistrene pe cale militară” a declarat Lavrov.

De asemenea, șeful MID-ului de la Moscova a acuzat Chișinăul că a decis să distrugă relațiile moldo-ruse.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că singura modalitate de rezolvare a diferendului transnistrean este pe cale pașnică, prin intermediul diplomației. În același timp, formatul de negocieri ”5+2” nu mai poate fi aplicat, întrucât un participant al său, Rusia, duce deja de mai bine de doi ani un război de agresiune împotriva altui participant, Ucraina.

În același timp, declarația lui Lavrov precum că guvernarea de la Chișinău vrea să distrugă relațiile moldo-ruse vine la doar două săptămâni după ce Moscova a sfidat autoritățile noastre și a deschis, fără permisiunea R. Moldova, șase secții de votare în stânga Nistrului în vederea alegerilor prezidențiale Rusia.

Germania: Mai multe industrii s-ar putea prăbuși din cauza crizei energetice
Articolul anterior
Alertă! O mină identificată în Limanul Nistrului a fost explodată controlat
Articolul următor