150 de elevi olimpici s-au pomenit abandonați într-un aeroport din Tokyo. Părinții nu știu cum să îi aducă acasă!

150 de elevi olimpici au fost abandonați într-un aeroport din Tokyo. Organizatorul a dispărut după ce i-a dus pe aceștia în Statele Unite și Japonia. Copiii au rămas singuri, fără cazare și au fost nevoiți să doarmă înghesuiți în adăposturile de urgență ale aeroportului din Tokyo.

separator

De peste 24 de ore, atât copiii cât și părinții acestora stau cu sufletul la gură ca urmare a faptului că micuții au fost abandonați în aeroport. Organizatorul taberei a plecat în România doar cu o parte dintre elevi, în vreme ce 36 de alți copii au rămas blocați în aeroport, singuri.

Părinții fac apel la autorități și aduc acuzații grave organizatorilor, care au pus viețile copiilor în pericol!

„Astăzi am aflat că domnul coordonator a plecat singur de la hotelul unde era cazat împreună cu ceilalţi din grup, fără să spună nimic. Şi acum aşteptăm avionul spre casă.” declară un elev.

„În momentul de faţă eu sunt în aeroportul din Milano, la Malpensa. Suntem vreo 30 de copii. Şi ar fi trebuit astăzi să plecăm spre Bucureşti, dar având în vedere că domnul este dat dispărut şi nu ştie nimeni de el, a trebuit să ne cumpărăm singuri bilete”, povestește o altă elevă.

În urmă cu o săptămână, o organizație din Târgu-Jiu a selectat o serie de elevi olimpici, la prețul „special” de 790 euro dintre care 76 au fost trimiți în Japonia și 73 – în Statele Unite. Imediat după aterizare, elevii au început să trăiască un calvar.

„A trebuit să luăm un taxi până la cazare, de la gară. Când l-am sunat să-l anunţăm şi să-i explicăm că ne-am pierdut, că nu ştim cum să ajungem, ne-a spus să ne descurcăm, că nu-l interesează, că nu e treaba lui, noi ajungând să căutăm hotelul cred că vreo trei ore”, afirmă un elev.

Grupul ajuns în SUA, însoțit de soția organizatorului (cu toate că părinților li se comunicase faptul că vor fi însoțiți de un număr de 3 supraveghetori), a întâmpinat de asemenea dificultăți:

„Au ajuns în New York, mă sună copilul seara că este în Times Square, cu prietenii lui de 15, 16 ani, singuri, complet singuri în Times Square. Cel puţin în Philadephia a fost un hotel… Cel mai rău hotel posibil, cu sânge pe canapele, cu… Horror!”, povestește tatăl unui copil.

La întoarcere, grupul din SUA a fost nevoit să facă escală în Milano și să rămână peste noapte, deoarece biletele de întoarcere către România nu existau. Cei mai mulți elevi s-au întors pe cont propriu în țară.

Organizatorii sunt de negăsit, iar la sediul ONG-ului nu există nicio persoană care să poată oferi informații. Pagina de Facebook a organizației a fost de asemenea desființată.

Sursa

Marina Tauber se plânge că autoritățile au făcut totul pentru a o împiedica să se implice în alegerile din Găgăuzia, protestul din 7 mai și manifestația din PMAN

Procurorul și judecătorul participă la jocurile murdare ale Maiei Sandu și PAS. Așa a calificat deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, decizia din această seară a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, de a o plasa în arest la domiciliu pentru 20 de zile. Politicianul este convins că, prin asta, guvernarea vrea să o țină departe de procesele politice, scrie realitatea.md.

„Din nou, au făcut totul pentru a mă împiedica să mă implic în alegerile din Găgăuzia, să particip la protestul din 7 mai, la manifestația din 21 mai și, în general, să fiu inactivă politic și să nu pot spune adevărul. Vreau să mă adresez către președintele nostru, Ilan Șor, către echipa noastră, către voi toți, să vă mulțumesc pentru sprijin – pentru mine asta este foarte important. Este foarte greu de suportat asta. Știți că, pentru fiecare om, ziua de naștere este specială. Pe mine m-au reținut ieri, aproape că m-au scos din avion. Spuneți-mi, vă rog, ce oameni fug din țară și anunță despre asta prin live și prin notificarea tuturor instanțelor? Este pur și simplu o dorință de a exercita presiuni asupra mea, de a mă opri, este o luptă politică”, a subliniat Marina Tauber.

Ea a îndemnat populația autonomiei găgăuze să nu se lase influențată de aceste acțiuni ale guvernării.

„Îi doresc echipei noastre să rămână puternică, îi urez succese candidatului nostru, Evghenia Guțul, și sunt gata să rămân în arest nu doar acasă, ci și în Penitenciarul Nr. 13 și oriunde, doar pentru a continua lupta pentru adevăr. Acum, oamenii din Găgăuzia văd prețul luptei noastre și este important să aprecieze la nivelul cuvenit candidatul și echipa noastră. Anticipate! Demisia Maiei Sandu, Guvernului și Parlamentului PAS! Maia Sandu, Veronica Dragalin și toți cei care participă la genocidul împotriva poporului trebuie încătușați și băgați la pușcărie”, a subliniat Marina Tauber.

Ziua Mondială a Libertății Presei! Salt uimitor pentru Moldova la acest capitol

Anual, la data de 3 mai, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Libertăţii Presei, proclamată de către Adunarea Generală a ONU în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, din anul 1991.

Ziua mondială a libertăţii presei a fost instituită pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra importanţei şi obligaţiei respectării libertăţii de exprimare, aşa cum sunt ele stabilite în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care, la articolul 19 arată că: „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”.

Cu ocazia acestei zile, UNESCO oferă premiul Guillermo Cano unei persoane, organizaţii sau instituţii care a adus o contribuţie excepţională la apărarea şi promovarea libertăţii presei oriunde în lume, în special în zonele cu un grad ridicat de pericol. Distincţia a fost acordată pentru prima oară în anul 1997 şi poartă numele lui Guillermo Cano Isaza, un jurnalist columbian care a fost asasinat chiar în faţa clădirii ziarului la care lucra, El Espectador din Bogotá, la 17 decembrie 1986, pentru că deranjase cu anchetele sale marii comercianţi de droguri din Columbia.

Ziua Mondială a Libertăţii Presei prilejuieşte ocazia de a informa cetăţenii asupra cazurilor de încălcare a libertăţii presei – un moment de reamintire a faptului că în zeci de ţări ale lumii publicaţiile sunt cenzurate, persecutate, suspendate sau închise, iar jurnaliştii, editorii şi publiciştii sunt hărţuiţi, atacaţi, arestaţi şi chiar ucişi. Această zi este un prilej pentru a încuraja şi dezvolta iniţiative în favoarea libertăţii de expresie şi de a consolida statutul libertăţii de expresie în întreaga lume, este o oportunitate pentru a reaminti guvernelor din întreaga lume nevoia de a-şi respecta angajamentele privind libertatea presei şi o zi de reflecţie în rândul profesioniştilor din media asupra implicaţiilor libertăţii de expresie şi a eticii profesionale.

În 2023, Republica Moldova a urcat pe locul 28 în clasamentul libertății presei, depășind state europene ca Austria, Belgia, Spania. Datele au fost prezentate în raportul organizației Reporteri fără Frontieră, publicat astăzi, 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei, transmite Radio Chișinău.

În 2022, R. Moldova conform aceluiași raport se afla pe locul 40, iar în 2021,pe locul 89.

În capul listei se află Norvegia, Irlanda, Danemarca, Suedia, Finlanda. Ultimele poziții în acest clasament îl ocupă Coreea de Nord, China, Vietnam, Iran.

România în acest an s-a clasat pe locul 53, Ucraina – 79.

Belarus ocupă locul 157, iar Rusia în clasamentul libertății presei ocupă locul 164.

Republica Moldova a fost inclusă în acest clasament pentru prima dat în anul 2003 și se situa pe locul 94.

Punctajul acordat se bazează pe definiția libertății presei formulată de organizația Reporters Without Borders (Reporteri fără frontieră) și de experții săi. La acordarea scorului sunt analizați un șir de factori: contextul politic, cadrul legal, contextul economic și sociocultural, precum și siguranța jurnaliștilor din fiecare țară. 

Echipa Moldindconbank s-a alăturat acțiunii de ecologizare a parcului de pe strada Hipodromului din Chișinău

Echipa Moldindconbank a răspuns apelului, lansat de Jurnal TV și a participat alături de alți voluntari la acțiunea de ecologizare a parcului de pe strada Hipodromului din Chișinău.

Sâmbătă, 29 aprilie, angajații Moldindconbank s-au înarmat cu mănuși și saci de gunoi și au pornit prin zonă, colectând deșeurile aruncate la întâmplare de vizitatori.

Oxana Lavușchina, directoarea Departamentului Resurse Umane și Dezvoltare Organizațională Moldindconbank:
”Suntem încântați să fim parteneri ai acestui eveniment, îmbrățișând cauze care contează cu adevărat. Protejarea naturii este parte a politicilor noastre de responsabilitate socială. Ne propunem să facem orașul mai curat și mai verde prin implicarea activă în astfel de acțiuni, arătând că schimbarea vine din inițiativele fiecăruia”.

Val Butnaru, fondatorul Jurnal TV:
”Foarte mult contează să ieșim într-o zi și să spunem tuturor că a face curat în jurul nostru nu e un moft. Este un gest vital pentru a ne salva mediul în care existăm”.

Pentru a spori eficiența și a acoperi o arie cât mai largă a spațiilor verzi, participanții au fost grupați în trei echipe. Acțiunea a fost organizată sub formă de competiție colegială, care s-a finalizat cu sute de saci de deșeuri colectate, evacuate ulterior de către Î.M. Regia „Autosalubritate”.

Adriana Răzmiriță, voluntar Moldindconbank:
”Natura are nevoie de atenție și de îngrijire ca să putem să ne bucurăm de ea în continuare. De aceea, împreună cu alți colegi și rude ne-am mobilizat și am venit încoace. Este important ca vizitatorii parcului să respecte locul în care se odihnesc”.

Acțiunea de salubrizare a parcurilor din Chișinău se află la cea de-a 13 ediție, Moldindconbank fiind partenerul evenimentului.

Moldindconbank – mereu alături!

Vasile Macovei, alături de o brunetă sexy. Artistul a filmat videoclip în Israel!
Articolul anterior
Un bărbat din capitală, rănit grav după ce un copac a căzut peste el
Articolul următor